utorak, 29. rujna 2015.
Daring bakers-Irski soda kruh
Ovomjesečni izazov Daring Bakersa bilo je pripremiti Irski soda kruh o domaćica je bila Meredith.
Znam da kasnim ali ne zbog toga jer sam kasnila i sa pripremom kruha nego mi je nekako pobijeglo vrijeme, cijeli mjesec mi je nekako prebrzo prošao.
Pretpostavljam da ste više manje upoznati sa fenomenom irskog soda kruha. vrsti kruha koju nije potrebno dizati veće se samo umijesi i odmah stavlja u pećnicu.
Mislim da svaka domaćica ima svoj provjereni recept za ovu vrstu kruha jer je zaista ono kako se kaže spas u zadnji čas kada vam ponestane kruha jer je gotov za čas.
I ja sam ga ovoga puta radila iz čiste nužde, naime bili smo na vikend izletu u Gorskom Kotaru. Doma smo se vračali u ndjelju popodne, starom cestom pa smo stali i kupili pečenog odojka. Prije koji dan dobili smo domaći paradajz iz Primoštena i mislimo si, savršena večera, pa šta nam drugo treba?!
Kruh, naravno!!
Prvi kruh koji sam umijesila u nedjelju je planuo uz odojka i nisam ga ni uspijela slikati, tako da je ovo ponovljeni pokušaj koji smo doručkovali.
RECEPT:
Recept za ispis
625 ml mlačenice (ja sam koristila jogurt, ali ga nisam imala u dovoljnoj količini pa sam dodala mlijeka)
300 g integegralnog brašna
600 g brašna
2 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
Zagrijte pećnicu na 230 C.
U prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna. Dodajte sol i sodu bikarbonu. Dodajte i mlačenicu pa umijesite tijesto. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega stavite umiješani kruh i oblikujte ga po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 200 pa pecite kruh još 10 minuta dok ne dobije lijepu boju.
Poslužite toplog.
četvrtak, 24. rujna 2015.
Ajme, koliko nas je! Patliđan
Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u svibnju je patliđan a ovomjesečna domaćica je Jela.
Moram priznati da patliđan baš i nije najčešća namirnica kod nas doma, najčešće ga konzumiramo u ajvaru.
U ovoj piti daje super mesni okus ali ja sam bez obzira na to u preljev od kiselog vrhnja ubacila nasjeckani špek jer mi je dolazila frendica koja me našpotala kada sam napravila ovu Neveninu tortu jer šta sam to skuhala bez mesa, bolje da sam samo čvarke donijela. Evo draga samo za tebe pita sa povrćem i mesom.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
360 g brašna
1 žličica soli
1 žličica šećera
225 g maslaca
100 g sitno naribanog parmezana
2 žličice nasjeckanog svježeg origana
3 žlice hladne vode
Za nadjev:
3 crvene rog paprike
3 srednje rajčice
9 žlica maslinovog ulja
1 veći patliđan
2 žlice aceta balsamica
1 veći komorač
1 srednja luka
2 žličice svježeg timijana
2 žličice svježeg origana
250 g ricotte
3 jaja
500 g kiselog vrhnja
100 g sitno nasjeckanog špeka
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Na radnu površinu prosijte brašno pa mu dodajte sol, šećer, naribani parmezan i origano. Dodajte i vodu i maslac pa umijesite glatko tijesto. dobiveno tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 230 C.
U međuvremenu paprike operite, osušite pa ih pecite na grill tavici dok ne pocrne sa svih strana. Pečene paprike zatvorite u čistu najlon vrećicu pa ih ostavite da se napare kako bi ih lakše očistili. Ohlađene paprikama ogulite crnu vanjsku koru i sjemenke pa ih narežite na duguljaste trakice. Odložite sa strane.
Rajčice operite pa ih narežite na osmine i rasporedite ih na lim za pečenje , tako da im vanjska kora bude prema dolje. Pokapajte ih maslinovim uljem i acetom balsamicom i začinite dobrim prstohvatom soli i papra. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta dok ne počnu tamniti i omekšaju.
Patliđan operite i narežite na kockice veličine otprilike 1,5 x 1,5 cm. Pokapajte ih maslinovim uljem i začinite soli i paprom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-30 minuta dok ne omekša.
Luk i komorač narežite na tanke šnitice. U tavici zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite luk i komorač dok ne omekša. Začinite soli i paprom.
Smanjite temperaturu pećnice na 180 c.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na dimenzije lima. Pecite ga "na slijepo" 30 minuta.
U prikladnoj posudi pomiješajte jaja, kiselo vrhnje, špek,timijan i origano. Na pečeno tijesto rasporedite luk i komorač, pečeni patliđan i pečene paprike. Po smjesi pečenog povrća rasporedite ricottu. Prelite sve smjesom kiselog vrhnja i jaja a po vrhu još posložite i pečene rajčice.
Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta.
Malo ohladite pa narežite po želji prije posluživanja.
Tema u svibnju je patliđan a ovomjesečna domaćica je Jela.
Moram priznati da patliđan baš i nije najčešća namirnica kod nas doma, najčešće ga konzumiramo u ajvaru.
U ovoj piti daje super mesni okus ali ja sam bez obzira na to u preljev od kiselog vrhnja ubacila nasjeckani špek jer mi je dolazila frendica koja me našpotala kada sam napravila ovu Neveninu tortu jer šta sam to skuhala bez mesa, bolje da sam samo čvarke donijela. Evo draga samo za tebe pita sa povrćem i mesom.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
360 g brašna
1 žličica soli
1 žličica šećera
225 g maslaca
100 g sitno naribanog parmezana
2 žličice nasjeckanog svježeg origana
3 žlice hladne vode
Za nadjev:
3 crvene rog paprike
3 srednje rajčice
9 žlica maslinovog ulja
1 veći patliđan
2 žlice aceta balsamica
1 veći komorač
1 srednja luka
2 žličice svježeg timijana
2 žličice svježeg origana
250 g ricotte
3 jaja
500 g kiselog vrhnja
100 g sitno nasjeckanog špeka
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Na radnu površinu prosijte brašno pa mu dodajte sol, šećer, naribani parmezan i origano. Dodajte i vodu i maslac pa umijesite glatko tijesto. dobiveno tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 230 C.
U međuvremenu paprike operite, osušite pa ih pecite na grill tavici dok ne pocrne sa svih strana. Pečene paprike zatvorite u čistu najlon vrećicu pa ih ostavite da se napare kako bi ih lakše očistili. Ohlađene paprikama ogulite crnu vanjsku koru i sjemenke pa ih narežite na duguljaste trakice. Odložite sa strane.
Rajčice operite pa ih narežite na osmine i rasporedite ih na lim za pečenje , tako da im vanjska kora bude prema dolje. Pokapajte ih maslinovim uljem i acetom balsamicom i začinite dobrim prstohvatom soli i papra. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta dok ne počnu tamniti i omekšaju.
Patliđan operite i narežite na kockice veličine otprilike 1,5 x 1,5 cm. Pokapajte ih maslinovim uljem i začinite soli i paprom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-30 minuta dok ne omekša.
Luk i komorač narežite na tanke šnitice. U tavici zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite luk i komorač dok ne omekša. Začinite soli i paprom.
Smanjite temperaturu pećnice na 180 c.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na dimenzije lima. Pecite ga "na slijepo" 30 minuta.
U prikladnoj posudi pomiješajte jaja, kiselo vrhnje, špek,timijan i origano. Na pečeno tijesto rasporedite luk i komorač, pečeni patliđan i pečene paprike. Po smjesi pečenog povrća rasporedite ricottu. Prelite sve smjesom kiselog vrhnja i jaja a po vrhu još posložite i pečene rajčice.
Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta.
Malo ohladite pa narežite po želji prije posluživanja.
ponedjeljak, 21. rujna 2015.
Banana kruh sa datuljama i orasima
Nastavljam, sada već, seriju postova sa kruhovima/kolačima za doručak.
Ovaj nas je oboje oduševio, divno je gust i izdašan. Napravila sam i preljev pa ga zato i navodim u receptu ali i bez njega je više nego dovoljno sladak tako da ga slobodno možete i preskočiti.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kolač:
175 g omekšalog maslaca
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta
100 g smeđeg šećera
2 jaja
3 žlice meda
2 prezrele banane
100 g datulja
50 g nasjeckanih tostiranih oraha
Za preljev:
2 žlice meda
25 g maslaca
50 g tostiranih oraha
Zagrijte pećnicu na 160 C. Namastite i pobrašnite duguljasti kalup.
U posudu stavite jaja, med, šećer i omekšali maslac pa sve istucite mikserom, dok smjesa ne postane pjenasta.
U drugu posudu prosijte brašno pomiješano sa cimetom i praškom za pecivo. Banane vilicom ispasirajte dok ne dobijete jednoličnu kašu. Datulje sitno nasjeckajte. U pjenastu smjesu sa maslacem umiješajte banane, datulje i orahe. Izmiješajte. Na kraju umiješajte i prosijanu smjesu sa brašnom. Dobro izmiješajte pa dobivenu smjesu stavite u pripremljeni lim, zagladite površinu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta.
Pečeni kolač hladite u limu 15-ak minuta a zatim ga istresite na rešetku.
Za preljev u prikladnom loncu pomiješajte med i maslac. Kuhajte na umjerenoj vatri, uz često miješanje dok se maslac ne otopi. Nastavite kuhati još par minuta dok se smjesa malo ne zgusne. Maknite sa vatre i umiješajte orahe. Osrtavite da se prohladi pa preljevom premažite kolač. Prije posluživanja narežite na šnite.
četvrtak, 17. rujna 2015.
Brzo i fino kiflice
Vruće mi je danas, ali baš vruće. Datum je 17.06. a živa na termometru pokazuje 32. Navodno nas još sutra čeka takav vrući dan i onda ćemo pomalo ušetati i u klimatološku jesen.
Nisam baš tip za vrućine i baš se veselim ugodnijim jesenskim temperaturama. Pečenim kestenima, kolačima sa bučama, šalovima, mirisu otpalog lišća,fotelji sa dekicom i knjigom...
Recept za ove kiflice je onaj sa sada već kultnim statusom, sa čašice kiselog vrhnja. Ovoga puta u slatkoj verziji punjene sa pekmezom od jagode. I da, odlično podnose zamrzavanje, zadnji puta nisam pekla sve kiflice nego sam ih polovicu smrzla i pekla kroz nekoliko dana i zaista sam bila zadovoljna.
RECEPT:
Recept za ispis
600 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
100 ml ulja
180 g kiselog vrhnja
200 ml toplog mlijeka
1 paketić suhog kvasca
1 žlica šećera
1 jaje
pekmez po želji za nadjev
žumanjak za premaz
Pomiješajte toplo mlijeko, suhi kvasac i šećer pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni. U veću posudu prosijte brašno sa praškom za pecivo pa dodajte ulje i kiselo vrhnje te zapjenjeni kvasac. Miješate drvenom kuhačom pa dok se sastojci ne povežu. Kada više nećete moći miješati kuhačom istresite tijesto na radnu površinu pa ga do kraja umijesite rukama. Ovo tijesto nije potrebno dugo mijesiti samo dok se ne poveže.
Dobivene tijesto podijelite na tri jednaka djela pa ga oblikujte u kuglice. Svaku razvaljajte u krug pa je nožem izrežite na 8 jednakih trokutića. Na vrh svakog trokuta stavite po žličicu marmelade. Papirom za pečnje obložite dva lima. Gotove kiflice slažite na pripremljene limove, pa ih stavite na toplo mjesto da se dižu još 15-20 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180C.
Dignute kiflice stavite u prethodno zagrijanu pećnicu pa pecite 20-ak minuta dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Poslužite tople a po želji ih možete još i posipati šećerom u prahu.
ponedjeljak, 14. rujna 2015.
Preokrenuta torta sa jabukama
Jabuke u našem voćnjaku pomalo dozrijevaju ali ipak nisu još baš za berbu. Popriličan broj ih pada sa stabla na pod pa mi je nekako žao da propadaju pa ih ovih dana nešto češće jedemo, nešto sirovih, nešto u kompotu a dio i u kolačima.
Da nije uvijek štrudla ili pita evo prijedloga za nešto malo drugačiji kolač.
Prilagodila sam Jamiev recept iz meni najdraže njegove kuharice koja iz nekog razloga kod nas nije prevedena.
Postoje i emisije koje prate ovu kuharicu pa ako negdje naletite na njih svakako ih pogledajte, Jamie u njima koristi super kamion kuhinju, nije da mi je baš neophodna takva ista ali mislim da bi je baš bilo zgodno imati.
RECEPT:
Recept za ispis
Za karamel umak:
200 g maslaca
200 g šećera
2 žlice meda
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
prstohvat mljevenih klinčića
3 žlice vrhnja za šlag
Za biskvit:
6 srednje velikih jabuka
125 g maslaca
2 jaja
225 g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
200 ml cidera (ja sam koristila Somersby)
naribana korica dvije naranče
sladoled za posluživanje
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Jabuke operite, očistite od srži i narežite na četvrtine. U veliku tavicu debelog dna stavite maslac za umak narezan na manje komadiće. Dodajte šećer, med i začine pa kuhajte na umjerenoj vatri dok se sve ne otopi i umak počne krčkati. Nastavite kuhati uz povremeno miješanje dok se umak malo ne zgusne. Sada dodajte očišćene i narezane jabuke pa kuhajte 10-ak minuta.
Za biskvit mikserom pjenasto izradite maslac i šećer. U pjenastu smjesu umiješajte jedno po jedno jaje. Prosijte brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. U smjesu maslaca umiješajte cider i smjesu brašna. Dobro izmijšajte.
Pripremljeni okrugli kalup za tortu stavite na plitki lim kako vam tijekom pečenje karamel ne bi curio po cijeloj pećnici.
Kuhane jabuke rasporedite na dno kalupa. Karamel koji je ostao u tavici spremite za posluživanje. Po jabukama rasporedite pripremljeni biskvit. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta. Pečeni kolač ostavite da se hladi 10-ak minuta pa ga preokrenite na tanjur za posluživanje.
Na laganoj vatri zagrijavajte karamel koji ste spremili za posluživanje. Kada se u potpunosti otopi i postane tekuć umiješajte u njega vrhnje za šlag. Kolač poslužite topao, narezan po želji sa karamel umakom.
četvrtak, 10. rujna 2015.
Kruh sa fementiranim tijestom
Nastavljam istraživati kuharicu Crust.
Kako većina recepata u ovoj kuharici spominje pečenje na kamenoj ploči koja se stavlja u pećnicu i grije se, a kojeg ja nemam, ovo što se vidi na fotki je moja improvizacija. Obična metalna zdjela na koju sam stavila poklopac od gusnatog lonca iz Ikee, i da vam budem iskrena jako sam ponosna na ovu ideju jer odlično funkcionira.
Sastojci u navedeni u receptu su za dva veća kruha.
RECEPT:
Recept za ispis
Za fermentirano tijesto:
10 g svježeg kvasca
500 g bijelog brašna
10 g soli
350 g vode
Za kruh:
950 g bijelog brašna
50 g raženog brašna
720 g vode
600 g fermentiranog tijesta
20 g soli
Od ove količine sastojaka za fermentirano tijesto dobiti ćete otprilike 900 g. Kako će vam za kruh biti potrebno samo 600g ostatak možete spremiti i u hladnjak i upotrijebiti za novi kruh u roku tri do četiri dana.
Za fermentirano tijesto u prosijanom brašno vršcima prstiju utrljajte kvasac. Dodajte sol i vodu pa miješajte dok se tijesto ne poveže. Istresite na radnu površinu pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, 10-ak minuta.
Dobiveno tijesto stavite u pobrašnjenu posudu pa ga ostavite da se diže pokriveno kuhinjskom krpom ili ga prekrite rastezljivom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
Za kruh u prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna pa primiješajte vodu. Promiješajte pa prekrite čistom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon 30 minuta dodajte 600 g fermentiranog tijesta i pomiješajte. Dobiveno tijesto istresite na radnu površinu pa ga mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Dodajte mu sol pa mijesite još 2-3 minute. Tijesto oblikujte u kuglu pa ga vratite u posudu, prekrite krpom pa ostavite da odstoji 90 minuta.
Premijesite tijesto i ponovno ga vratite u posudu da odstoji još sat vremena.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini premijesite tijesto i oblikujte ga po želji. Stavite oblikovane kruščiće na lim obložen papirom za pečenje pa ih dižite na toplom mjestu još 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na najgornju policu pećnice staviti prazan lim koji je potrebno zagrijavati zajedno sa pećnicom. Dignuti kruh staviti u zagrijanu pećnicu a u prazan lim uliti 2 dcl vode i brzo zatvoriti vrata pećnice. Nakon pet minuta pečenja smanjiti temperaturu pećnice na 220 C pa nastaviti peći kruh još 35 minuta.
ponedjeljak, 7. rujna 2015.
Piroške
Bez obzira koliko to nevjerojatno zvučalo, prije nego što sam ih sada napravila, ja nikada nisam jela piroške. Možda ste iz nekog od prijašnjih postova upamtili da su moji baka i deda imali pekaru. E pa piroške se nisu radile kod nas u pekari i slijedom toga ja ih nikada nisam jela.
Ali zato MM je. I pamti to kao super stvar iz djetinjstva. Kad god bi išao na plac sa bakom, nakon obavljene nabavke baka bi ga vodila na piroške negdje na Trešnjevačkom placu. Bilo je dana kada su bile dobre, tople i sa puno sira a opet bilo je dana kada su bile loše, hladne i sa malo ili nimalo sira.
Njemu za ljubav ja sam ih napravila u kućnom aranžmanu. Recept sam pronašla kod Jelene i ja sam ih baš jako napunila sirom tako da mu se ne bi ponovila trauma iz djetinjstva, piroška bez sira. A kaj imam reći na pirošku, pa svakako nije loša kao i sva hrana pržene u dubokom ulju, utješna na neki način, idealna za one naše ženske dane.
Nešto kao slana krafna, eto to je moj doživljaj piroške.
RECEPT:
Recept za ispis
3 jaja
300 g sira
200 ml ulja
180 g kiselog mlijeka
40 g kvasca
100 ml vode
100 ml mlijeka
1 žličica soli
1 žličica bijelog octa
oko 1100 g brašna
1 prašak za pecivo
svježi kravlji sir za nadjev
ulje za prženje
U prikladnoj posudi pomiješati mlijeko, vodu i kvasac pa sve staviti na toplo mjesto da se zapijeni. U drugoj posudi istući jaja pa im primiješati sir, kiselo mlijeko, sol, polovicu količine prosijanog brašna, prašak za pecivo, kvasac i ocat. Sve izmiješati kuhačom pa postepeno dodavati ostatak prosijanog brašna dok se ne dobije glatko tijesto. Gotovo tijesto omotati rastezljivom folijom pa ga staviti u hladnjak na 1 sat.
Pobrašniti radnu površinu pa na njoj razvaljati tijesto na debljinu od 1 cm. Od razvaljanog tijesta izrezivati pravokutnike dimenzija 12 x 4 cm. Na svaki pravokutnik staviti sviježeg kravljeg sira, pa oblikovati piroške. Dobro stisnite spojeve kako sir ne bi iscurio van tijekom prženja.
Pržiti u vrućem ulju. Ocijediti od viška masnoće pa poslužiti.
četvrtak, 3. rujna 2015.
Bakin kolač od šljiva
Stvarno ali stvarno volim ovakve jednostavne kolače sa voćem. Jedini problem mi predstavlja voće koje meni redovito potone na dno kolača. Znam da postoje trikovi za to;
uvaljati voće prvo u brašno pa ga onda rasporediti po kolaču (provjereno funkcionira sa trešnjama i višnjama) ili malo zapeći kolač pa onda na takav polupečeni rasporediti voće.
Ali mene tjera neki inat pa tražim recept u kojem ti trikovi neće biti potrebni.
Kada sam kod Astal vidjela ovaj recept bila sam sigurna da je to dobitna kombinacija. Ali kao što možete vidjeti nije, meni su potonule sve osim jedne šljive.
Što se tiče samog okusa kolača nemam zamjerki, ja sam ga malo popravila dodavanjem cimeta i ruma.
Uglavnom tražim dalje.
RECEPT:
Recept za ispis 6 jaja
190 g šećera
150 ml ulja
150 ml jogurta
1 prašak za pecivo
265 g brašna
500 g očišćenih šljiva
vanilin šećer
cimet
rum
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom. Umiješajte ulje i jogurt. Presijte brašno sa praškom za pecivo pa i to umiješajte u smjesu sa jajima. Izmiješajte. Izlite u pripremljeni lim. Po vrhu rasporedite očišćene šljive. Posipajte ih vanilin šećerom i cimetom te ih malo poškropite rumom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta.
Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu i narežite po želji.