Ajme, koliko nas je!
je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je
započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon
drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom
osnivačice igra je dobila ime.
Tema u svibnju je jogurt a domačica nam je Mateja.
Ovo je jedna izuzetno jednostavna i prilagodljiva slastica pa mi je nekako teško ovo što slijedi nazvati receptom.
RECEPT:
keksići ( ja sam koristila ove jogurt kekse)
grčki jogurt
med za zasladiti jogurt ( ja sam koristila med od metvice)
jagode
Jogurt pomiješati sa malo meda, da ga zasladi. Jagode oprati i narezati na manje komadiće. Keksiće nadrobiti na manje komadiće. Naizmjence slagati sastojke u visoku čašu. Ohladiti prije posluživanja.
četvrtak, 29. svibnja 2014.
nedjelja, 18. svibnja 2014.
Keksi sa jogurtom
Nakon ovog apokaliptičnog vremena, konačno je zasjalo sunce.
Stoga danas vrlo kratak post, idem si uprljati prstiće u vrtu.
Ovo je još jedan pokušaj navikavanja na doručak. Recept je prilagođen iz jednih starih Repeta.
RECEPT:
Recept za ispis
90 g maslaca
120 g smeđeg šećera
50 g šećera
3/4 žličice sode bikarbone
1 jaje
100 ml jogurta
200 g brašna
60 g kakaa
Brašno prosijte sa kakaom i sodom bikarbonom. Mikser izradite maslac sa obje vrste šećera, dok ne postane pjenasto i šećer se ne otopi. Primješajte jaje i jogurt. Dodajte i smjesu brašna pa miksajte dok se tijesto ne poveže. Odložite tijesto u hladnjak na dva sata.
Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Vlažnim rukama od ohlađenog tijesta oblikujte kuglice veličine oraha. Slažite ih na pripremljeni lim tako da ostavite malo prostora između dva keksića jer će se malo raširiti tijekom pečenja. Keksiće pecite 7 do 10 minuta.
četvrtak, 15. svibnja 2014.
Torta sa tri čokolade
Već jako dugo nisam radila ovu tortu. Kada sam za naše, sad već jubilarno, druženje na Žumberku dobila narudžbu da napravim nešto čokoladno krenula sam listati bilježnice sa receptima. Nakon ovacija koje je " Žumberačka torta" doživjela lani nisam baš imala lak zadatak. I tako sam naišla na recept za ovu tortu sa tri čokolade, i pomislila sam zašto ne, čokoladno je ali nekako drugačije.
Nisam pogriješila svi su bili zadovoljni i čak sam vikend nakon toga morala ponovno raditi istu ovu tortu sa jedno drugo druženje.
Baš mi je drago da sam nešto tako dobro izvukla iz naftalina.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
5 jaja
5 žlica šećera
4 žlice brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
Za navlažiti biskvit:
malo mlijeka
Za tamnu kremu:
150 g čokolade sa velikim udjelom kakaa
200 ml vrhnja za šlag
1 žumanjak
Za mliječnu kremu:
150 g mliječne čokolade
200 ml vrhnja za šlag
1 žumanjak
2 žlice soka od naranče
Za bijelu kremu:
150 g bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag
1 žumanjak
2 žlice mlijeka
Za ukras:
čokolada p želji od koje ćete napraviti čokoladne strugotine
Namastite i pobrašnite kalup za torte promjera 28 cm. Zagrijte pećnicu na 180 C.
Mikserom izmiksajte jaja i šećer dok ne posvijetle i udvostruči im se volumen. Brašno prosijte sa kakaom i praškom za pecivo. Smjesu brašna oprezno umiješajte u smjesu pjenastih jaja. Istresite u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Ohladite.
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje a oko njega stavite obruč kalupa za torte.
Biskvit navlažite sa malo mlijeka.
Za tamnu kremu; vrhnje za šlag mikserom istucite u čvrsti šlag. Na pari otopite tamnu čokoladu. Žumanjak pomiješajte sa rumom i ulite u otopljenu čokoladu neprestano miješajući. U ovom trenutku žumanjak će jako stisnuti čokoladu, ali ne brinite dodavanjem šlaga će se opustiti. Šlag umiješajte u otopljenu čokoladu pa sve dobro izmiješajte. Kremu prelite na pripremljeni biskvit, zagladite površinu i stavite u hladnjak na pola sata.
Za mliječnu kremu; vrhnje za šlag mikserom istucite u čvrsti šlag. Na pari otopite mliječnu čokoladu. Žumanjak pomiješajte sa narančinim sokom i ulite u otopljenu čokoladu neprestano miješajući. Šlag umiješajte u otopljenu čokoladu pa sve dobro izmiješajte. Kremu prelite na tamnu kremu, zagladite površinu i stavite u hladnjak na pola sata.
Za bijelu kremu; vrhnje za šlag mikserom istucite u čvrsti šlag. Na pari otopite bijelu čokoladu. Žumanjak pomiješajte sa mlijekom i ulite u otopljenu čokoladu neprestano miješajući. Šlag umiješajte u otopljenu čokoladu pa sve dobro izmiješajte. Kremu prelite na pripremljeni mliječnu kremu, zagladite površinu pa ukrasite tortu čokoladnim strugotinama. Prije posluživanja dobro ohladite tortu.
nedjelja, 11. svibnja 2014.
Jogurt muffini
Nekako u zadnje vrijeme sa MM vodim bitku oko doručka. Nikako da shvati da je to bitan obrok u danu i nekako ga u toku radnog tjedna izbjegava. Kako jedan i drugi imamo taj pušački porok nekako mi je još bitnije da nešto pojede ujutro a ne da je do ručka samo na kavi i cigareti.
On je tip kojem stvari brzo dosade pa stalno radim nešto novo što bi moglo biti prikladno za doručak.
Takvi su i ovi muffini, brzo su gotovi a odlično pašu uz šalicu crnog čaja za doručak.
RECEPT:
Za 16 muffina
Recept za ispis
400 g brašna
1 prašak za pecivo
malo cimeta
2 jaja
80 g šećera
100 g smeđeg šećera
1 žlica vanilin šećera
250 ml jogurta
125 ml suncokretovog ulja
100 g nasjeckane čokolade
po potrebi malo mlijeka
Zagrijte pećnicu na 180 C a kalupe za muffine obložite papirnatim šeširićima. U veliku posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i cimet. U drugoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom i smeđim šećerom, dok ne postanu svijetla i pjenasta. Umiješajte jogurt pa dobro izmiješajte. Dodajte i ulje pa ponovno dobro izmijšajte.
U smjesu mokrih sastojaka umiješajte smjesu suhih pa izmiješajte. Ukoliko vam je smjesa pregusta dodajte malo mlijeka. Na kraju umiješajte i nasjeckanu čokoladu. Rasporedite smjesu u pripremljene kalupe.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
četvrtak, 8. svibnja 2014.
Panna cotta torta sa jagodama
Stigle su nam i domaće jagode, konačno. Najčešće ih kupujem na Ilici tamo na početku one ulice koja vodi do Cvjetnog placa. Gospođa koja je tamo postavila štand napravila je poslovni potez stoljeća.
Fluktuacija ljudi na tom području je povelika a jagode tako zamamno mirišu daje nemoguće proći uz štand a ne zastati i kupiti mjericu.
Moj današnji prijedlog za iskoristiti jagode je ova panna cotta torta za koju sam recept pronašla u prošlomjesečnom broju Dobre hrane.
Torta je jako brzo gotova i ako ste kao i ja, potrošiti čete dio od onih smrznutih bjelanjaka iz zamrzivača koje vam je žao baciti. Mislim da tim zamrzavanjem napravim više troška nego da ih jednostavno bacim, jer smrzavam jedan po jedan u plastičnoj vrećici tako da imam točnu mjeru.
I da, kada slažete jagode na dno torte slažite ih vrlo gust, tako da drže jedna drugu. Ja sam ih složila malo nonšalantnije pa mi je jedna isplivala na vrh.
RECEPT:
Za kalup promjera 18 cm
Recept za ispis
Za tijesto:
6o g čokolade
25 g maslaca
4 bjelanjka
2 žumanjka
35 g šećera
Za kremu:
300 ml slatkog vrhnja
4 lista želatine
2 žlice limuncella
2 žlice ekstrakta vanilije
250 g mascarponea
80 g šećera
300-400 g jagoda
Čokoladu i maslac otopite na pari. Žumanjke mikserom mješajte sa šećerom dok se smjesa ne udvostruči. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Otopljenu čokoladu ohladite do sobne temperature pa je pomiješajte sa smjesom žumanjaka i snijegom od bjelanjaka. Kalup za tortu dimenzija 18 cm namastite i pobrašnite. U pripremljeni kalup ulite smjesu, zagladite površinu i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 20-ak minuta. Ohladite.
Za kremu želatinu namočite u hladnu vodu da nabubri. Zagrijte vrhnje i šećer. Želatinu umješajte u toplo vrhnje pa mješajte dok se ne rastopi. Malo ohladite pa mikserom umiješajte mascrpone, limuncello i ekstrakt vanilije.
Biskvit stavite na tanjur za posluživanje za obručom kalupa oko njega. Jagode očistite, operite i prerežite na polovice. Složite ih uz rub obruča i po cijeloj površini biskvita. pa preko njih prelijte kremu. Ostavite u hladnjaku preko noći kako bi se krema stisnula.
nedjelja, 4. svibnja 2014.
Putni keksići
Ovogodišnje odredište našeg proljetnog putovanja bila je Budimpešta.
Već sam jednom posjetila Budimpeštu, ali davno, još u srednjoj školi. Em što je to bilo davno, em sam u to vrijeme bila malo šašava i usredotočena na samu sebe, kao uostalom i svi pubertetlije pa mi u sjećanju nije ostalo puno o tom gradu.
Budimpešta je zaista prekrasan grad, dotjeran, čist i prepun turista. Klasične dojmove i fotke Budimpešte možete vidjeti ovdje a pošto je ovo food blog ja ću se više orijentirati na dojmove Budimpešte vezane uz hranu.
Ako vas hrana imalo zanima nikako nemojte propustiti posjetiti Centralnu tržnicu (Nagy Vasarcsarnok).
Tržnica je prvi puta otvorena 1867g. i mene njena konstrukcija neodoljivo podsjeća na željeznički kolodvor. Tržnica je u potpunosti uništena za vrijeme II. svjetskog rata da bi današnji izgled poprimila nakon potpune obnove 90-ih godina prošlog stoljeća.
Tržnica je ogromna i na njoj nema što nema. U podrumu je ribarnica, te odjeli sa divljači i ukiseljenim povrćem. Prizemlje je rezervirano za voće i povrće, mesnice te poznatu mađarsku papriku, dok na prvom katu možete kupiti razno razne suvenire.
Apsolutno sam oduševljena Budimpeštom i preporučam svakom da posjeti ovaj lijepi grad na Dunavu. Dok ste tamo ne propustite probati poznatu guščju jetru. Mi smo je jeli na nekoliko mjesta i svugdje je bila više nego dobra.
Recept u ovom postu nije neki inspiriran Budimpeštom, već recept za keksiće koji su nas kao lunch paket pratili na putu u Budimpeštu.
RECEPT:
Recept za ispis
120 g maslaca
310 g čokolade sa većom udjelom kakaa
3 jaja
200 g šećera
2 žlice kakaa
1 vanilin šećer
1/2 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
90 g brašna
150 g krupno nasjeckanih badema ili lješnjaka
U prikladnu posudu stavite čokoladu i maslac pa ih rastopite na pari dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu. U međuvremenu mikserom pjenasto umutite jaja, sol, šećer i vanilin šećer. Brašno prosijte sa kakaom i praškom za pecivo. U pjenastu smjesu jaja umiješajte otopljenu čokoladu i prosijanu smjesu brašna. Dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte i nasjeckane bademe ili lješnjake.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Lim obložite papirom za pečenje. Stavljajte po žlicu smijese na pripremljeni lim, ostavljajući mjesta između keksića jer će se raširiti tijekom pečenja. Pecite ih 10- 12 minuta. Ostavite ih da se ohlade na limu, lakše ćete ih odvojiti od papira.
Već sam jednom posjetila Budimpeštu, ali davno, još u srednjoj školi. Em što je to bilo davno, em sam u to vrijeme bila malo šašava i usredotočena na samu sebe, kao uostalom i svi pubertetlije pa mi u sjećanju nije ostalo puno o tom gradu.
Budimpešta je zaista prekrasan grad, dotjeran, čist i prepun turista. Klasične dojmove i fotke Budimpešte možete vidjeti ovdje a pošto je ovo food blog ja ću se više orijentirati na dojmove Budimpešte vezane uz hranu.
Ako vas hrana imalo zanima nikako nemojte propustiti posjetiti Centralnu tržnicu (Nagy Vasarcsarnok).
Tržnica je prvi puta otvorena 1867g. i mene njena konstrukcija neodoljivo podsjeća na željeznički kolodvor. Tržnica je u potpunosti uništena za vrijeme II. svjetskog rata da bi današnji izgled poprimila nakon potpune obnove 90-ih godina prošlog stoljeća.
Tržnica je ogromna i na njoj nema što nema. U podrumu je ribarnica, te odjeli sa divljači i ukiseljenim povrćem. Prizemlje je rezervirano za voće i povrće, mesnice te poznatu mađarsku papriku, dok na prvom katu možete kupiti razno razne suvenire.
Tržnica
Glavni ulaz na tržnicu
Unutrašnjost, to je dio koji me najviše podsjeća na željeznički kolodvor.
Zaista,zaista velike rotkvice.
Grozd bunceka
Naišli smo i na Uskrsni sajam sa mnoštvom zgodnih suvenira. Ovaj mirisni niz miriši u maminoj kuhinji.
Mislim da bi ovo divno izgledalo u svakoj kuhinji, a kako su samo fotogenične.
Preslatke drvene oznake za vrata
Štandovi sa hranom na istom sajmu
I kruhom
Pekari i mijese na licu mijesta, skoro pa na otvorenom. Mislim da bi naša sanitarna inspekcija dobila slom živaca. Ali očito je da se može. I svi jedu tamo i svima je fino.
Večera na otvorenom
Svi su imali istu ideju za večeru na otvorenom kao i mi, baš je bila špica.
Ako imate slabiji želudac preskočite sljedeću rečenicu. Gulaš od pjetlovih jaja poslužuju u izdubljenom pecivu i stvarno je dobar.
Piva u Ribarskoj tvrđavi sa pogledom na Parlament.
I Kurtoskolacs za kraj. Kupuje se sa dva različita dodatka a ja sam bila jako neodlučna pa je ljubazni striček koji ga prodaje moj umočio u tri različita. Hvala!
Recept u ovom postu nije neki inspiriran Budimpeštom, već recept za keksiće koji su nas kao lunch paket pratili na putu u Budimpeštu.
RECEPT:
Recept za ispis
120 g maslaca
310 g čokolade sa većom udjelom kakaa
3 jaja
200 g šećera
2 žlice kakaa
1 vanilin šećer
1/2 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
90 g brašna
150 g krupno nasjeckanih badema ili lješnjaka
U prikladnu posudu stavite čokoladu i maslac pa ih rastopite na pari dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu. U međuvremenu mikserom pjenasto umutite jaja, sol, šećer i vanilin šećer. Brašno prosijte sa kakaom i praškom za pecivo. U pjenastu smjesu jaja umiješajte otopljenu čokoladu i prosijanu smjesu brašna. Dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte i nasjeckane bademe ili lješnjake.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Lim obložite papirom za pečenje. Stavljajte po žlicu smijese na pripremljeni lim, ostavljajući mjesta između keksića jer će se raširiti tijekom pečenja. Pecite ih 10- 12 minuta. Ostavite ih da se ohlade na limu, lakše ćete ih odvojiti od papira.