ponedjeljak, 28. ožujka 2016.

Francuska svilena pita



Prvo bih Vam svima zaželjela sretan Uskrs!
Kak ste? Jeste se fino napapali ovih dana?
Ili ste pretjerali u svemu pa sad pokušavate probaviti svu tu finu papicu nasukani na kauču pred tv-om?
Ili ste bili bili malo aktivniji pa ste malo izašli da malo iznojite sve te kalorije od razno raznih francuskih salata, šunkice, pince i naravno kolača?
Koji god bio Vaš način nadam ste da ste zadovoljni i da ste se lijepo podružili sa dragim ljudima.
To je ionako smisao ovakvih dana.
Original recept

RECEPT:
Recept za ispis

Za podlogu sa keksima:

300 g mljevenih čokoladnih keksi
175 g otopljenog maslaca
2 žlice arome vanilije

Za čokoladnu kremu:

200 g tamne čokolade
1/4 žličice kave
2 žlice arome vanilije
170 g maslaca
50 g šećera
3 jaja
500 ml vrhnja za šlag

Za ukras:

200 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
1 žličica arome vanilije
1 žličica amaretta
čokoladne strugotine

Zagrijte pećnicu na 200 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pitu. 
Mljevene kekse pomiješajte sa otopljenim maslacem i aromom vanilije. Smjesu rasporedite u pripremljeni kalup pa je dnom čaše utisnite u njega. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta. Ohladite.
Za kremu na pari kuhajte jaja sa šećerom; uz stalno miješanje, dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Stavite sa strane da se malo ohladi.
Također na pari otopite i čokoladu pa u nju umiješajte kavu i aromu vanilije. Ostavite da se malo prohladi.
Mikserom pjenasto izradite maslac.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. 
Sada spojite sve pripremljene smjese sljedećim redosljedom: u pjenasto izrađeni maslac umiješajte otopljenu čokoladu, jaja kuhana na pari i na kraju šlag. Izmiješajte da dobijete svilenkastu i jednoličnu smjesu. Dobivenu kremu rasporedite po pečenoj i ohlađenoj kori. Stavite pitu u hladnjak da se ohladi i čokoladna krema stisne. Prije posluživanja vrhnje za šlag namjenjeno ukrašavanju istucite u čvrsti šlag s aromom vanilije, amarettom i šećerom u prahu. Rasporedite po čokoladnoj kremi i ukrasite čokoladnim strugotinama.

Broj komentara: 7:

  1. Kod mene kiša i nasukanost na kauč :)

    Pita divno izgleda, nema veze što sam presita :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam skoro popustila kiši ali na sreću je prestala padati pa sam otišla u đir po gradu. Baš mi je to lijepo vidjeti , miran grad.
      Hvala.

      Izbriši
  2. Kako mi se zbog prehlade izgubio osjet okusa, ove dane nisam bas pretjerivala u jelu, kaj znaci da bi mi komad ove ljepotice dobro legao...

    OdgovoriIzbriši
  3. francuska kažeš??? pa nisi ti francuzi ni ludi

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni loše bilo danima od prejedenosti, a ne smijem zbog želuca uopće pretjerivati. Plaćala sam tri dana... :(

    OdgovoriIzbriši