četvrtak, 8. siječnja 2015.
Pobjednički speculaas keksići
Malo su mi ovi blagdani omeli kontinuitet objave postova o mojoj potrazi za idealnim speculaas keksima. Uglavnom, svečano objavljujem da sam našla svoj idealna speculaas keks.
Original recepta pronašla sam u časopisu Iće i piće a pripremila ga je Nevena sa bloga Ebba s cousine.
U nastavku slijedi recept sa nekoliko mojih manjih izmjena.
RECEPT:
Recept za ispis
550 g raženog brašna
350 g najtamnijeg smeđeg šećera koji možete pronaći
3 žlice mješavine začina za speculaas
15 g sode bikarbone
225 g maslaca
2 jaja
70 ml mlijeka + po potrebi više
1 jaje za premaz
bademi u listićima za posip
Brašno prosijte sa začinima sa speculaas i sodom bikarbonom, dodajte tamni šećer pa sve dobro izmiješajte. Dodajte jaja, mlijeko i maslac narezan na listiće, pa umijesite glatko i elastično tijesto. Po potrebi dodajte još malo mlijeka kako bi dobili glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom pa ga stavite u hladnjak na 24 sata.
Sljedećeg dana na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto razvaljajte na 0,5 cm debljine. Zagrijte pećnicu na 180 C.
Izrezujte oblike po želji i slažite ih na limove obložene papirom za pečenje. Svaki keksić premažite lagano umućenim jajetom i posipajte bademima u listićima.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta.
Pečene kekse ohladite. Ukoliko primijetite da su i dalje mekani u sredini, slobodno ih vratite u pećnicu da se dopeku.
Moji omiljeni su do sada bili Anini (Prstohvat soli), ali moram probati i ove... Baš me zanimaju jer su sa raženim brašnom...
OdgovoriIzbrišiProbaj meni su ovi bolji nego Anini.
IzbrišiIzgledaju jako slasno! :) Nikako da isprobam!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiHe, he, dobra si! Skužila sam da je stvarno u šećeru poanta, moji su bili ukusni, a bijeli ful jer uopće nisam stavila smeđi šećer. Probat ću i po ovom tvom receptu
OdgovoriIzbriši