nedjelja, 16. veljače 2014.
Ajme, koliko nas je! Kvasac
Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u veljači je kvasac a domaćica ovoga kruga je Mirela.
Kvasac je česti gost moje kuhinje što u svježem što u suhom obliku.
Volim mijesiti kruh jer time umanjujem svoju nostalgiju za danima kada sam radila u pekari.
Ovoga puta napravila sam hrskavi čokoladni kruh. Nešto malo drugačije, kruh kao slastica a uz čašu mlijeka odličan doručak.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
1 paketić instant kvasca
50 g+ 2 žlice šećera
180 ml mlakog mlijeka
1 jaje
1 žumanjak
360 g brašna
prstohvat soli
100 g omekšalog maslaca
Za nadjev:
200 g čokolade
malo rastopljenog maslaca
Za posip:
50 g šećera
30 g brašna
45 g hladnog maslaca
Pomiješajte mlijeko sa 2 žlice šećera i kvascem,pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U veliku zdjelu prosijte brašno pa dodajte sol i sve dobro izmješajte. Dodajte šećer, jaje i žumanjak. Na kraju dodajte i zapjenjeni kvasac i sve dobro izmješajte. Istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete glatko tijesto.
Zdjelu u kojoj ste na početku mijesili tijesto lagano nauljite pa u nju stavite gotovo tijesto. Sada upalite pećnicu na najjaču moguću temperaturu 60 sekundi. Ugasite je a zdjelu sa tijestom prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite je u pećnicu na sat i pola.
Duguljasti lim za kruh namastite i pobrašnite. Čokoladu sitno nasjeckajte.
Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte ga na dimenzije otprilike 40 x 25 cm. Razvaljano tijesto premažite sa malo otopljenog maslaca pa po njemu rasporedite nasjeckanu čokoladu. Zamotajte kao roladu. Dobivenu roladu oblikujte u slovo u pa ga ispletite. Stavite u pripremljeni lim za kruh. Prekrite kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se diže još 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Za posip pomiješajte brašno i šećer pa u dobivenu smjesu utrljajte hladni maslac, dok ne dobijete mrvice, kažu da smjesa nalikuje vlažnom pijesku.
Rasporedite po pripremljenom kolaču i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite kolač otprilike 1 sat, dok ne dobije lijepu boju. Poslužite mlako narezano na šnite.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Zanimljiv recept, nisam još nikad jela čokoladni kruh
OdgovoriIzbrišiProbaj, jako je dobar.
IzbrišiBaš ukusna ulaznica.
OdgovoriIzbrišiHvala.
IzbrišiBas je dobar, poput neke fine strudlice, mmmm...:)))
OdgovoriIzbrišiDa, kao neka upgraded orehnjača.
IzbrišiPredivno izgleda, a mogu tek zamisliti miris? Što ima bolje od svježe pečenog tijesta i čokolade? Ma, zbilja za prste polizati.
OdgovoriIzbrišiA tek ovaj hrskavi dio na vrhu, mljac. Hvala.
Izbrišiodlična je tema, a i tvoj recept!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiRecept je odličan, naročito mi se sviđa jer je sa posipom. Slaba sam na takve stvari.
OdgovoriIzbrišiHvala. i ja padam na hrskave posipe.
IzbrišiSuper izgleda, odlična ulaznica!
OdgovoriIzbrišiHvala.
IzbrišiUf, uf...morala bi probati, izgleda fenomenalno ,)
OdgovoriIzbrišiProbaj skroz je jednostavan za napraviti.
Izbriši