U tijeku je igra za rujan i listopad, a pod istragom je blog Ebbas Cuisine.
Jako volim Nevenin blog uvijek se nađe jako zanimljivih recepata. Volim što često koristi meni vrlo drago hajdeno brašno kao i neke neobičnije namirnice koje osobno i ne koristim tako često pa se nakon njenih recepata i ja odvažim kušati nešto novo.
Od svih divota je sam odabrala sljedeće recepte; e da i evo link na pitu sa bučom koju sam iskušala prošle jeseni a sad im je baš sezona pa probajte, sigurno će Vam se dopasti.
Bečki keksi sa čokoladom
RECEPT:
Recept za ispis
115 g omekšalog maslaca
60 g šećera u prahu
125 g brašna
1 žlica kakaa
Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Omekšali maslac i šećer pjenasto izmiksajte. Prosijte kakao i brašno pa ih dodajte pjenasto izrađenom maslacu pa dobro izmiješajte.
Smjesu stavite u dresir vrećicu pa istisnite prutiće duljine cca 5 cm na lim obložen papirom za pečenje.
Pecite ih 15-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Ohladite.
Čokoladu otopite na pari pa je ostavite da se prohladi. Krajeve keksića umočite u otopljenu čokoladu pa je stavite na hladno da se stisne.
Hajdeni kolač sa borovnicama
Ovaj recept sam prilagodila oblikom tako da nam je bio prikladan za doručak. Ponestalo mi je hajdenog brašna, pa sam koristila i dio pšeničnog. Iskreno meni je kolač bio malo presuh, ali premazan sa malo pekmeza je bio više nego ukusan.
RECEPT:
Recept za ispis
180 g hajdenog brašna
120 g brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
100 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
200 ml jogurta
60 ml maslinovog ulja
60 ml suncokretovog ulja
2 jaja
250 g svježih ili zamrznutih borovnica
2 žlice smeđeg šećera za posip
Zagrijte pećnicu na 190 c. Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Pomiješajte suhe sastojke; hajdeno brašno, brašno, prašak za pecivo, sol, šećer i vanilin šećer.
Pomiješajte i tekuće sastojke; jogurt, maslinovo i suncokretovo ulje i jaja pa sve dobro izmiješajte kako bi dobili jednoličnu smjesu.
Ulite smjesu tekućih sastojaka u suhe pa sve dobro izmiješajte. Umiješajte i polovicu borovnica, ali vrlo nježno kako ne bi skroz obojali biskvit njima.
Dobivenu smjesu preselite u pripremljeni lim pa zagladite površinu. P vrhu kolača posipajte preostale borovnice i dvije žlice šećera.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Lawrencov kolač
Ovaj je na babinjaku pokupio same pohvale. Nisam imala pekemza od naranče a baš sam htjela da me podsjeća na jaffa keks pa sam istog improvizirala i sasvim sam zadovoljan rezultatima.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
180 g tamne čokolade
175 g omekšalog maslaca
80 g smeđeg šećera
200 g tostiranih mljevenih badema
4 jaja
Za premaz:
2 naranče
1 vanilin šećer
Za glazuru:
100 ml vrhnja za šlag
100 g nasjeckane čokolade
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 20 x 20 cm. Zagrijte pećnicu na 150 C.
Otopite čokoladu na pari i ostavite je da se malo ohladi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Pjenasto izmiksajte omekšali maslac sa šećerom i žumanjcima.
Sitno sameljite bademe. Po želji možete ih prethodno tostirati. U smjesu jaja i maslaca umiješajte otopljenu, prohlađenu čokoladu i mljevene bademe. Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu stavite u pripremljeni lim, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 minuta. Ohladite.
Za premaz očisite naranče od kore, od svih bijelih dijelova kao i membrane (ovako).
Stavite ih u lonac, dodajte vanilin šećer pa kuhajte dok se narančin soke ne reducira i dobijte gustu smjesu, nalik na pekmez.
Premažite ohlađeni kolač pekmezom od naranče.
Kuhajte vrhnje za šlag dok ne provrije pa ga maknite sa vatre. Nasjeckajte čokoladu na manje komadiće pa je umiješajte u vruće vrhnje. Mješajte dok se sva čokolada ne otopi. Prelite glazuru preko kolača.
Prije posluživanja narežite po želji.
Karjalanpiirakka, sa borovnicama
Prvi puta sam čula za ovu slasticu upravo kod Nevene na blogu. Iskreno privuklo me neizgovoriljivo ime. Malo neobično ali ukusno.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
1 šalica raženog brašna
1/2 šalice pšeničnog brašna
1 žličica soli
1/2 šalice vode
Za nadjev:
1/2 šalice riže arborio
500 ml mlijeka
prstohvat soli
1/3 žličice mljevenog cineta
1/3 žličice mljevenog kardamoma
vanilin šećer
2 žlice meda
1 šalica borovnica
Za premaz:
80 g maslaca
100 ml mlijeka
Za nadjev od riže: u prikladni lonac staviti mlijeko, rižu, vanilin šećer, sol, cimet i kardamom. Kuhati na umjerenoj vatri dok ne provjrije. Nastavite kuhati 20- ak minuta uz povremeno miješanje dok riža ne omekša. Trebali bi dobiti smjesu nalik vrlo gustom pudingu. Umiješajte med i ohladite.
Za tijesto na radnu površinu prosijte obje vrste brašna i sol. Dodajte vodu pa umijesite mekano tijesto. Tijesto podijelite na 12 jednakih dIjelova, radnu površinu dobro pobrašnite, pa svaki dio tijesta razvaljajte u krug, a zatim dva nasuprotna kraja još malo razvucite tako da dobijete oblik jajeta. Na sredinu svakog tijesta stavite malo pudinga od riže i nekoliko borovnica. Lijevu i desnu stranu tijesta preklopite prema sredini. Ovim načinom preklapanja tijesta dobiti ćete oblik barke. Pite složite na pleh obložen papirom za pečenje te pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 275 C.
Maslac i mlijeko zagrijte u posudi dok se maslac ne otopi. Pečene pite obilno natopite mješavinom.
Sve si fino isprobala, Nevenin blog je zaista prepun inspiracija, ovi hlepcici sa borovnicama su mi isto zapali za oko, a moracu da pogledam i Lawrencov kolacic... sve pohvale za izbor i realizaciju.:)))
OdgovoriIzbrišiHvala,hvala!
IzbrišiBas si bila vredna, sve izgleda divno, al ovaj Lawrencov kolac posebno, bas me je zaintrigirao, verujem da su ga smazali za tili cas:))
OdgovoriIzbrišiHvala1 Lawrence je planuo u trenu i svi su trebali recept, tako da da svima se jako dopao.
IzbrišiI meni je izbor namirnica kod Nevene zanimljiv, a o ukusu jela da i ne govorim, samo se nadam da ću još toga stići isprobati. Odličan izbor!
OdgovoriIzbriši