četvrtak, 12. veljače 2015.

Raženi soda kruh



Sjećate se mog recepta za irski soda kruha i kako sam ga nahvalila? 
E pa ovaj je još bolji i obožavam ga za doručak sa maslacem i domaćim pekmezom uz šalicu bijele kave.
Ukoliko volite pojesti konkretan kruh, a ne onu bijelu pjenicu onda je ovo kruh za vas. I brzo je gotov što nije za odbaciti.
 
RECEPT:
Recept za ispis

320 g raženog brašna
1 1/2 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
50 g krupno nasjeckanih tostiranih lješnjaka
50 g sjemenki suncokreta
25 g sjemenki lana
50 g nasjeckanih sušenih marelica
1 jabuka, naribana
3 žlice javorovog sirupa
480 ml jogurta

Za posip:

raženo brašno
suncokretove sjemenke

Zagrijete pećnicu na 200 C.
Namastite i pobrašnite kalup za kruh.
U veliku zdjelu prosijte raženo brašno sa praškom za pecivo. Dodajte sol, lješnjake, sjemenke suncokreta  i lana i marelice. Izmiješajte. Dodajte naribanu jabuku, javorov sirup i jogurt. Dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu stavite u pripremljeni kalup. Posipajte kruh sa malo raženog brašna te suncokretovim sjemenkama. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat. Nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 175 C pa pecite kruh još 30 minuta. Ohladite.

Broj komentara: 12:

  1. Je li nužno da u kruh od raženog brašna (prema vašem iskustvu) ide jogurt? Ja sam ga probala napraviti - isto sa sodom, bez jogurta, uz dodatak sjemenki - ali ispadne prilično tvrd mada ukusan. Imate li kakav savjet?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I nije da je ovaj kruh baš mekan, onako je kompaktan a da budem iskrena nisam ga pokušala umijesu+iti sa vodom da vidim dal jogurt ima kakav učinak na mekoću tijesta.

      Izbriši
  2. Ja ga pravim sa semenkama ali i sa jogrtom..i bude divno mek, kao i ovaj ovde

    OdgovoriIzbriši
  3. S obzirom na sastojke - prava poslastica!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo mora da je jako ukusno. Divno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Baš je ukusan ako imaš priliku svakako probaj.

      Izbriši