nedjelja, 23. veljače 2014.
Snahine kocke
Zašto se ovaj kolač zove snahine kocke uopće mi nije jasno. Možda ih je neka snaha pripremila kako bi impersionirala punicu? Tko zna, uglavnom u mojoj prvoj bilježnici sa receptima upisan je pod ovim naslovom.
Ovo mi je bio uz ovu pitu bio jedan od najdražih kolača. Čisto kao upozorenje, ovo nije kolač za one sa slabim srcem, to je punokrvni kolač onako jak i sladak da zubi trnu.
RECEPT:
Recept za ispis
Tijesto od kokosa:
5 bjelanjaka
130 g šećera
2 žlice brašna
1 prašak za pecivo
170 g kokosa
sok 1/2 limuna
Tijesto od oraha:
5 bjelanjaka
130 g šećera
130 g tostiranih i mljevenih oraha
50 g nasjeckane čokolade
2 žlice brašna
1 prašak za pecivo
Krema od oraha:
170 g tostiranih i mljevenih oraha
100 g šećera
malo kipućeg mlijeka
200 g maslaca
Žuta krema:
10 žumanjaka
200 g šećera
200 g maslaca
Čokoladna glazura
Tostirani i mljeveni orasi za posip
Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite duboki lim dimenzija 25 x 35 cm. Bjelanjke sa šećerom izmiksajte u čvrsti snijeg. Prosijte brašno sa praškom za pecivo pa umiješajte u smjesu bjelanjaka. Dodajte kokos i limunov sok. Nježno izmiješajte pa ulite u pripremljeni kalup. Zagladite površinu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Ohladite.
Namastite i pobrašnite duboki lim dimenzija 25 x 35 cm. Bjelanjke sa šećerom izmiksajte u čvrsti snijeg. Prosijte brašno sa praškom za pecivo pa umiješajte u smjesu bjelanjaka. Dodajte orahe i nasjeckanu čokoladu. Nježno izmiješajte pa ulite u pripremljeni kalup. Zagladite površinu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Ohladite.
Za kremu od oraha pomiješajte orahe i šećer. Prelite sa toliko vrućeg mlijeka da dobijete vrlo gustu smjesu. Ohladite. Pjenasto izmiksajte maslac pa ga pomiješajte sa smjesom ohlađenih oraha.
Za žutu kremu u vatrostalnoj posudi pomiješajte žumanjke i šećer. Kuhajte na pari uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Ohladite. Pjenasto izmiksajte maslac pa ga pomiješajte sa ohlađenom smjesom žumanjaka i sve dobro izradite.
Slaganje kolača: tijesto od oraha, krema od oraha, tijesto od kokosa, žuta krema. Kada ste složili kolač stavite ga u hladnjak da se dobro ohladi. Ohlađeni kolač prelite čokoladnom glazurom i posipajte orasima. Prije posluživanja narežite po želji.
Kako su dobre, bas raskosne kocke.:)))
OdgovoriIzbrišiTo je riječ koju sam tražila, raskošne. Hvala!
IzbrišiPredivne! Ja imam par recepata ovogh tipa sa korama od kokosa i oraha ali je ovaj jos bogatiji i interesantniji.
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbrišikrasan kolač
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiStvarno divan i raskošan kolač! Meni se jako dopada...
OdgovoriIzbrišiHvala. I ja ga jako volim.
IzbrišiOvo je kolac po meri mojih ukucana, propisno sladak i propisno bogat. Koja god da je snaha bas je htela da se pokaze i dokaze ;)
OdgovoriIzbrišiI uspjela je snaha.
IzbrišiOvo je kao zabranjeno voce. Slako, ali fino, pa je tesko odoleti :)
OdgovoriIzbrišiBas bogat starinski kolac.
Baš tako, strašno mu je teško odoljeti.
IzbrišiDavno sam pravila ovaj snahin kolač a tvoj tako mami da bih bez razmišljanja pojela parče. Pozdrav.
OdgovoriIzbrišiNi ja ga nisam dugo radila ali mi je zapeo za oko kada sam listala bilježnicu sa receptima. Hvala
IzbrišiTako lijepo izgleda, a tako puno šećera :)
OdgovoriIzbrišiUvijek se može smanjiti šećer pa nije tako strašno.
Izbriši