srijeda, 15. listopada 2014.
Patin petnaesti- Juha od celera sa knedlama
Patin petnaesti je nova food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom.
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Osobno ne posjedujem navedenu kuharicu ali do će mi biti sljedeći zadatak, prokrstariti buvljacima i antikvarijatima i pronaći vlastiti primjerak.
Pretpostavljam da je gospođa Spasenija sastavila kultnu kuharicu za ondašnju Srbiju ali mi je doma nismo imali kod nas je takvu kuharicu napisala Mira Vučetić i ona je hrvatski ekvivalent gospođi Spaseniji, tako sam to ja nekako zaključila.
Prošle godine je kod nas izašao reprint Velike knjige kuharstva koju sam si sa neizmjernim zadovoljstvom poklonila za Božić.
Nije mi vrag dao mira pa sam išla provjeriti i u njenu knjigu jel postoji recept za juhu od celera jer su naše kuhinje vrlo slične ako ne iste. I ima ga, gotovo istovjetan jedino se umjesto krumpirom juha zgušnjava žemljom i ne ukuhavaju se knedle.
Knedle su bile ono što me zaintrigiralo u ovom receptu, nisam nikada jela knedle od bjelanjaka. I jako su mi se dopale, općenito mi je cijelo juha super, nekako me podsjeća na slane šnenokle.
Jedino što sam promijenila je zaprška, navodi se u originalnom receptu ali mi je juha i bez nje bila dovoljno gusta.
RECEPT:
Recept za ispis
1 korijen celera
50 g maslaca
1,5 l povrtnog temeljca ili vode
1 veći krumpir
2 jaja
40 g brašna
kiselo vrhnje
sol
Celer oguliti, narezati na četvrtine pa ga staviti u lonac u kojem ste otopili maslac i popržiti ga sa svih strana.Doliti povrtni temeljec pa dodati i oguljeni krumpir narezan na četrvrtine pa kuhati sve zajedno dok povrće ne omekša. Kad asu celer i krumpir mekani pa ih ispasirati.Vratiti sve na vatru i kuhati dok ne zakipi pa u kipuću juhu zakuhati knedle.
Za knedle bjelanjke sa prstohvatom soli istući u čvrsti snijeg. Umiješati i brašno, pa dobro izraditi.
Zakuhavati u kipuću juhu radeći knedle malom žličicom.
Žumanjke izmiješati sa malo kiselog vrhnja pa dobivenu smjesu ukuhati u juhu. Poslužiti vruće sa tostiranim kruhom.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Ovaj recept me nije privukao za sudjelovanje, ali u nekom sljedećem krugu, tko zna...
OdgovoriIzbrišiHvala što si stavila link ne reprint kuharice, mogla bih i ja sebe počastiti :)
Nema na čemu, ako si zainteresirana super je kuharica, baš te vrati u djetinjstvo i neka jela koja su kuhale naše bake, a tek rječnik i savjeti sa domačice, predobra je.
Izbrišii ja ću sledeći put izostaviti zapršku . I kod tebe odlična fotka i recept.
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiPetra, tako si me obradovala učešćem!!! Divno! Nadam se da ćemo se družiti i dalje... :) Ni moji nisu imali Patinu knjigu jer sam i ja iz tvojih krajeva... :)
OdgovoriIzbrišiNaravno da ćemo se družiti već se veselim ovim novim knedlama :)
IzbrišiI ja bih volela takav poklon za Bozic:) Divan recept, narocito su mi se dopale knedle:)
OdgovoriIzbrišiHvala. Ja si svake godine poklonim kuharicu za Božić, to izazive veliku količinu zbunjenih pogleda kod mojih, kao opet hočeš neku knjigu ali to je jače od mene.
IzbrišiBas je fina i kremasta, volim sto se toliko puno blogerica odazvalo u ovom krugu.:)
OdgovoriIzbrišiDa, super što nas je tako puno!
Izbriši