četvrtak, 31. ožujka 2016.
Ajme, koliko nas je! Muškatni oraščić
Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u ožujku bio je muškatni oraščić a domaćica je bila Marija.
Prva asocijacija na muškatni oraščić mi je kuhano vino, a kako je vani možda malo pretoplo za njega onda je moj izbor pao na ove mirisne keksiće. Ja sam malo prilagodila recept obzirom na temu ovomjesečne igrice, a original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
160 g brašna
160 g integralnog brašna
100 g sitno mljevenih badema
1/2 žličice sode bikarbone
65 ml vode
1 žlica meda od kestena
65 g kokosovog ulja
1 žlica mljevenih sjemenki lana
1 žličica svježe naribanog muškatnog oraščića
1/2 žličice anisa u prahu
naribana korica limuna
naribana korica naranče
1/4 žličice soli
šećer u prahu
U veću zdjelu prosijte brašno i integralno brašno pomiješano sa sodom bikarbonom. Umiješajte i mljevene bademe. U prikladni lonac stavite vodu, med, koksovo ulje i smeđi šećer. Kuhajte na umjerenoj vatri dok smjesa ne provrije i šećer se ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi 5 minuta pa u nju umiješajte mljevene sjemenke lana, muškatni oraščić, anis, koricu limuna i naranče i sol. Smjesu tekućih sastojaka ulite na suhe sastojke i sve dobro izmiješajte. Dobiveno tijesto omotajte rastezljivom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dva veća lima obložite papirom za pečenje.
Od ohlađenog tijesta oblikujte kuglice veličine oraha i slažite ih na pripremljeni lim. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.
Ostavite keksiće da se malo ohlade pa ih uvaljajte u šećer u prahu.
Čuvajte u hermetički zatvorenoj kutiji.
Oznake:
Ajme koliko nas je,
anis,
integralno brašno,
keksići,
kokosovo ulje,
limun,
med,
muškatni oraščić,
naranča,
sjemenke lana
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Mogu zamisliti kako su neodoljivo mirisali dok su se pekli, uz soljicu caja verujem da su nestali u trenu.:)
OdgovoriIzbrišiBaš tako :)
IzbrišiImam siromasna iskustva s tim zacinom, uglavnom ga upotrebljavam u minimalnim kolicinama u medenjacima, besamelu i umaku od visanja za svarcvaldicu.
OdgovoriIzbrišiJedna vrecica tog mirisnog zacina traje mi godinama!
No stavljam kvacicu na ovaj recept jer volim aromaticne keksice!
a kod mene baš obratno ja obožavam sve te začinjene keksiće.
IzbrišiSo nice ! Yummy !
OdgovoriIzbrišiThanks!
IzbrišiSuper je u keksićima...
OdgovoriIzbriši