ponedjeljak, 9. veljače 2015.
Noguat mađarica
Mi jako volimo mađaricu. Već dugo imam ovaj recept spremljen za isprobati i evo konačno je i ona došla na red čisto da malo promijenimo tradicionalni recept.
Nemojte me krivo shvatiti ja volim starinske kolače ali isto tako volim s vremena na vrijeme unijeti i neke promjene.
Recept sam pronašla u časopisu Repete.
Originalni recept sam malo promijenila, smanjila sam količinu šećera i izbacila sam puding od vanilije iz kreme i skuhala sam je smo sa gustinom te je aromatizirala srži mahune vanilije.
RECEPT:
Recept za ispis
KORE:
250 g brašna
250 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 bjelanjak
prstohvat soli
150 g šećera u prahu
150 g omekšalog maslaca
150 g kiselog vrhnja
2 žlice ruma
KREMA:
700 ml vrhnja za šlag
500 ml mlijeka
150 ml Baileysa
1 žumanjak
50 g šećera
150 g bijele čokolade
150 g Nutelle
150 g tostiranih, mljevenih lješnjaka
100 g škrobnog brašna
200 g maslaca
srž mahune vanilije
GLAZURA:
200 g bijele čokolade
3 žlice ulja
3 žlice mlijeka
POSIP:
150 g tostiranih, mljevenih lješnjaka
Za kore pjenasto izmiksajte omekšali maslac sa bjelanjkom i soli. Čim nastane pjenasta i sjajna krema u nju postepeno primiješajte šećer u prahu. Kuhačom primiješajte kiselo vrhnje i rum, sve dobro izmiješajte, potom primiješajte brašno prosijano sa praškom za pecivo.Tijesto će biti meko, sjajno i podatno pa ga možete odmah valjati. Na pobrašnjenoj radnoj površini podijelite tijesto na šest jednakih dijelova. Od svakog oblikujte mali pravokutnik iz kojeg ćete razvaljati tanke kore. Tijesto valjajte na papiru za pečenje, do dimenzije 30 x 40 cm.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Razvaljanu koru, zajedno sa papirom na kojem ste je valjali prenesite na lim istih dimenzija pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 4-5 minuta ili dok rubovi kora ne počnu lagano tamnjeti. Pečene vruće kore preokrenite na radnu podlogu pa ih opteretite limom za pečenje.
U prikladni lonac stavite slatko vrhnje, polovicu količine mlijeka,srž mahune vanilije, Baileys i šećer pa stavite na vatru da zakipi. U drugoj posudici pomiješajte škrobno brašno sa žumanjkom i ostatkom mlijeka. Kada smjesa slatkog vrhnja i mlijeka provrije u nju zakuhajte mješavinu sa škrobnim brašnom. Kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
U vruću smjesu umiješajte maslac, bijelu čokoladu, nutellu i mljevene lješnjake. Mješajte dok se svi dodani sastojci ne otope i povežu u jednoličnu kremu.
Kremu podijelite na 5 djelova pa je odmah ,još toplu, Namažite na kore i spojite kolač.
Opteretite kolač na vrhu i stavite ga u hladnjak preko noći.
Za glazuru sve sastojke otopite na pari. Toplu glazuru prelijte preko kolača pa je zagladite i odmah posipajte tostiranim mljevenim lješnjacima. Narežite prije posluživanja.
Oznake:
bijela čokolada,
Bileys,
kiselo vrhnje,
kocke,
lješnjaci,
nutella,
vrhnje za šlag
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Mmmmmm,koja divota! Mogu osjetiti kako mi se topi u ustima
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiJoš se nisam okušala u izradi mađarice iako mi nećakinja uvijek napomene kako je ona baš voli :) Mislim da će voljeti i ovu tvoju, odlično i zvuči i izgleda !
OdgovoriIzbrišiPa ne mogu vjerovati ti takva maherica u kuhinji pa da nisi radila mađaricu?!
IzbrišiJa mislim da cu uci u verovali ili ne anale, kao osoba koja nikad nije probala Madjaricu. Ako je ikad budem napravila, bice ovo tvoje cudo sa likerom, lesnikom i belom cokoladom, savrseno:))
OdgovoriIzbrišiNiakda nisi probala mađaricu, ne vjerujem. Pa to je na ovim našim prostorima kultni kolač, ne vjerujem da te zaobišla.
IzbrišiOve godine sam radila prvi put, ali su mi kore ispale predebele pa nisam ni uslikala. Treba ih baš tanko izvaljati. Tvoje odlično izgledaju i baš mi se sviđaju s nutelom i lješnjacima
OdgovoriIzbrišiTo ti je samo praksa, sljedeći puta će ti biti tanke kao papir, sigurna sam.
IzbrišiBojim se i probat mađaricu raditi, pogotovo kad vidim ovu tvoju ...mljac!
OdgovoriIzbriši