KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U rujnu smo pripremali kineske proljetne roladice.
Apsolutno sam oduševljena ovim roladicama. Jedino upozorenje je što se tiče količine, zaista ali zaista je obilan ovaj recept.
Ja sam umijesto luka koristila poriluk a dodala sam i jednu crvenu papriku, čisto radi boje.
10 kora za štrudlu, debljih
Nadjev:
400 g mljevenog mesa
1 glavica zelja cca 1kg, očišćenog i narezanog na uske trakice biti će otprilike 700 g očišćenog
600 g mrkve, oko 400 g očišćene i narezane na tanke štapiće
300 g brokule
1 veće crvena paprika
2 poriluka
soja umak
sezamovo ulje
maslinovo ulje
Umak:
6 žlica umaka od soje
6 žlica hladne vode
2 žličice sezamovog ulja
2 žličice aceta balsamica
1 žličica ljute dimljene paprike
1 žličica sitno naribanog đumbira
Zelje očistite i narežite na tanke i uske trakice. Očistite mrkvu i papriku pa ih narežite na tanke štapiće. Skinite cvjetiće brokule sa stabljike. Ogulite vanjski tvrdi omotač sa stabljike pa i srž brokule narežite na tanke štapiće. Poriluk operite i razrežite duljinom na četvrtine, pa ga onda još i sitno nasjeckajte.
Cvjetiće i stabljike brokule skuhajte na pari. Skuhanu brokulu stavite u veće cjedilo koje ste stavili iznad prikladne zdjele kako bi se mogao ocijediti višak tekućine iz povrća.
U voku zagrijte ulje. Ja sam koristila mješavinu sezamovog (za miris) i maslinovog. Na vruće ulje stavite nasjeckano zelje pa pržite na jakoj vatri dok ne uvene. Pošto ga je količinski puno podijelila sam smjesu zelja i pržila na dva puta. Gotovo zelje začinite soja sosom pa ga stavite na brokulu da se ocijedi.
Ponovite isti postupak sa svim preostalim povrćem; mrkvom, paprikom i porilukom kao i sa mesom.
Ostavite da se ohladi pa svu smjesu koja je u cjediljci, zajedno sa njom stavite u hladnjak, najbolje preko noći.
Istresite pripremljeni nadjev u zdjelu pa sve dobro izmiješajte, te po potrebi još dodatno začinite.
Svaku od kora izrežite na 6 jednakih pravokutnika.
Na kraću stranu pravokutnika stavite jednu žlicu nadjeva. Zarolajte jedan sloj tijesta oko nadjeva, preklopite krajeve, premažite ih vodom pa zarolajte sve do kraja. Slažite roladice u pleh.
Zagrijte ulje u tavici. Pripremite duboki lim sa žicom na njemu kako bi na njoj mogli ocijediti roladice od viška masnoće.
Stavljajte roladice u vruće ulje, budite oprezni da vam ne zagore jer su vrlo brzo gotove. Slažite ih na pripremljeni pleh da se ocijede od viška masnoće.
Za umak pomiješajte sve sastojke pa ga poslužite sa vrućim roladicama.
Bas su fine i na slici se vidi koliko su hrskave, nisam pravila umak vec smo rolnice grickali zamotane u zelenu salatu.:)
OdgovoriIzbrišiHvala! Sviđa mi se ideja sa zelenom salatom, domišljato.
IzbrišiJako lijepo izgledaju
OdgovoriIzbrišiJa sam smanjila količinu, pa mi je opet puno došlo, a nisu mi fine kad odstoje...
OdgovoriIzbrišiMeni se činilo da to nije tako puno ali sam se prevarila.Ja sam dio zarolaal i ispržila taj dan a dio sam napravila sljedeći. Nisu ni meni fine ako nisu hrskave.
IzbrišiJako lijepo si napravila roladice, vjerujem da su dobre i ukusne i sviđa mi se ideja sa porilukom umjesto luka i dodatak crvene paprike !
OdgovoriIzbriši