ponedjeljak, 12. listopada 2015.

Schwarzwald torta


Klasik među tortama i nekako, čini mi se neovisna o godišnjem dobu, nekako uvijek paše.
Imam frendicu koja mi je godina za svoj rođendan naručivala baš ovu tortu. U jednoj trenutku sam je čak i diskretno zamolila neka naruči neku drugu, jer ovako ispada da znam napraviti samo Swarcwaldicu.
Dobro, ovaj blog je dokaz da ipak nije tako...

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

4 jaja
5 žlica hladne vode 
prstohvat soli
175 g šećera
80 g brašna 
80 g škrobnog brašna( gustina)
1 prašak za pecivo
30 g kakaa

Za nadjev:

2 staklenke kompota od višanja
2 pudinga od vanilije ili 60 g škrobnog brašna (gustina)
750 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer

Za ukras:

nekoliko višanja koje ste odvojili od onih namjenjenih nadjevu
čokoladne strugotine

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte promjera 28 cm.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sa soli i vodom mikserom istucite u čvrsti snijeg. Uz neprestano miksanje dodajte šećer a potom i jedan po jedan žumanjak. Brašno, škrobno brašno, kakao i pecilni prašak pomiješajte pa prosijte. Dobivenu smjesu nježno umiješajte u smjesu jaja. Izlite biskvit u pripremljeni kalup, poravnajte površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta. Ohladite. 
Ohlađeni biskvit prerežite tri puta, tako da dobijete dva lista.
Ocijedite višnje ali sačuvajte sok od kompota jer će vam biti potreban za skuhati žele. Odmijerite 500 ml soka od višanja.350 ml soka stavite u prikladan lonac pa mu dodajte vanilin šećer. Kuhajte dok ne provrije. Preostalih 150 ml soka od višanja pomiješajte sa pudingom ili škrobnim brašnom, ovisno o tome što ste odlučili upotrijebiti. U provreli sok umiješajte sok pomiješan sa škrobnim brašnom pa kuhajte dok se ne zgusne. Umiješajte i višnje, ostavite nekoliko višanja sa strane za ukras. Ostavite da se žele malo ohladi, otprilike 10-ak minuta.
Malo ohlađen nadjev rasporedite na listove biskvita, i to na dva, treći list koji ide na vrh torte ostavite prazan. Ohladite.
Istucite vrhnje za šlag. Na tanjur na kojem ćete posluživati tortu stavite prvi list biskvita nadjevenog sa želeom od višanja, pa na njega rasporedite trećinu šlaga. Stavite drugi list sa želeom pa ponovno trećinu šlaga. Na vrh stavite prazan list biskvita. Preostalom trećinom šlaga premažite vrh i stranice torte ali si isto tako ostavite malo šlaga kako bi mogli dekorirati tortu. Šlag koji ste ostavili stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom pa na vrh torte ukrasno naštrcajte šlag. Ukrasite tortu višnjama i čokoladnim strugotinama. Dobro ohladite prije posluživanja.

Broj komentara: 6:

  1. Jao što ja volim ovu tortu! Da, uvek je nezgodno kada se ljudi vežu samo za jedno jelo/slatkiš/tortu, ispadne da se dalje od toga ne zna. Ono, često se bude u pravu :-), ali blogovi su sjajan alibi da znamo i korak dalje od onoga što nam dragi ljudi traže.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam potpuno zapostavila torte ( svi su na nekim dijetama) i kad vidim ovako neku, totalno se raspilavim. I sad kad si pomenula blog kao dokaz sta sve znamo i umemo, setila sam se jedne tvoje torte koju vec odavno hocu da napravim, mislim da se zove Fiadora, to moram da probam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja se ne dam smjetati djetama, nekako svi prekrše kad vide tortu:9
      A Fijadora nije moja mislim da je to Tanjina iz nekog od prošlih krugova FBI rukavica ako se ne varam.Ali da ta je baš fina torta.

      Izbriši
  3. Postoje torte i postoji Schwarzwaldica. Jednostavno ta kombinacija kiseline višanja i slatkoće čokolade, to je to. I koliko god bila krivac za sve te repeticije, nikad nisam sumnjala u tebe.

    OdgovoriIzbriši
  4. Postoje torte i postoji Schwarzwaldica. Jednostavno ta kombinacija kiseline višanja i slatkoće čokolade, to je to. I koliko god bila krivac za sve te repeticije, nikad nisam sumnjala u tebe.

    OdgovoriIzbriši