četvrtak, 20. veljače 2014.

Sacher torta


Jedna, jedina. Neponovljiva u svojoj jednostavnosti. Sacherica.
Morate je jesti sa hrpicom šlaga jer inače to nije to.

RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

140 g maslaca
160 g šećera
180 g čokolade sa velikim udjelom kakaa
8 jaja
prstohvat soli
140 g brašna 
1 prašak za pecivo

Za nadjev:

pekmez od marelice

Čokoladna glazura

Slatko vrhnje za posluživanje

Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 28 cm. Zagrijte pećnicu na temperaturu od 170 C.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke sa prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Otopite čokoladu na pari. Pjenasto istucite maslac sa šećerom.Umiješajte otopljenu čokoladu. U smjesu dodajte jedan po jedan žumanjak dok se potpuno ne izradi. Brašno prosijte sa praškom za pecivo pa ga nježno umiješajte u smjesu. Na kraju oprezno umiješajte snijeg od bjelnjaka. Smjesu rasporedite u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Pecite 1 sat u prethodno zagrijanoj pećnici. Ohladite.
Zagrijte pekmez od marelice. Ohlađeni biskvit prerežite tako da dobijete tri lista. Stavite prvi list biskvita na tanjur za posluživanje i obilno ga premažite pekmezom od marelice. Na njega stavite drugi list i njega ponovno premažite pekmezom. Poklopite zadnjim listom i stavite u hladnjak da se ohladi. 
U međuvremenu pripremite čokoladnu glazuru.Ohlađenu tortu prelite glazurom pa je vratite u hladnjak da se stisne.
Istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Poslužite uz tortu.

Broj komentara: 12:

  1. Stara dobra saherica.Lepe slike i odlična torta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Imam neko čudno strahopoštovanje prema saherici pa ju nikad nisam probala napraviti :)...A tvoja super izgleda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je samo zbog njene reputacije, nije da je je neki problem napraviti.

      Izbriši
  3. Samo jednom sam je pravila, po nekom kao baš "poznatom" receptu, ali nemam pojma ni gdje sam ga našla ni kako bih došla do njega ponovo. U svakom slučaju, bila je ok, ali ne baš mnogo posebna. Inače, obožavam ovaj tip poslastica, a tvoja tortica izgleda odlično. Zabilježiću i ovaj receptić, pa da probam! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Ja sam ovaj recept dobila od mamine prijateljice i nikada nisam pokušavala napraviti Sachericu po nekom drugom receptu jer sam baš zadovoljna njime.

      Izbriši
  4. Prvi put vidim recept gde se ona dva puta sece, obicno je jednom ili nijednom. Bas mi se dopada ta ideja, mora da je socnija i ukusnija sa vise marelice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da je i uriginalnom receptu bio samo jedan prerez ali i meni se učinilo da bi bilo bolje da se dva puta prereže baš zbog sočnosti.

      Izbriši
  5. Super izgleda, moja mama ju je često radila

    OdgovoriIzbriši
  6. Ala si skrtarila sa pekmezom! Jedva sam ga uocila. Dzem od kajsija je meni drazi. A volim ovu tortu, stvarno je volim. Sacher i Reform, najomiljenije.

    OdgovoriIzbriši