utorak, 26. siječnja 2016.
Torta sa šumskim voćem i kokosom
Sjećate se kada je u šestom i sedmom mjesecu prošle godine pod istragom bio Nevenin blog Hleb i lale?
E pa bilo je planu da onda obajvim ovaj recept ali eto nije išlo.
Jako volim Nevenin blog i kada je prije neki dan objavila recept za novu Miljanovu tortu onda sam se sjetila da sam i probala jednu od tih čuvenih Nevenino-Miljanovih rođendanskih torti.
Kod nas doma je situacija bila ista kao i kod Nevene, meni se dopala torta a ostali će joj ipak trebati dati drugu šansu. Nekako im u cjelini nije sjela, jednima je bio dobar biskvit a jednima krema.
Original recepta možete pronaći ovdje. Ja sam u svojoj prilagođenoj verziji, naravno smanjila šećer. Nekako kao da mi je to postala poštapalica, u zadnje vrijeme kada krenem pisati o promjenama koje sam napravila u odnosu na original, prva je uvijek smanjila sam šećer, zvučim kao pokvarena ploča.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
200 g šećera
170 g brašna
80 g kakaa
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
2 jaja
180 ml mlijeka
6 žlica ulja
2 žličice arome vanilije
180 ml vruće vode
Glazura sa bijelom čokoladom i kokosom
4 žlice krem sira
500 ml vrhnja za šlag
100 g kokosa
400 g bijele čokolade
Za nadjev:
100 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
400 g šumskog voća
pekmez od kupine
Za ukras:
kokos
Zagrijte pećnicu na 180 C. Okrugli kalup za torte namastite i pobrašnite pa ga još i obložite papirom za pečenje. U prikladnoj posudi iziješajte sve suhe sastojke za biskvit; šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U drugoj posudi pjenjačom izmiješajte jaja, mlijeko i ulje. Pomiješajte suhe sa mokrim sastojcima. Izmiješajte. Umiješajte i vruću vodu pa sve izmiješajte tako da dobijete glatku smjesu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50-ak minuta. Testirajte čačkalicom.
Pečeni biskvit izvadite iz pećnice pa ga ostavite da se ohladi.
Za glazuru na pari otopite bijelu čokoladu. Mikserom vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag. Dodajte krem sir i kokos pa miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju umiješajte i prohlađenu, otopljenu bijelu čokoladu.
Na pari otopite i tamnu čokoladu.
Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa pa ga prerežite dva puta po dužini, tako da dobijete tri lista. Najdonji list biskvita premažite pekmezom od kupine pa po njemu rasporedite polovicu šumskog voća. Poklopite drugim listom biskvita koji premažite otopljenom tamnom čokoladom pa po njemu rasporedite ostatak šumskog voća. Poklopite trećim listom biskvita pa omažite tortu kokos glazurom. Posipajte kokosom pa je ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi prije posluživanja.
Oznake:
bijela čokolada,
čokolada,
krem sir,
pekmez od kupine,
šumsko voće,
torta,
vrhnje za šlag
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Cim je slastica sa sumskim vocem, prepisujem recept i isprobavam ga, ova torta fantasticno izgleda, ima sastojke od kojih rastu zazubice, jednom rjecju -kupljeno!
OdgovoriIzbrišiTi si kao moja prijateljica, ona bi mogla pojesti šumsko voće u kombinaciji sa kiselim zeljem i bilo bi joj fino. Dok ima šumskog voća, sve je fino.
IzbrišiCim je slastica sa sumskim vocem, prepisujem recept i isprobavam ga, ova torta fantasticno izgleda, ima sastojke od kojih rastu zazubice, jednom rjecju -kupljeno!
OdgovoriIzbrišiI ja sam pravila ovu tortu, mislim odmah nakon sto je Nevena objavila. I stvarno je sjajna!
OdgovoriIzbrišiI meni je bila fina ali moji su doma gruntali.
IzbrišiHehe, bas si me nasmijala, ali totalno si u pravu, uvijek imam doma zamrznuto sumsko voce,ak ne stignem nesto ispeci, dovoljno ga je odmrznuti i pomijesati s tucenim slatkim vrhnjem!
OdgovoriIzbrišiA tortu probam za 2 tjedna kad mi sin ima rockas, pa javim impresije.
:) Jedva čekam dojmove
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda, e da...i imamo isti stalak za tortu...:)
OdgovoriIzbrišiTorta je odlicna, svima se dopala, nisam imala ama bas nikakvih problema s izradom, a jedina izmjena je ta kaj sam umjesto pekmeza od kupina najdonju koru biskvita premazala pekmezom od malina.
OdgovoriIzbrišiTortu stavljam medju omiljene!