petak, 31. listopada 2014.
KuVarijacije-Pametni kolač
KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U listopadu smo pripremali pametni kolač.
Baš mi je fora ovaj recept, krajnji rezultat izgleda kao nešto u što je uloženo mnogo truda i vremena. A ustvari spada u kategoriju zlevanki, sve izmiješaš i izliješ u pleh i to je to.
RECEPT:
Recept za ispis
8 jaja
10 žlica brašna
200 g brašna
250 g maslaca
1 l mlijeka
1 žlica arome vanilije
naribana korica 1 limuna
šećer u prahu za posip
Namastite i pobrašnite dublji lim dimenzija 20 x 30 cm. Zagrijte pećnicu na 160 C.
Maslac rastopite pa ga ostavite da se malo prohladi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer miksajte dok ne postanu pjenasti.
Prosijte brašno.
U pjenastu smjesu žumanjaka umiješajte prosijano brašno, otopljeni maslac, aromu vanilije i mlijeko. Izmiješajte.
U smjesu nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu rasporedite u pripremljeni lim.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta a zatim smanjite temperaturu pećnice na 140 C pa pecite kolač još 20 minuta.
Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji i posipajte šećerom u prahu.
Super ti je ispao kolač, slojevi su se baš lijepo formirali, meni se najviše svidio mekani biskvit dok donji sloj nisam uspjela definirati. U svakom slučaju, tvoj kolač je krasan !
OdgovoriIzbrišiHvala! Mene ovaj najdonji dio najviše podsjeća na premalo pećeno prhko tijesto?!
OdgovoriIzbrišiPrvo sam pomislila da je flan imposible, koji sam pravila prosle godine, a onda shvatila da nije, samo radi na slican fazon - tako su ti se lepo odvojili delovi, bas kao sto si rekla, izgleda kao da si sate ulozila u njega. Mora i da je ukusan, bas mi se dopada
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiOdlično ti mje ispao ovaj pametnjaković i nadam se da ste uživali u njemu.
OdgovoriIzbrišiHvala! Jesmo, baš je bio dobar.
IzbrišiSuper ti izgleda, moj se nije dao tako rezati
OdgovoriIzbrišiHvala! Gle ja sam ga napravila ujutro a rezala sam ga tek navečer, možda je u tome caka?
Izbriši