Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom.
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti Požunske kiflice.
Znam da kasnim i da je ovaj post trebao biti objavljen jučer ali nekako mi je vrijeme pobjeglo i ja sam i dalje uvjerena da je danas 15.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
500 g brašna
200 g maslaca
60 g šećera
2 jaja
20 g kvasca
prstohvat soli
malo mlijeka
Za nadjev:
50 ml vode
100 g šećera
250 g mljevenih oraha
naribana korica limuna
1 jaje za premaz
U prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte maslac, šećer,sol, jaja i toliko mlijeka koliko je potrebno da umijesite glatko ne pretvrdo tijesto. Gotovo tijesto prekrite čistom kuhinjskom krpom pa ga ostavite da se diže 10 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev, u lonac stavite šećer i vodu pa kuhajte dok se šećer ne otopi i ne dobijete sirup. Umiješajte mljevene orahe i naribanu koricu limuna pa ostavite sve da se malo ohladi.
Dva plitka lima obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 200 C.
Odmoreno tijesto razvaljajte i punite ih nadjevom od oraha. Oblikujte kiflice pa ih slažite na pripremljene limove. Lagano izmutite jaje pa njime premažite oblikovane kiflice. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta, dok kiflice ne dobiju lijepu boju.
Divne su Petra. :) Nadam se da su vam se dopale. :)
OdgovoriIzbrišiHvala, jesu jesu bile su super.
IzbrišiMnogo su ti lepe kiflice, pravilne i fine.
OdgovoriIzbrišiP.S. Ispravi u tekstu - ovog meseca su kiflice, a ne proja.
Hvala.
IzbrišiNisam ni primijetila idem ispraviti, hvala i za napomenu.
Divno izgledaju, kao da si koristila "kalup za uvijanje" :))
OdgovoriIzbrišiHvala! Nisam ali ja izgleda imama neki poremečaj pa volim da su mi sve iste.
IzbrišiMa, sad bih odmah poruckala par komada uz caj.:)))
OdgovoriIzbriši:)
Izbriši