nedjelja, 30. studenoga 2014.
KuVarijacije-Zebra kolač
KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U studenom smo pripremali zebra kolač.
Ovo je kolač vrlo sličan našem mramornom kolaču samo se malo drugačije ulijeva u kalup. Prije nekoliko mjeseci sam već radila jednu zebru ali ova mi je puno bolja, nekako je teksturom sličniji mramornom kolaču na koji sam navikla. Ja sam ga napravila u kalupu kuglofa i još sam ga prelila čokoladnim ganacheom da bude malo dekadentiji.
RECEPT:
Za tijesto:
250 ml ulja
175 g šećera
100 ml mlačenice
1 vanilin šećer
4 jaja
300 g brašna
25 g kakaa
1 prašak za pecivo
pola žličice soli
1 naranča
Za ganache:
100 ml vrhnja za šlag
100 g nasjeckane čokolade
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Pomiješajte ulje, šećer, vanilin šećer, mlijeko i jaja.
Pjenjačom izmiješajte da se dobro sjedini. Prosijte brašno sa praškom za pecivo.Umiješajte u pripremljenu smjesu sa jajima. Dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu podijelite u dvije posude. U jednu umiješajte prosijani kakao i naribanu koricu naranče. Ukoliko vam smjesa bude pregusta, po potrebi umiješajte iscijeđeni narančin sok.
Uzmite pripremljeni kuglof da naizmjence stavljate žlicu tamne pa žlicu svijetle smjese, sve na isto mjesto dok ne potrošite svu smjesu. Protresite kalup da se smjesa poravna i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 35 do 40 minuta. Izvadite kolač iz kalupa i ohladite.
Za ganache stavite slatko vrhnje u prikladan lončić pa ga kuhajte dok ne provrije. Dodajte nasjeckanu čokoladu pa miješajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku smjesu. Prelite preko kuglofa.
četvrtak, 27. studenoga 2014.
Daring bakers-Paris Brest
Domaćica ovomjesečnog izazova Daring bakersa bila je Luisa sa bloga Rise of the sourdough preacher. Izazov u studenom bio je Paris Brest.
Bila sam uvjerena da je ovaj kolač osmišljen sa mišlju na čuveni francuski sustav kanala Paris Brest. Bila sam u krivu, osmišljen je u čast biciklističke utrke Paris Brest a njegov okrugli oblik predstavlja kotač bicikla.
Ja sam odlučila raditi kolačiće veličine jednog zalogaja. Bili su baš fini, slični našim princes krafnama samo sa malo manje nadjeva.
RECEPT:
Recept za ispis
Tijesto:
80 ml vode
100 ml mlijeka
prstohvat soli
1 žlica šećera
75 g maslaca
100 g brašna
3 jaja
malo listića badema za posip
Krokant:
60 g badema
60 g lješnjaka
80 g šećera
15 ml vode
Krema:
250 ml mlijeka
2 žumanjka
55 g šećera
20 g brašna
125 g maslaca
80 g pripremljenog krokanta
mahuna vanilije
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U prikladni lonac ulite mlijeko, vodu šećer i sol. Dodajte maslac narezan na manje komadiće pa kuhajte na umjerenoj vatri. Kuhajte uz povremeno miješanje dok ne provrije. Umiješajte brašno. Mješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smanjite temeperaturu pa kuhajte uz stalno mješance dok tijesto ne postane čvrsto i svilenkasto glatko. Tijesto bi trebalo biti suho i lagano se odvajati od dna lonca.
Ostavite da se malo ohladi. U malo ohlađenu smjesu umiješajte jedno po jedno jaje. Tijesto bi trebalo biti poput guste kreme.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Smjesom tijesta napunite slastičarsku vrećicu sa ukrasnim nastavkom. Na pripremljeni lim istiskujte kružiće željene veličine. Posipajte listićima badema. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta, prilagodite vrijeme pećenja ovisno o veličini kružića. Ohladite.
Za krokant stavite šećer u tavu debelog dna. Dodajte vodu pa kuhajte dok ne provrije. Kad se šećer zagrije do temperature od 121 C ( šećer počinje kipjeti a sirup postaje gušći) umiješajte bademe i lješnjake. Dobro promiješate da se oblože šećerom. U ovom trenutku šećer će se kristalizirati. Kuhajte dalje uz stalno miješanje, šećer će se ponovno otopiti i karamelizirati.Maknite sa vatre. Istresite na lim lagano premazan uljem i ohladite.
Za kremu u prikladnom loncu zagrijte 200 ml mlijeka sa srži mahune vanilije. U drugoj posudi pomiješajte preostalih 50 ml mlijeka, žumanjke, šećer i brašno. Kada mlijeko provrije u tankom mlazu ulijte smjesu sa žumanjcima. Kuhajte na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladite.
Ohlađeni krokant sameljite.
Mikserom pjenasto izradite maslac. Umiješajte usitnjeni krokant i ohlađenu kremu. Izmiješajte.
Svaki pečeni ohlađeni kružić tijesta prerežite na pola. Kremom napunite slastičarsku vrećicu sa ukrasnim završetkom. Istiskujte kremu na svaki kružić tijesta. Poklopce tijesta lagano pošećerite šećerom u prahu pa ih utisnite u kremu. Ohladite prije posluživanja.
ponedjeljak, 24. studenoga 2014.
Ajme, koliko nas je! Cikla
Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u studenom je cikla a domaćica je Iva sa bloga Culinary postcards.
Cikla je nekada bila univerzalni lijek za niz bolesti, od malarije do gripe, povišene tjelesne temperature, slabokrvnosti.
Preporuča se vegetarijancima je sadrži kobalt koji sudjeluje u stvaranju vitamina B 12 u tijelu, kojeg u prehrani biljnog porijekla obično manjka.
Nekako mi se čini da je danas nepravedno zapostavljena i da je premalo konzumiramo. I ja isto tako, nadam se da će u ovom krugu igrice biti puno sudionika da vidim neke nove recepte i da je počnem češće koristiti.
Jako sam zadovoljna ovim receptom jer se u tijesto lijepo vidi da je upotrebljena cikla. Nije izgubila boju i baš su mi fora ovakvi roskasti.
RECEPT:
Recept za ispis
Za 12 muffina
Za muffine:
100 g tamne čokolade
130 g brašna T-850
2 žličice vanilin šećera
65 g smeđeg šećera
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
35 ml ulja
175 ml soka od jabuke
70 g badema
100 g naribane sirove cikle
Za glazuru:
100 g čokolade
100 ml vrhnja za šlag
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama.
Sitno naribajte čokoladu, pa je pomiješajte sa brašnom , vanilin šećerom, smeđim šećerom praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Sameljite bademe pa ih primiješajte suhim sastojcima.
U drugoj posudi pomiješajte tekuće sastojke; sok od jabuka i ulje pa umiješajte i ciklu. Smjesi suhih sastojaka primiješajte tekuće. Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni kalup za muffine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Ohladite.
Za glazuru nasjeckajte čokoladu. U prikladnom lončiću , na umjerenoj vatri, zagrijavajte vrhnje za šlag dok ne provrije. Dodajte čokoladu pa miješajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku kremu. Na svaki muffin stavite po žličicu glazure.
četvrtak, 20. studenoga 2014.
Banana kruh sa lješnjakovim maslacem
Malo nespretno zvuči ali ustvari pričam o banana kruhu sa beurre noisette. Zvuči kao nešto što je teško napraviti ali ustvari je vrlo jednostavno. Maslac se na laganoj vatri otopi i potom polako zapjeni. Tijekom zagrijavanja iz maslaca ispari voda, a sam maslac dobije krasnu zlatnosmeđu boju. Ta boja je znak da je maslac gotov ali još važniji je miris. Osjetiti ćete lijepi orašasti miris koji najviše podsjeća na lješnjake pa mu otuda i ime. Kod nas je vrlo rijetko koristi ali ja ga baš volim. Kada radim nešto tipa ovog kolača uvijek napravim malo više maslaca nego što je potrebno za sam recept pa ga mažem na tostirani kruh .
Originalni recept za ovaj kruh možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
130 g maslaca
135 g smeđeg šećera
3 vrlo zrele banane izgnječenje vilicom
2 jaja
120 g integralnog brašna
60 g brašna
50 g mljevenih badema
1/2 žličice soli
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica sode bikarbone
1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
85 ml vruće vode
Stavite maslac u mali lonac na sasvim laganu vatru. Maslac će se ubrzo početi pjeniti i sada ga trebate početi miješati. Kada vidite da maslac počinje dobivati smečkastu boju i ljiepi orašasti miris, skinite ga sa vatre i ostavite ga da se ohladi.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, integralno brašno, brašno, mljevene badema, sol, cimet, sodu bikarbonu i muškatni oraščić.
Mikserom izradite ohlađeni smeđi maslac sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Umiješajte jedno po jedno jaje. Dodajte i izgnječene banane. Zatim u dva do tri navrata dodajte i pomiješane suhe sastojke pa na kraju umiješajte i vodu. Dobro promješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Dobivenu smjesu stavite u pripremljeni lim. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta.
ponedjeljak, 17. studenoga 2014.
Punozrnati banana kruh
U zadnje vrijeme kruh od banane nam je najčešći izbor za doručak. Tako da u sljedećih par postova možete očekivati kolekciju isprobanih recepata koje možete poslužiti za doručak. Vrlo su izdašni, i dugo ostaju sočni. Ja ga obično napravim u nedjelju, ohladim i narežem na šnite pa ga stavim u hladnjak. Ujutro ga kratko zagrijem u mikrovalnoj pećnici i uz šalicu bijele kave ili čaja je super doručak. Odlično se i zamrzava, samo ga prije zamrzavanja narežite na šnite a između šnita stavite masni papir. Lakše će se odvajati šnite ukoliko ih odmrzavate jednu po jednu.
Ovaj recept je prvi koji sam isprobala i njime su započeli naši bananasti doručci.
U receptu se navodi da se banane nakon zagrijavanja u mikrovalnoj moraju ostaviti da se ocijede. Nemojte preskakati ovaj korak jer će u suprotnom kruh biti gmecav u sredini. Vidjeti ćete da će se iscijediti malo tekućine ali ja sam prvi puta kada sam ga radila preskočila ovaj korak i kruh je u sredini bio gmecav, skoro kao sirov nakon 90 minuta pečenja.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
250 g intergralnog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
5 vrlo zrelih banana
120 ml mlijeka
2 jaja
200 g meda
1 žličica arome vanilije
100 g oraha, tostiranih i grubo nasjeckanih
Za ukras:
2 žlice smeđeg šećera
1 vrlo zrela banana
Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Stavite 5 banana u veću vatrostalnu posudu pa je prekrite rastezljivom folijom. Stavite je u mikrovalnu pećnicu na 4 minuta dok banane sasvim ne omekšaju i puste tekućinu. Banane stavite u sito i ostavite ih da se cijede 10 do 15 minuta.
Ocijeđene banane prebacite ponovno u zdjelu, ispasirajte ih i dodajte im mlijeko, jaja, med i aromu vanilije.
U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke; integralno brašno, prašak za pecivo, sol i orahe. Umiješajte smjesu suhih sastojaka u smjesu sa bananama. Dobro izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Stavite smjesu u pripremljeni lim pa poravnajte površinu. Bananu namjenjenu za ukras narežite na šnitice pa je ukrasno složite uz rub kalupa na vrhu kolača. Posipajte sa smeđim šećerom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
subota, 15. studenoga 2014.
Patin petnaesti-Knedle od povrća
Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom.
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovog mjeseca radili smo knedle od povrća.
U originalnom receptu se navodi da se povrće pirja dok ne omekša i trebalo bi se ga svog narezati na kockice jednake veličine. Kako je meni ostalo pire krumpira od ručka prethodnog dana tako sam odlučila njega iskoristiti a povrće sam sitno izmljela u multipraktiku. Prijedlog za serviranje su bile knedle prelivene sa malo rastopljenog maslaca i posipane krušnim mrvicama. Moj mesožder se užasnuo prijedlogom da samo knedle budu ručak pa smo ih mi jeli sa goveđim gulašem. E da i ja sam nekako navikla kuhati knedle u obliku štruce, nekako su manje vodenaste nego kad ih kuham baš kao knedle.
RECEPT:
Recept za ispis
250 g pirea od krumpira
100 g miješanog povrća (mrkva, celer, luk, paprika, korjen peršina, češnjak)
3 stare žemlje
2 jaja
malo mlijeka
brašna po potrebi
nasjeckani list peršina
ulje
Svo povrće sitno samljeti u multipraktiku. Na malo maslinovog ulja popržiti sitno nasjeckano povrće dok ne omekša. Ohladiti. Stare žemlje narezati na male kockice.
Kockice žemlje umiješati u hladan pire krumpir, dodati ohlađeno isprženo povrće pa sve dobro izmiješajte da dobijete jednoliku smjesu. Po potrebi dodati mlijeka i brašna. Začinite solju po okusa pa umiješajte i sitno nasjeckani peršin.
Odmotajte komad aluminijske folije pa ga lagano namastite. Stavite na njega dio smjese pa oblikujte u kobasicu. Čvrsto zamotajte.
Zakipite vodu. U vruću vodu uronite pripremljene knedle od povrće. Kuhajte 20-25 minuta.
ponedjeljak, 10. studenoga 2014.
Čokoladna pita sa rum glazurom
Sjećate se ovih kuglica. Ako ih volite, voljeti ćete i ovu pitu. Još samo ako u tijesto umiješate malo kokosa dobiti ćete točno taj okus.
RECEPT:
Recept za ispis
Biskvit:
170 g tamne čokolade, nasjeckane
115 g maslaca
120 g šećera
4 jaja
1 žlica arome vanilije
50 g kakaa
75 ml ruma
Rum glazura:
130 g tamne čokolade, nasjeckane
3 žlice maslaca
1 žlica ruma
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pitu.
U vatrostalnu posudu stavite nasjeckanu čokoladu i maslac pa ih otopite na pari. Kada se otopi maknite sa vatre pa pjenjačom umiješajte šećer. Jedno po jedno umiješajte i jaja. Na kraju umiješajte i aromu vanilije, kakao i rum pa sve dobro izradite.
Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta. Ohladite.
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje pa pripremite glazuru.
U vatrostalnoj posudu stavite nasjeckanu čokoladu i maslac pa ih otopite na pari. Kada se otopi maknite sa vatre pa umiješajte rum. Prelite preko ohlađenog kolača.
četvrtak, 6. studenoga 2014.
Čokoladna torta sa karamel mousse-om
Društveni život mi je u zadnje vrijeme više nego živahan. Stalno sam negdje a vrlo rijetko doma. Nemojte me krivo shvatiti ja obožavam svoje prijatelje i družiti se s njima ali baš sam se zaželjela jednog piđamiranog vikenda. Možda sljedeći...
RECEPT:
Recept za ispis
Karamel:
200 g šećera
60 ml vode
500 ml vrhnja za šlag
1/4 žličice limunovog soka
Biskvit:
115 g nasjeckane čokolade
90 g kakaa
125 ml vruće vode
150 kg šećera
220 g brašna
1 1/2 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
250 ml mlijeka
2 žlice arome vanilije
55 jaja
170 g maslaca
Karamel:
200 g šećera
60 ml vode
1/4 žličice limunovog soka
500 ml vrhnja za šlag
1 žlica arome vanilije
Mousse:
3 žlice instant kave
1 omot želatine u prahu
sav karamel
65 g kiselog vrhnja
3 žlice ruma
Glazura:
100 g nasjeckane čokolade
100 ml vrhnja za šlag
listići badema za posip
Za karamel: u prikladnom loncu pomiješajte šećer sa vodom i limunovim sokom pa stavite kuhati na umjerenu vatru. Kuhajte dok se šećer ne otopi u potpunosti i počne dobivati lijepu smeđu boju. Maknite sa vatre pa oprezno dodajte vrhnje za šlag i aromu vanilije. Vratite sve na slabu vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok ne dobijete glatku smjesu. Ohladite.
Za biskvit: zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup promjera 30 cm. U vatrostalnu posudu stavite nasjeckanu čokoladu, kakao i vodu pa kuhajte na pari dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku smjesu. Umiješajte polovicu šećera (75 g) pa izmiješajte i još malo kuhajte na pari, tek toliko da se šećer otopi. Ostavite da se malo ohladi.
U posudu prosijte brašno, sodu bikarbonu i sol.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa preostalih 75 g šećera dok ne posvijetli i udvostruči im se volumen. Umijšajte prohlađenu smjesu čokolade. Dodajte i maslac pa sve dobro izradite. Umiješajte i mlijeko i aromu vanilije. Na kraju dodajte i smjesu prosijanog brašna pa sve dobro izmiješajte. Gotovu smjesu prebacite u pripremljeni kalup, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta. Ohladite.
Za mousse: otopite instant kavu u 3 žlice tople vode. Umiješajte i želatinu pa je ostavite da nabubri. Mikserom pjenasto izradite ohlađeni karamel sa kiselim vrhnjem. Zagrijte rum pa u njemu otopite nabubrenu želatinu. Umiješajte u pjenastu smjesu karamela.
Na tanjur za posluživanje stavite ohlađeni biskvit pa oko njega stavite obruč od kalupa za torte. Na biskvit izlite pripremljenu karamel smjesu, izravnajte površinu pa stavite u hladnjak na barem 3 sata ili još bolje preko noći.
Za glazuru zagrijte vrhnje za šlag dok ne provrije. Nasjeckajte čokoladu pa je dodajte u vrhnje za šlag i miješajte dok se ne rastopi. Odstranite obruč oko torte, prelite je čokoladnom glazurom i posipajte bademima u listićima. Ohladite prije posluživanja.
ponedjeljak, 3. studenoga 2014.
Muffini sa jabukama i bučom
Jedan vrlo brzi i jednostavan recept za sezonske muffine.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
2 manje jabuke
1/2 male butternut tikve
1 žlica tekućeg meda
1/2 mahune vanilije
100 g maslaca
90 g mljevenih badema
2 jaja
prstohvat soli
1/2 žličice praška za pecivo
60 ml mlijeka
80 g šećera
70 g brašna
Jabuke operite, ogulite i narežite na kockice. Buču ogulite , izvadite sredinu sa košticama pa je narežite na manje kockice.
U manjem loncu pomiješajte kockice jabuke i buče, dodajte vode toliko da budu pokrivene, pa kuhajte na umjereno jakoj vatri 10-ak minuta dok ne omekšaju. Ocijedite vodu pa štapnim mikserom usitnite u pire. Ohladite.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Kalup za muffine obložite papirnatim šeširićima.
Otopite maslac pa ga ostavite da se malo ohladi.
U prikladnoj posudi pomiješajte mljevene bademe sa brašnom, soli i praškom za pecivo.
U drugoj posudi izmiješajte jaja, mlijeko, med i srž pola mahune vanilije. Dodajte i ohlađeni otopljeni maslac.
Mokre sastojke umiješajte u suhe i dobro izradite. Ukoliko vam smjesa djeluje prerijetko možete po potrebi umiješati još malo mlijeka.
Rasporedite pripremljenu smjesu u kalup za muffine.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
Poslužite mlako.