Već godinama kada za doručak odlučim pojesti musle jedem ove. Radim ih po istom receptu jedino mijenjam kombinacije okusa suhog voća.
Onda sam kod Milice vidjela recept za ove sa heljdinom kašom i spremila recept da imam čisto da malo promijenim doručak. O dobrobiti heljde vam neću puno pisati, pretpostavljam da već dosta znate o njoj a ako želite više možete pročitati ovdje.
Kada sam jedno poslijepodne shvatila da je moja posuda za granolu prazna krenula sam potražiti Miličin recept da napravim novu verziju doručka.
E tu kreću moje improvizacije jer nisam imala pola sastojaka. Datulje baš i nisu stalni stanovnik mojih kuhinjskih ormarića pa sam ih zamijenila medom. Nekako sam metodom pokušaja i pogreški došla do toga da mi u granoli najviše odgovaraju bademi pa sam lješnjake zamijenila njima.
Što se tiče samog pirea od jabuka, ja jabuke nisam gulila i još sam ih dodatno zamirisala cimetom i vanilijom.
Od ove smjese sastojaka dobijete pirea više nego što vam treba ali ja sam ostatak pojela kao desert navečer uz film.
Uglavnom toplo preporučam da probate ovu granolu zaista je ukusna i sigurna sam da ću je godinama doručkovati.
RECEPT:
Recept za ispis
Za suhi dio granole:
250 g zobenih pahuljica
120 g heljdine kaše
120 g krupno sjeckanih badema
40 g sjemenki suncokreta
prstohvat soli
žličica cimeta
žličica mljevenog đumbira ili komadić svježeg, sitno naribanog
naribana korica 1 naranče
Za tekući dio granole:
120 g domaćeg umaka od jabuke (recept u nastavku)
2 žlice maslinovog ulja
40 ml svježe cijeđenog soka od naranče
2 žlice meda
Dodatak granoli:
100 g nasjeckanog suhog voća ( ja sam upotrijebila mješavinu goji bobica i marelica)
Zagrijte pećnicu na 180 C. Dublji lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
U velikoj posudi pomiješate sve suhe sastojke. Ukoliko koristite svježi đumbir dodajte ga tekućim sastojcima.
U prikladnoj posudi pomiješajte tekuće sastojke. Tekuće sastojke dodajte suhima pa sve dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni pleh pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobije lijepu boju. Ohladite pa u ohlađeno umiješajte nasjeckano suho voće. Spremite u staklenku pa uživajte u finom i zdravom doručku.
Umak od jabuka
500 g jabuka
100 ml vode
sok polovice limuna
1/2 srži mahune vanilije
štapić cimeta
po potrebi žlica do dvije šećera
Jabuke operite, odstranite im srž pa ih narežite na kockice otprilike jednake veličine. U prikladnu posudu stavite vodu, pa je stavite na vatru da provrije. Dodajte srž mahune vanilije, mahunu vanilije, jabuke, cimet i limunov sok. Smanjite vatru na umjerenu i poklopite. Kuhajte 20-25 minuta uz povremeno miješanje.
Ukoliko primijetite da je voda isparila, dodajte malo vode da se jabuke lijepo raskuhaju.
Kada su jabuke u potpunost skuhane i smjesa počne nalikovati grubljem pireu, maknite ih sa vatre. Sada po želji možete umak još dodatno usitniti vilicom ili štapnim mikserom ukoliko želite sasvim gladak umak. Dodatno začinite po potrebi.
Ovo mi je bas super, ali kako pravis heljdinu kasu? Ja sam do sada koristila samo brasno:)
OdgovoriIzbrišiKupim: Kod nas se heljdina kaša kaže sa zrna heljde i onda se one melju za brašno. Možda je tu došlo do zabune. Znaći to su sjemenke heljde prije nego što se samelje u brašno.
OdgovoriIzbrišiHeljdu prije kuhaš ili onako sirove bobice staviš u pećnicu?
OdgovoriIzbrišiSirove
IzbrišiPetra, pomenula si mi da radiš na ovom postu, ali kako sam poslednjih dana nešto u gužvi, tek sad sam vidjela. Baš me raduje što sam te navukla na ovu granolu, i ja je baš volim i često pravim, mada sam u dugoj fazi eksperimentisanja sa jednom sa suvim šljivama. :)
OdgovoriIzbrišiOdlične varijacije sa maslinovim uljem i medom - ja uvijek imam urme u ostavi, pa su mi one najčešći zaslađivač.
Hvala! :) I hvala za ideju da goji bobice stavim u granolu. Ne znam zašto, ali do sad sam ih samo stavljala preko, onako kad je već uspem u činiju. :*
Hvala!
IzbrišiPetra, pomenula si mi da radiš na ovom postu, ali kako sam poslednjih dana nešto u gužvi, tek sad sam vidjela. Baš me raduje što sam te navukla na ovu granolu, i ja je baš volim i često pravim, mada sam u dugoj fazi eksperimentisanja sa jednom sa suvim šljivama. :)
OdgovoriIzbrišiOdlične varijacije sa maslinovim uljem i medom - ja uvijek imam urme u ostavi, pa su mi one najčešći zaslađivač.
Hvala! :) I hvala za ideju da goji bobice stavim u granolu. Ne znam zašto, ali do sad sam ih samo stavljala preko, onako kad je već uspem u činiju. :*