četvrtak, 31. ožujka 2016.
Ajme, koliko nas je! Muškatni oraščić
Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u ožujku bio je muškatni oraščić a domaćica je bila Marija.
Prva asocijacija na muškatni oraščić mi je kuhano vino, a kako je vani možda malo pretoplo za njega onda je moj izbor pao na ove mirisne keksiće. Ja sam malo prilagodila recept obzirom na temu ovomjesečne igrice, a original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
160 g brašna
160 g integralnog brašna
100 g sitno mljevenih badema
1/2 žličice sode bikarbone
65 ml vode
1 žlica meda od kestena
65 g kokosovog ulja
1 žlica mljevenih sjemenki lana
1 žličica svježe naribanog muškatnog oraščića
1/2 žličice anisa u prahu
naribana korica limuna
naribana korica naranče
1/4 žličice soli
šećer u prahu
U veću zdjelu prosijte brašno i integralno brašno pomiješano sa sodom bikarbonom. Umiješajte i mljevene bademe. U prikladni lonac stavite vodu, med, koksovo ulje i smeđi šećer. Kuhajte na umjerenoj vatri dok smjesa ne provrije i šećer se ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi 5 minuta pa u nju umiješajte mljevene sjemenke lana, muškatni oraščić, anis, koricu limuna i naranče i sol. Smjesu tekućih sastojaka ulite na suhe sastojke i sve dobro izmiješajte. Dobiveno tijesto omotajte rastezljivom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dva veća lima obložite papirom za pečenje.
Od ohlađenog tijesta oblikujte kuglice veličine oraha i slažite ih na pripremljeni lim. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.
Ostavite keksiće da se malo ohlade pa ih uvaljajte u šećer u prahu.
Čuvajte u hermetički zatvorenoj kutiji.
ponedjeljak, 28. ožujka 2016.
Francuska svilena pita
Prvo bih Vam svima zaželjela sretan Uskrs!
Kak ste? Jeste se fino napapali ovih dana?
Ili ste pretjerali u svemu pa sad pokušavate probaviti svu tu finu papicu nasukani na kauču pred tv-om?
Ili ste bili bili malo aktivniji pa ste malo izašli da malo iznojite sve te kalorije od razno raznih francuskih salata, šunkice, pince i naravno kolača?
Koji god bio Vaš način nadam ste da ste zadovoljni i da ste se lijepo podružili sa dragim ljudima.
To je ionako smisao ovakvih dana.
Original recept
RECEPT:
Recept za ispis
Za podlogu sa keksima:
300 g mljevenih čokoladnih keksi
175 g otopljenog maslaca
2 žlice arome vanilije
Za čokoladnu kremu:
200 g tamne čokolade
1/4 žličice kave
2 žlice arome vanilije
170 g maslaca
50 g šećera
3 jaja
500 ml vrhnja za šlag
Za ukras:
200 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
1 žličica arome vanilije
1 žličica amaretta
čokoladne strugotine
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pitu.
Mljevene kekse pomiješajte sa otopljenim maslacem i aromom vanilije. Smjesu rasporedite u pripremljeni kalup pa je dnom čaše utisnite u njega. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta. Ohladite.
Za kremu na pari kuhajte jaja sa šećerom; uz stalno miješanje, dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Stavite sa strane da se malo ohladi.
Također na pari otopite i čokoladu pa u nju umiješajte kavu i aromu vanilije. Ostavite da se malo prohladi.
Mikserom pjenasto izradite maslac.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag.
Sada spojite sve pripremljene smjese sljedećim redosljedom: u pjenasto izrađeni maslac umiješajte otopljenu čokoladu, jaja kuhana na pari i na kraju šlag. Izmiješajte da dobijete svilenkastu i jednoličnu smjesu. Dobivenu kremu rasporedite po pečenoj i ohlađenoj kori. Stavite pitu u hladnjak da se ohladi i čokoladna krema stisne. Prije posluživanja vrhnje za šlag namjenjeno ukrašavanju istucite u čvrsti šlag s aromom vanilije, amarettom i šećerom u prahu. Rasporedite po čokoladnoj kremi i ukrasite čokoladnim strugotinama.
četvrtak, 24. ožujka 2016.
Kolač od jogurta i pšenićne krupice
Pretpostavljam da ste ovih dana skroz u planovi što pripremiti za nedjeljni obiteljski ručak.
Ovaj kolač nije za te svečane prilike ali je dobar da imate nešto za gricnuti dok planirate taj svečani menu :)
RECEPT:
Recept za ispis
Za kolač:
125 g maslaca
150 g šećera u prahu
250 ml jogurta
žlica limuncella
3 jaja
naribana korica pola limuna
120 g brašna
125 g griza
žličica praška za pecivo
50 g mljevenih badema
Za preljev:
umak od kupina
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite manji četvrtasti kalup.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa mikserom bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Pjenasto izmiksajte maslac i šećer u prahu. Umiješajte jogurt, limuncello, žumanjke i naribanu limunovu koricu. Pomiješajte brašno, griz i prašak za pecivo pa polako umiješajte u smjesu žumanjaka. Nježno umiješajte bjelanjke istučene u čvrsti snijeg. Izlite tijesto u pripremljeni kalup pa ga pecite 30-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Ohladite.
Prije posluživanja narežite na kocke i prelite umakom od kupine.
ponedjeljak, 21. ožujka 2016.
Šunka u tijestu
Kako se bliži Uskrs, kod nas doma počinju dogovori što ćemo kuhati i tko će što skuhati. Jednina stvar oko koje nema razgovora i koja se podrazumijeva je šunka u tijestu.
Ja još voli na dno, ispod šunke umotati i jedan par češnjovke, koje su mi pripremljen na taj način iz nekog razloga posebno fine.
RECEPT:
Recept za ispis
1 kg brašna T-1100
80 g svježeg
kvasca
500 ml mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica soli
50 g rastopljenog
maslaca
50 ml ulja
1,5-2 kg rolane
šunke u komadu
U mlakom mlijeku
razmutiti kvasac sa šećerom. Staviti na toplo mjesto i ostaviti da odstoji
15-ak minuta dok se ne zapijeni.
Na radnu površinu
prosijati brašno i sol. U sredini brašna napravite udubinu pa u nju stavite
rastopljeni maslac, ulje i zapjenjenu smjesu kvasca. Umijesite glatko tijesto.
Prema potrebi dodajte mu mlijeka ili brašna. Gotovo tijesto oblikovati u kuglu
i ostavite ga diže 15-ak minuta. Odstajalo tijesto razvaljajte pa u sredinu
stavite šunka koju sa svih strana omotajte tijestom. Lim za pečenje obložite
papirom za pečenje i na njega stavite pripremljenu šunku tako da su spojevi
tijesta položeni na lim. Dižite još 15 minuta.
Pećnicu zagrijte na
180 ºC. Stavite šunku u pećnicu pa pecite 1,5 do 2 sata. Dobro ohladite prije
rezanja.četvrtak, 17. ožujka 2016.
Lijena pita sa jabukama
Baš si razmišljam o tim "starim" kolačima, kako su neki sve prisutni i često ih radimo poput pite od jabuke a za neke smo čuli i nekada smo ih jeli ali ovih dana baš i nisu popularni poput koha od griza koji smo ovog mjeseca radili u sklopu Patinog 15.
Ja baš i ne koristim često mast u kolačima ali nakon vanilica i ove pite mislim da bih mogla početi dio maslaca mijenjati masti jer stvarno mi je jako sviđa tijesto sa masti.
Tijesto je malo drugačije, malo više puca nego ono umiješano isključivo sa maslacem i nekako kao da je suše tijesto, tako da bez obzira koliko vam se čini da je kratko stajalo ipak ga premijesite prije nego što ga krenete valjati, biti će vam lakše raditi s njime kada ga toplina ruku ugrije.
Original recept možete pronaći a gdje drugdje nego kod Maje, ja sam napisala kratku verziju dolje a kod Maje ćete pronaći sve detaljno i objašnjeno do zadnje sitnice tako da nema šanse da obmanete sa ovom pitom.
Jedina razlika između mog i originalnog recepta je u tome što ja ne gulim jabuke i naravno da sam smanjila šećer, ali to već i vrapci na grani znaju da ja u svemu smanjujem količinu šećera.
Sviđa mi se ovaj nadjev sa ukuhanim sokom koji puste jabuke, malo je puniji okus nadjeva. Mi smo to inače radili na klasičan način, jabuke smo samo naribali i umiješali malo usitnjenih keksa ili krušnih mrvica i to je bilo to.
Uglavnom svaka preporuka za ovu pitu, barem od mene.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
250 g masti
1 jaje
2 žumanjka
100 g šećera
30 ml mlijeka
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
500 g brašna
Za nadjev:
1,5 kg kiselkastih jabuka
200 g šećera
1 žličica mljevenog cimeta
1 žlica griza
naribana korica limuna
Prvo pripremiti nadjev. Jabuke oprati i naribati. Trebalo bi dobiti oko kilogram naribanih jabuka.Naribane jabuke ostaviti da odstoje 15-ak minuta. Jabuke rukama dobro stisnuti kako bi se iz njih iscijedio sok. Ovisno o vrsti jabuka trebali bi dobiti 250 do 300 ml soka od jabuke.
Dobiveni sok staviti u prikladan lonac pa dodati šećer ih kuhati na srednje jakoj temperaturi dok ne dio tekućine ne ispari i dobijete sirupastu tekućinu. Maknite sa vatre pa umiješajte naribanu limunovu koricu i ostaviti da se malo ohladi. Prohlađeni sirup preliti preko jabuka i dodati cimet i griz. Dobro izmiješati.
Za tijesto u posudu staviti mast, jaja, žumanjke, šećer, mlijeko, prašak za pecivo i vanilin šećer pa se dobro izraditi mikserom. Na kraju umiješati brašno, prvo kuhačom a onda do kraja rukama.
Namastiti i pobrašniti duboki lim za pečenje dimenzija 20 x 30 cm.
Zagrijati pećnicu na 200 C.
Pripremljeno tijesto podijeliti na dva djela. Polovicu razvaljati pa njima obložiti pripremljeni lim za pečenje. Na tijesto rasporediti pripremljeni nadjev od jabuka pa ga prekriti drugom polovici+om tijesta koju ste pretho0dno razvaljali na dimenzije lima. Po vrhu tijesta nožićem zarezati plitke linije, po obadvije dijagonale.
Pitu staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 20 minuta. Nakon tog vremena smanjiti temperaturu pećnice na 180 C pa nastaviti pitu još peći 25-30 minuta.
Ohladiti.
Prije posluživanja posipati šećerom u prahu i narezati po želji.
utorak, 15. ožujka 2016.
Patin 15-Koh od griza
Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom.
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti koh od griza.
Volim ovakve jednostavne kolačić koji uz dodatak nekih preljeva postanu posebni. U originalu recepta je predloženo da se koh servira uz kremu od jaja ili neki voćni sirup.
Kako bi moj koh bio još posebniji ja sam odlučila napraviti i jedan i drugi umak.
RECEPT:
Recept za ispis
Za koh:
20 g maslaca
1 l mlijeka
250 g griza
6 jaja
3 žlice šećera
naribana korica limuna
Za umak od vanilije:
2 žumanjka
30 g šećera
srž pola mahune vanilije
200 ml mlijeka
Za posluživanje:
umak od kupine
U prikladan lonac stavite mlijeko i maslac pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. u kipuće mlijeko u jednoličnom mlazu, uz stalno miješanje, umiješajte griz. Smanjite vatru pa kuhajte griz uz stalno miješanje dok se ne skuha, otprilike 5 minuta. Ohladite.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Odvojite žumanjke od bjelanjka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa ih odložite sa strane. Žumanjke i šećer miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Umiješajte naribanu limunovu koricu i ohlađeni griz. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni lim i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, ili dok kolač ne dobije lijepu boju.
Za umak od vanilije u vatrostalnoj posudi pomiješajte žumanjke, šećer, srž mahune vanilije i mlijeko. Kuhajte na pari uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Još topli kolač narežite po želji pa ga poslužite uz mak od vanilije i kupine.
četvrtak, 10. ožujka 2016.
Jednostavniji čupavci
Ja vam baš jako volim čupavce,. Jedino što me ponekad uhvati ljenivitis pa mi se ne da baš jako puno prtljati po kuhinji.
Jednog manje više besposlenog poslijepodneva sam lutala internetom, točnije razgledavala sam stranicu Donne Hay koja mi apsolutno prekrasna i naišla sam na recept za ove jednostavnije čupavce. I nisu loši ali oni naši klasični oko kojih ima više posla su mi ipak puno bolji. U ovom slučaju trud se zaista isplati.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
250 g omekšalog maslaca
200 g šećera
2 žlice arome vanilija
4 jaja
350 g brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
240 ml mlijeka
Za čokoladni preljev:
150 g šećera u prahu
4 žlice kakaa
160 ml kipuće vode
40 g maslaca
Za posip:
200 g kokosa
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite lim za pečenje dimenzija 30 x 30 cm.
Za biskvit pjenasto izradite maslac, šećer i aromu vanilije dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Umiješajte jedno po jedno jaje. Prosijte brašno sa praškom za pecivo i soli pa dobivenu smjesu umiješajte u smjesu sa jajima. Na kraju umiješajte i mlijeko. Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljini lim, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta. Ohladite. Ohlađeni biskvit narežite na kocke.
Za čokoladni preljev pomiješajte šećer u prahu, kakao, vodu i maslac.Miješajte dok se smjesa ne poveže i maslac ne otopi. Dobiveni preljev prelite preko narezanog biskvita i posipajte kokosom. Ohladite. Prije posluživanja narežite po želji.
ponedjeljak, 7. ožujka 2016.
Bučin kolač sa čokoladom i kavom
Znate one dane kada Vam ništa ne ide od ruke i onda ste nervozni i sve Vam ide na živce. I onda se trudite ne eksplodirati i držite sve u sebi da ne iskalite svu tu svoju negativnu energija na Vama blisku osobu koja u stvari nije ništa kriva. A ta osoba to osjeti pa se povlači od Vas i onda vas time još više živcira. Uglavnom upali ste u loši začarani krug.
E točno tako se ja osjećam od subote. I još mi je riknuo mikser sa kojim sam imala velike planove za vikend.
I onda sam napravila ovaj kolač za koji ne treba mikser.
Da mi malo digne raspoloženje.
I uspio je, puno bolje se osjećam još samo da mi se i glava privikne na ideju da je sve u savršenom redu kad imaš pored sebe šnitu kolača i kavu.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
140 g brašna
210 g integralnog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica soli
1 žličica cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice đumbira
200 g pirea od buče
120 ml ulja
2 žličice fino mljevene kave
150 g šećera
2 jaja
1 žlica arome vanilije
180 g mlake vode
170 g kvalitetne tamne čokolade nasjeckane
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za pečenje.
U prikladnoj posudi pomiješate obje vrste brašna , sodu bikarbonu, sol, cimet, muškatni oraščić i đumbir.
U drugoj posudi pomiješajte pire od buče sa uljem. Dodajte kavu i šećer i izmiješajte. Dodajte jedno po jedno jaje dobro miješajući između dodavanja. Dodajte i vodu i mješavinu suhih sastojaka. Na kraju umiješajte i nasjeckanu čokoladu. Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni lim, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 65-80 minuta.
četvrtak, 3. ožujka 2016.
Pita sa jabukama i sirom
Ako živite u Hrvatskoj niste mogli a ne čuti za slučaj vračanja poklona na dječjem rođendanu.
I da ja ne lamentiram jer sam preljuta i prezabrinuta za naše klince reakcija Andree Andrassy sa kojom se u potpunosti slažem.
Pa zar smo zaista izgubili zdrav razum i u kojem nam je to točno trenutku moralni kompas skrenuo sa smjera da mi je znati?
Original recepta
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
300 g brašna
200 g smeđeg šećera
250 g maslaca
Za nadjev od sira:
300 g krem sira
100 g šećera
3 jaja
1 žlica arome vanilije
Za nadjev od jabuka:
3 veće jabuke, naribane
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića
Za posip:
100 g smeđeg šećera
150 g brašna
50 g zobenih pahuljica
125 g maslaca
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite lim za pečenje dimenzija 30 x 30 cm.
U prikladnoj posudi pomješajte brašno i smeđi šećer. Dodajte omekšali maslac narezan na manje komadiće pa umijesite glatko tijesto. Tijesto razvaljajte pa njime obložite pripremljeni lim za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta dok tijesto malo ne porumeni.
U prikladnoj posudi mikserom izardite krem sir i smeđi šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i aromu vanilije. Dobivenu smjesu prelite preko pečene kore.
U prikladnoj posudi pomiješajte naribane jabuke sa šećerom, cimetom i muškatnim oraščićem. Promiješajte pa dobivenu smjesu jednolično rasporedite po smjesi sira.
Za posip u posudi pomiješajte šećer, brašno, zobene pahuljice pa mijesite vršcima prstiju dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Rasporedite po jabukama.
Stavite pitu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 40-45 minuta.
Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.