nedjelja, 22. lipnja 2014.
Blatna Baileys torta
Provela sam izuzetno aktivan i produktivan ovaj produženi vikend. Nakon što me već neko vrijeme uzrujavala, sredila sam si špajzu. Kad je prijateljica u srijedu navečer čula koji su mi planovi, našpotala me. Pokušala me uvjeriti da ovakvi produženi vikendi služe za putovanja ili ako ne daj Bože nikuda ne putuješ, za izležavanje doma i uživanje.
Nisam se dala smesti već sam obavila sve kao što sam planirala. Otišli smo i kupili novu policu i nakon toga je uskočio MM jer ju je bilo potrebno sastaviti. A nakon toga sam ja mogla nastaviti i urediti kreativni nered koji sam tijekom vremena organizirala u špajzi.
Toliko sam zadovoljna napravljenim da nisam mogla prestati ulaziti u špajzu i diviti se napravljenom.
Sada imam mjesta za posložiti svu zimnicu koju planiram napraviti ove godine. Uh, baš se veselim!
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
150 g maslaca
100 g čokolade sa velikim udjelom kakaa, nasjeckana na manje komadiće
100 g šećera
100 g smeđeg šećera
50 g kakaa
180 ml Bailleys-a
170 g brašna
1 1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
3 jaja
Za kremu;
200 g čokolade sa velikim udjelom kakaa, nasjeckana na manje komadiće
200 ml Baileys-a
prstohvat soli
15 g maslaca
Za ukras:
strugotine bijele čokolade
Zagrijte pećnicu na 160 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte.
U vatrostalnoj posudi pomiješajte čokoladu, obje vrste šećera, kakao i Bailey-s.- Stavite posudu na lonac koji je napunjen vrućom vodom pa kuhajte "na pari" uz stalno miješanje dok se svi sastojci ne povežu a čokolada otopi. Ostavite da se malo ohladi.
U drugu posudu prosijte smjesu brašna, praška za pecivo, sode bikarbone i soli.
U prohlađenu smjesu čokolade umiješajte jedno po jedno jaje pa primiješajte i prosijanu smjesu brašna. Dobro promiješajte pa gotovu smjesu prelite u pripremljeni kalup za tortu. Zagladite površinu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 40-45 minuta. Ohladite.
Za kremu pomiješate Baileys sa soli pa stavite na umjerenu vatru i kuhajte dok ne provrije. Nasjeckanu čokoladu stavite u posudu pa je prelite zagrijanim Baileys-om. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kremu premažite po ohlađenom biskvitu i posipajte strugotinama bijele čokolade.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Super je što si sredila špajzu i vjerujem da sada uživaš u tome, a kako će tek biti lijepo kada posložiš sve teglice zimnice. Super mi je i ova torta, prava moćna slastica !
OdgovoriIzbrišiTako i ja gledam na novi red u špajzi. Hvala!
OdgovoriIzbrišiMislila sam da se samo ja k'o dijete divim napravljenom poslu, drago mi je da nisam jedina :D
OdgovoriIzbrišiRadila sam blatnu tortu, ali nažalost bez baileysa
Svaki ali svaki puta kad je takva neki veliki posao nakon kojeg se vidi razlika nemogu prestati gledati što sam napravila :D.
IzbrišiProbaj sa Bileysom daje joj negu drugačiju aromu, baš onako finu.
i moj špajz vrišti za akcijom! :lol znam taj osjećaj kad nakon nekog vremena opet, konačno, sve sjedne na svoje mjesto i postane lako dostupno, hehe
OdgovoriIzbrišitorta me mami, posebno danas kad je ovako tmurno i ovdje na jadranu.