ponedjeljak, 29. rujna 2014.
Pots de creme sa kruškom
Jedan vrlo jednostavan recept, koji, barem meni, izgleda vrlo dekadentno.
Recept je iz Sensine Sretne hrane. Još uvijek žalim što taj časopis više ne izlazi, baš se znalo pronaći super recepata u njemu.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kruške:
2 kruške
180 g šećera
sok 1 limuna
naribana limunova korica
1 vanilin šećer
štapić cimeta
3 klinčića
Za kremu:
5 jaja
300 ml vrhnja za šlag
150 ml mlijeka
40 g šećera
srž pola štapića vanilije
prstohvat soli
Zakuhajte vodu sa šećerom, vanilin šećerom, sokom i naribanom koricom limuna, cimetom i klinčićima. Kruške operite i razrežite na četvrtine. Nožem im odstranite jezgru sa košticama pa ih stavite u zakuhani sirup i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Omekšale kruške izvadite iz sirupa i osušite ih kuhinjskim ručnikom.Pećnicu zagrijte na 160 C. Pripremite 8 vatrostalnih kalupa pa u svaki stavite po četvrtinu kruške.
U prikladnom loncu lagano zagrijavajte vrhnje za šlag, mlijeko i srž mahune vanilije. Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli. U vruću smjesu mlijeka u tankom mlazu ulijevajte žumanjke, uz stalno miješanje, kako ne bi koagulirali. Dobro izmješajte. Smjesu rasporedite u pripremljene kalupe sa kruškama. Kalupe stavite u veću posudu za pečenje. Ulite vruću vodu do pola visine kalupa. Pecite u pećnici 45 minuta.
Ohladite prije posluživanja.
subota, 27. rujna 2014.
Daring bakers-Kolač iz Chodsko
Domaćica ovomjesečnog izazova Daring bakersa bila je Lucie sa bloga Chez Lucie.
Ovomjesečni izazov bilo je pripripremiti jedan od tradicionalnih čeških kolača.
Ja sam odabrala kolač iz Chodsko. E sada koliko sam uspjela shvatiti uz pomoć mog frenda googla Chodsko je regija u okolica grada Domažlice.Nema baš puno informacija na engleskom a kako češki razumijem samo onoliko koliko je sličan našem jeziku nadam se da sam dobro shvatila. A google translate baš i nije pouzdan. Moram reći da mi je baš fora ime grada, mora da jedu puno čušpajza. Kužite, doma su sa žlicama! Ili je to samo meni smiješno.
Ajmo rađe na recept, stend up komedija mi očito baš i nije jača strana.
Uglavnom taj kolač je nešto kao slatka pizza. Ja sam mu malo promijenila oblika pa sam ga napravila kao četvrtastu pizzu. U originalu na tijesto ide nadjev od sira pa se onda ukrašava smjesom maka i pekmeza od šljiva. Mene nekako povela ova cijela ideja pizze pa mi je pekmez od šljive zamijenio ketchup.
Sljedeća stvar koju sam promijenila je nadjev od maka. U originalu ga "fure" vrućom vodom. Ja sam naučila da se to radi mlijekom i da je u nadjev obavezno staviti žlicu pekmeza od marelice pa sam se držala tradicije.
RECEPT:
Za tijesto:
1 paketić instant kvasca
125 ml mlakog mlijeka
50 g šećera
1 žumanjak
60 g omekšalog maslaca
250 g brašna
1 vanilin šećer
naribana korica 1/2 limuna
prstohvat soli
žlica ruma
Za premaz:
pekmez od šljive
Za nadjev od sira:
375 g svježeg kravljeg sira
60 ml vrhnja za šlag
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 žlica gustina
30 g omekšalog maslaca
1 bjelanjak
Za nadjev od maka:
70 g mljevenog maka
65 ml vrućeg mlijeka
1 žlica pekmeza od marelice
2 žlice šećera
Za posip:
bademi u listićima
U prikladnoj posudi pomiješajte kvasac sa žlicom šećera. Umiješajte malo toplog mlijeka pa stavite na toplo mjesto dok se kvasac ne aktivira i zapijeni.
Na radnu površinu prosijte brašno. Dodajte mu ostatak šećera, vanilin šećer, žumanjak, omekšali maslac, naribanu limunovu koricu, sol, rum i na kraju zapjenjenu smjesu kvasca.
Umijesite glatko tijesto. Gotovo tijesto oblikujte u kruščić, stavite ga u lagano namašćenu posudu, prekrite ga čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 35 x 35 cm.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dignuto tijesto razvaljajte na dimenzije lima pa ga stavite u pripremljeni lim. Obilno premažite pekmezom od šljive.
Za nadjev od sira istucite bjelanjak u čvrsti snijeg. Pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte vrhnje za šlag, sir i gustin. Dobro izmiješajte. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjka. Premažite na pripremljeno tijesto na premaz od pekmeza od šljiva.
Za nadjev od maka zagrijte mlijeko dok ne zakipi. Stavite mak i šećer u prikladnu zdjelu pa ga prelite kipućim mlijekom. Izmiješajte i dodajte žlicu pekmeza od marelice. Ostavite da se malo ohladi. Ohlađenu smjesu stavite u dresir vrećicu pa ukrasite kolač po želji.
Prije pečenja posipajte listićima badema.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta. Prije posluživanja narežite po želji. Poslužite mlako.
Ovomjesečni izazov bilo je pripripremiti jedan od tradicionalnih čeških kolača.
Ja sam odabrala kolač iz Chodsko. E sada koliko sam uspjela shvatiti uz pomoć mog frenda googla Chodsko je regija u okolica grada Domažlice.Nema baš puno informacija na engleskom a kako češki razumijem samo onoliko koliko je sličan našem jeziku nadam se da sam dobro shvatila. A google translate baš i nije pouzdan. Moram reći da mi je baš fora ime grada, mora da jedu puno čušpajza. Kužite, doma su sa žlicama! Ili je to samo meni smiješno.
Ajmo rađe na recept, stend up komedija mi očito baš i nije jača strana.
Uglavnom taj kolač je nešto kao slatka pizza. Ja sam mu malo promijenila oblika pa sam ga napravila kao četvrtastu pizzu. U originalu na tijesto ide nadjev od sira pa se onda ukrašava smjesom maka i pekmeza od šljiva. Mene nekako povela ova cijela ideja pizze pa mi je pekmez od šljive zamijenio ketchup.
Sljedeća stvar koju sam promijenila je nadjev od maka. U originalu ga "fure" vrućom vodom. Ja sam naučila da se to radi mlijekom i da je u nadjev obavezno staviti žlicu pekmeza od marelice pa sam se držala tradicije.
RECEPT:
Za tijesto:
1 paketić instant kvasca
125 ml mlakog mlijeka
50 g šećera
1 žumanjak
60 g omekšalog maslaca
250 g brašna
1 vanilin šećer
naribana korica 1/2 limuna
prstohvat soli
žlica ruma
Za premaz:
pekmez od šljive
Za nadjev od sira:
375 g svježeg kravljeg sira
60 ml vrhnja za šlag
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 žlica gustina
30 g omekšalog maslaca
1 bjelanjak
Za nadjev od maka:
70 g mljevenog maka
65 ml vrućeg mlijeka
1 žlica pekmeza od marelice
2 žlice šećera
Za posip:
bademi u listićima
U prikladnoj posudi pomiješajte kvasac sa žlicom šećera. Umiješajte malo toplog mlijeka pa stavite na toplo mjesto dok se kvasac ne aktivira i zapijeni.
Na radnu površinu prosijte brašno. Dodajte mu ostatak šećera, vanilin šećer, žumanjak, omekšali maslac, naribanu limunovu koricu, sol, rum i na kraju zapjenjenu smjesu kvasca.
Umijesite glatko tijesto. Gotovo tijesto oblikujte u kruščić, stavite ga u lagano namašćenu posudu, prekrite ga čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 35 x 35 cm.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dignuto tijesto razvaljajte na dimenzije lima pa ga stavite u pripremljeni lim. Obilno premažite pekmezom od šljive.
Za nadjev od sira istucite bjelanjak u čvrsti snijeg. Pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte vrhnje za šlag, sir i gustin. Dobro izmiješajte. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjka. Premažite na pripremljeno tijesto na premaz od pekmeza od šljiva.
Za nadjev od maka zagrijte mlijeko dok ne zakipi. Stavite mak i šećer u prikladnu zdjelu pa ga prelite kipućim mlijekom. Izmiješajte i dodajte žlicu pekmeza od marelice. Ostavite da se malo ohladi. Ohlađenu smjesu stavite u dresir vrećicu pa ukrasite kolač po želji.
Prije pečenja posipajte listićima badema.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta. Prije posluživanja narežite po želji. Poslužite mlako.
ponedjeljak, 22. rujna 2014.
Pita od čokolade
Možda izgleda kao još jedna pita od čokolade ali izgled vara.
Recept sam pronašla u Dobroj hrani.
RECEPT:
Recept za ispis
Tijesto:
130 g brašna
60 g šećera
2 žlice kakaa
90 g maslaca
1 jaje
hladne vode po potrebi
Nadjev:
200 g čokolade
200 ml slatkog vrhnja
1 zrela kruška
1 zrela banana
Na radnu površinu prosijte brašno i kakao. Dodajte maslac narezan na manje kockice, šećer i jaje. Umijesite glatko tijesto. Ukoliko bude potrebno dodajte i malo hladne vode. Dobiveno tijesto umotajte prozirnom folijom i ostavite ga odstoji u hladnjaku nekoliko sati ili još bolje preko noći.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite. Zagrijte pećnicu na 180 C.
Hladno tijesto lagano omekšajte rukama pa ga razvaljajte. Razvaljanim tijestom obložite pripremljeni kalup i lagano ga nabockajte vilicom. Pecite naslijepo bez nadjeva, 15 minuta.
Ohladite.
Čokoladu otopite na pari pa dodajte slatko vrhnje. Kremu preselite u maltipraktik i dodajte oguljenu bananu i krušku. Miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Kremom napunite ohlađeno tijesto pa ponovno ohladite kompletnu pitu.
četvrtak, 18. rujna 2014.
Kruh sa kaduljom i orasima
Kada sam prilikom jednog gubljenja vremena na Pinterestu vidjela ovaj recept morala sam ga ići odmah, odmah napraviti. Ne znam jeste li već vidjeli blog Hint of vanilla ali ja sam apsolutno očarana njime, sve mi divno i recept i fotke, sve. Kako ja volim reći, voljela bih da moj blog tako izgleda kada naraste.
Malo o samom receptu: navodi se da se za pastu od oraha koristi orahovo ulje. Hm, imam ja orahovog ulja ali koristim u kozmetičke svrhe, za kosu, pa nisam baš bila sigurno jel to jestivo pa sam ga zamijenila maslinovim uljem.
Isto tako mi je ponestalo oraha pa sam dio zamijenila prženim lješnjacima. Nisam sigurna koliko sam ih stavila pa zato u receptu navodim samo orahe ali ako želite možete pomiješati orahe i lješnajke, jer je okus super.
A da i ove temperature vode u zagradi izražene u stupnjevima celzijevima, prenosim iz originalnog recepta a ja se samo pravim važna jer moja nova vaga ima i termometar.
Nisam sigurna koliko ste upoznati sa bigom, ja jesam ponešto zato u nastavku donosim definiciju bige sa Wikipedije.
Biga je vrsta prethodno fermentiranog tijesta koje se koristi u talijanskom pekarstvu. Mnogi popularni talijanski kruhovi, uključujući ciabattu, izrađeni su pomoću bige. Korištenje bige dodaje kompleksnost okusu kruha, te se koristi prilikom izrade kruhova koji trebaju laganu, prozračnu teksturu sa velikim rupama. Osim što kruhu daje okus i teksturu, biga mu također daje vlažnost zbog koje kruh ostaje dulje svjež.
Bigu su počeli koristiti nakon što su Talijanski pekari prestali upotrebljavati starter, kako bi postigli dio okusa koji kruhovi sa starterom imaju. Bige su strukturom nešto gušće i suše nego starteri. Vjeruje se da upravo ta gustoća daje bigi njen karakterističan orašasti okus. Biga se za razliku od start era radi sviježa svaki dan, koristeći malu količinu kvasca u gustom tijestu.
RECEPT:
Recept za ispis
Biga:
800 g brašna
544 g mlake vode(27 C)
0.64 g instant kvasac
Pasta od oraha:
50 g tostiranih oraha
20 g maslinovog ulja
20 g meda
50 g vode
Tijesto:
100 g brašna
100 g integralnog brašna
50 g pirovog brašna
206 g tople vode (41 C)
22 g soli
2 g instant kvasca
sva biga
25 listića svježe kadulje, sitno nasjeckane
300 g tostiranh oraha, nasjeckanih
Za bigu pomiješajte kvasac sa tri žlice vode. Pomiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta. U veću zdjelu prosijte brašno pa dodajte rastopljeni kvasac. Utrljajte u brašno pa po malo dodajte i ostatak vode. Prekrite rastezljivom folijom pa ostavite tijesto da se diže na sobnoj temperaturi 12-14 sati.
Za pastu od oraha u blender stavite orahe, maslinovo ulje, med i vodu pa sve dobro usitnite.
Na radnu površinu prosite sve tri vrste brašna, dodajte sol i kvasac pa sve izmiješajte. Ulite vodu pa promiješajte. Dodajte svu bigu, pastu od oraha, nasjeckane orahe i kadulju. Umijesite.
Stavite u prikladnu posudu, prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite tijesto tri sata ali ga premijesite svakih sat vremena.
Nakon što ste kruh dizali tri sata, pri trećem premješavanju, oblikujte tijesto u dva kruščića i dižite ih još 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 245 C. U nju stavite i gusnati lonac sa poklopcem u kojem ćete peći kruh, da se grije.
Oprezno u vrući lonac stavite dignute hljepčiće kruha, poklopite i stavite peći u pećnicu 30 minuta. Nakon 30 minuta pečenja maknite poklopac a lonac sa kruščićim vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta.
ponedjeljak, 15. rujna 2014.
Slani keksići sa timijanom i čokoladom
Čudan mi je neki dan danas. Nekako sam ne usporena više kao lijena, samo bih se ušuškala i ne radila ništa, a baš je ponedjeljak.
Ove keksiće sam nosila ove godine na more tako da imam neku izdržljivu slasticu ako mi dođe želja jer nisam baš luda za dućanskim keksičima.
Jedina stvar koju sam smetnula s uma je da sa nama na more ide jedna prevrtljiva tineđerka koja je u svojim mlađim danima živjela na pohanom, pečenim krumpirićima i nutelli. Jako me iznenadilo dijete, ne da je željela probati nešto što u sebi ima neke zelene listiće i sol nego je sama smazala gotovo sve keksiće.
Odrasta, očito.
RECEPT:
125 g maslaca
100 g smeđeg šećera
1 jaje
14 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
100 g nasjeckane čokolade
3 žličice svježih listića timijana
cvijet soli, za posip
Zagrijte pećnicu na 190 C. Dva lima obložite papirom za pečenje.
Mikserom pjenasto izmiksajte maslac i šećer. Dodajte i jaje pa miksajte dok se dobro ne izradi. U prikladnu posudu prosijte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli. Dobivenu smjesu umiješajte u pripremljenu smjesu maslaca pa sve dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte i listiće timijana te komadiće čokolade. Oblikujte keksiće pomioću male čajne žličice i slažite ih na pripremljene limove. Na svaki keksić stavite malo cvijeta soli.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 8-10 minuta.
četvrtak, 11. rujna 2014.
Pita sa breskvama i kupinama
Kad već vani nije ljeto, barem ono bablje koje smo očekivali, evo jednog ljetnog recepta.
Preostao mi je u folderu za objaviti i znam da i nije i top sezona za breskve ali zaboraviti ću ga do sljedeće godine pa ga zato guram sada, možda malo Van sezone.
Volim ovakve jednostavne slastice i posebno mi je dobra ovakva kombinacija, topla pita i hladni sladoled koji se topi i stvara neku vrstu umaka.
Vezano uz sladoled, mislim da sam ovo ljeto pojela najviše sladoleda ikada. Na plaži je bila škrinja i svaki dan nakon poslije podnevne kave smo si piknule sladoled. Svakako bih vam preporučila ovaj, to nam je bio najčešći izbor.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
250 g brašna
50 g šećera
125 g hladnog maslaca narezanog na kockice
prstohvat soli
1 žumanjak
2 žlice hladne vode
Za nadjev:
3 zrele breskve
50 g šećera
2 žlice kukuruznog škroba (gustina)
prstohvat soli
100 g kupina
Za posluživanje:
sladoled od vanilije
Za tijesto u multipraktik prosijte brašno, dodajte šećer, maslac i sol pa mješajte dok smjesa ne počne nalikovati grubim krušnim mrvicama. Dodajte žumanjak i hladnu vodu. Nastavite miješati dok se smjesa ne poveže. Gotovo tijesto umotajte u rastezljivu foliju i stavite u hladnjak na jedan sat.
Za nadjev breskve operite, ogulite pa ih narežite na tanke šnitice. U prikladnoj posudi pomiješajte šećer, kukuruzni škrob i sol. Dodajte i pripremljene breskve pa sve nježno izmiješajte.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Lim obložite papirom za pečenje.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površine razvaljate tijesto na 5 mm debljine. Razvaljano tijesto prebacite na pripremljeni lim. Rasporedite pripremljene breskve po razvaljanom tijesto ali ostavite otprilike 3 cm tijesta uz rub bez nadjeva. kupine operite pa ih rasporedite po breskvama. Preklopite rubove koje ste ostavili prazne preko nadjeva, tako da ne iscuri tekućina koju će voće pustiti tijekom pečenja.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 minuta.
Poslužite toplo uz kuglicu sladoleda od vanilije.
ponedjeljak, 8. rujna 2014.
Ajme, koliko nas je! Kikiriki maslac
Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u rujnu je kikiriki maslac a domaćica je Marija sa bloga Make it healthy.
Ja baš i nisam ljubitelj kikiriki maslac, nekako mi baš ne odgovara u slatkoj varijanti ali moji ga vole pa im s vremena na vrijeme nešto napravim.
Ovaj recept je još jedan ideja za doručak ako muku mučite sa probirljim ukućanima. Ideja za ove musli pločice posuđene su od ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kalup dimenzija 15 x 22 cm
35 g kikiriki maslaca
175 g zobenih pahuljica
15 g kokosa
20 g pšeničnih klica
25 g listića badema
15 g sjemenki sezama
15 g sjemenki suncokreta
30 g nasjeckanih sušenih marelica
90 ml meda
65 ml maslinovog ulja
Zagrijte pećnicu na 130 C. Kalup dimenzija 15 x 22 cm obložite papirom za pečenje.
U manji lonac stavite kikiriki maslac,med i ulje, pa zagrijavajte na umjereno vatri dok ne sve ne otopi i dobijete tekuću smjesu.
U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke; zobene pahuljice, kokos, listiće badema, pšenične klice, sjemenke sezama i suncokreta i nasjeckane marelice.
Otopljenu smjesu preliti po smjesi suhih sastojaka pa sve dobro izmiješati.
Dobivenu smjesu utisnuti u pripremljeni kalup pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Toplo narezati na prutiće. Ohladiti. Ohlađene prutiće spremiti u hermetički zatvorenu posudu.
četvrtak, 4. rujna 2014.
Izvrnuta torta sa breskvama
Evo i mene nazad. Ljeto i godišnji su došli i nažalost prošli, ako se ovo godišnje doba uopće može tako nazvati.
Bez obzira na vremenske prilike i neprilike bilo je dobro, odlično sam se provela, odmorila i nešto čak i kuhala. Zimnica je uglavnom spremna još samo dvije, tri stvari i to je gotovo.
Punih baterija nastavljam sa blogiranjem i baš se veselim novim izazovima.
Još mi je samo preostalo škicnuti što ste svi Vi kuhali u ovih posljednjih mjesec dana koliko me nije bilo a ova kišna poslijepodneva su idealno vrijeme za to.
Tipkamo se uskoro!
RECEPT:
Za nadjev:
6 velikih breskvi,
očišćenih i narezanih na šnitice
60 g otopljenog
maslaca
2 žlice vanilin
šećera
50 g smeđeg šećera
Listići sa jedne
grančice majčine dušice
1 žličica
kukuruznog škroba (gustina)
Za tijesto:
160 g brašna
1 ½ žličica praška
za pecivo
1 jaje
135 g šećera
1 žlica vanilin
šećera
30 g otopljenog
maslaca
60 ml vrhnja za
šlag
60 ml mlijeka
1 žlica jabučnog
octa
Zagrijte pećnicu na
180º C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite promjera 30 cm. U zdjeli
pomiješajte očišćene i narezane breskve sa otopljenim maslacem, vanilin
šećerom, smeđim šećerom, majčinom dušicom i gustinom pa sve izmiješajte.
Rasporedite po dnu pripremljenog kalupa. Odložite sa strane dok pripremite
tijesto.
Mikserom izmiksajte
jaje, šećer i vanilin šećer dok ne postane pjenasto. Umiješajte otopljeni
maslac ulijevajući ga u tankom mlazu. Pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko i
jabučni ocat pa dobivenu smjesu umiješajte u smjesu jaja. Prosijte brašno sa praškom za
pecivo pa ga umiješajte u smjesu jaja. Dobiveno tijesto prelite preko
pripremljenih breskvi i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35- 40 minuta.
Pečeni kolač
ostavite da se malo ohladi pa poslužite uz malo sladoleda od vanilije ili
tučenim slatkim vrhnjem.