ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

Trostuko zadovoljstvo


Ovaj vikend iza nas provela sam na meni najdraži način, u kuhinji. Bilo je izuzetno produktivno ali više o tome za koji dan na blogu.
Za sada jedan stari, provjereni recept...

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

6 jaja
200 g šećera
50 g mljevenih oraha
2 žlice krušnih mrvica ili samljevenih keksa
3 žlice brašna
1 žličica praška za pecivo

Za međusloj:

Petit buerre keksi
mlijeko
rum

Za kremu:

700 ml mlijeka
200 g šećera
60 g škrobnog brašna (gustina)
mahuna vanilije
250 g maslaca
100 g čokolade 

Za ukras:

Čokoladne strugotine 

Zagrijati pećnicu na 180 C.
Namastiti i pobrašniti duboki lim dimenzija 20 x 35 cm.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Mikserom istući bjelanjke u čvrsti snijeg.
Miksati žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i ne posvijetli. Postepeno umiješati mljevene orahe, krušne mrvice, brašno i prašak za pecivo. Izmiješati. Na kraju nježno umiješati ranije pripremljen snijeg od bjelanjka. Dobivenu smjesu rasporediti u pripremljeni lim za pečenje i zagladiti površinu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta. Ohladiti.
Za kremu u prikladni lonac staviti 500 ml mlijeka, šećer, srž i mahunu vanilije. Kuhati dok ne provrije. Preostalih 200 ml mlijeka pomiješati sa gustinom. Kada mlijeko provrije u tankom mlazu uliti smjesu mlijeka i gustina. Kuhati uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Izvadite mahunu vanilije pa ostavite kremu da se ohladi.
Pjenasto izmiksajte omekšali maslac. Umiješajte ohlađenu kremu pa sve dobro izradite tako da dobijete jednoličnu kremu.
Otopite čokoladu na pari.
Kremu podijelite na dva jednaka dijela pa u jednu polovicu umiješajte otopljenu čokoladu.
Ohlađeni biskvit premažite bijelom kremom.
Mlijeko pomiješajte sa malo ruma. Umočite svaki Petit buerre keks u smjesu mlijeka i ruma pa ih slažite na bijelu kremu. Preko keksi premažite čokoladnu kremu. Zagladite površinu pa  ukrasite čokoladnim strugotinama.
Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.

3 komentara: