ponedjeljak, 17. kolovoza 2015.

Klavir kocke


Još jedan od onih recepata za kolač koji su nekada bili tako popularni a sada su već pomalo zaboravljeni.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
4 žlice tostiranih mljevenih oraha
4 žlice kakaa
1 prašak za pecivo

Za roladu:

6 žlica šećera
1 žlica ulja
2 žlice tople vode
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Nadjev za roladu:

150 g tostiranih mljevenih oraha
100 g rastopljene čokolade
100 g maslaca

Krema:

750 ml mlijeka
5 žlica oštrog brašna
200 g šećera
srž mahune vanilije
200 g maslaca

Čokoladna glazura

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Mikserom  istucite jaja i šećerom dok smjesa ne posvijetli i udvostruči joj se volumen. Prosijte brašno sa kakaom i praškom za pecivo. U pjenastu smjesu jaja umiješajte orahe i prosijanu smjesu sa brašnom.
Smjesu stavite u pripremljeni lim pa zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Ohladite.
Za roladu papirom za pečenje obložite veliki plitki lim dimenzija 33 x 33 cm. Zagrijte pećnicu na 180 C.
Mikserom istucite jaja sa šećerom dok smjesa ne posvijetli i udvostruči joj se volumen.  Prosijte brašno sa praškom za pecivo. U pjenastu smjesu umiješate orahe i prosijanu smjesu brašna. Istresite u pripremljeni lim za pečenje pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10--ak minuta. Još vrući biskvit zarolajte u oblik rolade. Ohladite.
Za nadjev za roladu maslac mikserom istucite u pjenastu smjesu pa u njega umiješajte rastopljenu čokoladu i orahe. Izmiješajte pa dobivenom smjesom premažite roladu. Ohladite. Ohlađenu roladu narežite na šnite.
Za kremu u prikladan lonac stavite 500 ml mlijeka, šećer i srž mahune vanilije. Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. Preostalih 250 ml mlijeka pomiješajte sa brašnom . U provrelo mlijeko ulijevajte smjesu sa brašnom u tankom mlazu uz stalno miješanje. Kuhajte dok se se smjesa ne zgusne. Ohladite. Mikserom pjenasto izmiksajte omekšali maslac. Dodajte ohlađenu kremu pa dobro izradite dok ne dobijete glatku smjesu.
Izvadite ohlađeni biskvit iz kalupa pa ga prerežite na pola tako da dobijete dva lista. Jedan vratite u kalup pa po njemu rasporedite polovicu dobivene kreme. Na kremu složite roladu narezanu na šnite pa premažite ostatkom kreme. Na vrh stavite drugi list biskvita.
Prelite čokoladnom glazurom i ohladite. Prije posluživanja narežite na kocke. 

Nema komentara:

Objavi komentar