četvrtak, 29. listopada 2015.
Integralni kruh
Jedva sam dočekala ovo pomicanje sata. Pretpostavljam da sam u manjini, barem sam tako zaključila u razgovoru sa svojim prijateljima.
Obožavam ovo vrijeme kada se mogu bez grižnje savjesti ušuškati sa šalicom čaja i knjigom. Vani je mrak pa nemam onu potrebu toliko svojstvenu dobu godine kada je na snazi ljetno računanje vremena i dulje traje dan da skoknem još samo ono nešto napraviti.
Nije da sada nešto manje radim samo imam nekako manji osjećaj krivnje kada sjednem i opustim se uz knjigu.
Druga stvar zbog koje volim ovo vrijeme je to što više mijesim kruh. Ne znam kako vama ali nije mi baš neki gušt mijesiti kruh u 8 mjesecu kada je vani sto stupnjeva. Mada ima i to prednosti, onda se kruh brže diže...
No dobro ako ste u potrazi za receptom za dobar i jednostavna integralni kruh, ovaj ima moju svaku preporuku.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
520 g integralnog pšeničnog brašna
1 1/2 žličice soli
1 1/2 žlice sjemenki lana
1 1/2 žličice instant kvasca
295 ml mlake vode
2 žlice meda
2 žlice maslinovog ulja
U prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, sjemenke lana, kvasac. U drugu posudu stavite mlaku vodu, maslinovo ulje i med pa miješajte dok se med ne rastopi. Umiješajte u smjesu brašna pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se odvaja od rubova posude. Prekrite posudu čistom kuhinjskom krpom pa je ostavite na toplom mjestu, da se tijesto diže dok mu se ne udvostruči volumen, otprilike 2 sata.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Dignuto tijesto premijesite, oblikujte ga u štrucu pa ga stavite u pripremljeni kalup.
Ponovno prekrite kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu još jedan sat.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200 C.
Dignuti kruh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu pa pecite 45 minuta dok ne dobije lijepu koricu i prilikom kucanja po kruhu ne čujete šuplji zvuk.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Baš sam se pronašla u postu... Eh, a šta se lepo čita, imate li nešto za preporučiti za te trenutke ušuškavanja?
OdgovoriIzbrišiSvašta nešto se čita, trenutno nadoknađujem neke klasike koje bi svatko trebao pročitati pa je razmišlajam o svijetu bez knjiga nakon Farenheit 451.
IzbrišiI ja sam jedva dočekala pomeranje sata, celo leto nikako da se naspavam celo letnje računanje vremena. Ovako je za nijansu bolje. A da ne pominjem što mi je jesen omiljeno doba, pa uživam.
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda ovaj hleb, kao sa slike!
Imam još srodnih duša :)
IzbrišiHvala!