utorak, 15. ožujka 2016.
Patin 15-Koh od griza
Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom.
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti koh od griza.
Volim ovakve jednostavne kolačić koji uz dodatak nekih preljeva postanu posebni. U originalu recepta je predloženo da se koh servira uz kremu od jaja ili neki voćni sirup.
Kako bi moj koh bio još posebniji ja sam odlučila napraviti i jedan i drugi umak.
RECEPT:
Recept za ispis
Za koh:
20 g maslaca
1 l mlijeka
250 g griza
6 jaja
3 žlice šećera
naribana korica limuna
Za umak od vanilije:
2 žumanjka
30 g šećera
srž pola mahune vanilije
200 ml mlijeka
Za posluživanje:
umak od kupine
U prikladan lonac stavite mlijeko i maslac pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. u kipuće mlijeko u jednoličnom mlazu, uz stalno miješanje, umiješajte griz. Smanjite vatru pa kuhajte griz uz stalno miješanje dok se ne skuha, otprilike 5 minuta. Ohladite.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Odvojite žumanjke od bjelanjka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa ih odložite sa strane. Žumanjke i šećer miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Umiješajte naribanu limunovu koricu i ohlađeni griz. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni lim i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, ili dok kolač ne dobije lijepu boju.
Za umak od vanilije u vatrostalnoj posudi pomiješajte žumanjke, šećer, srž mahune vanilije i mlijeko. Kuhajte na pari uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Još topli kolač narežite po želji pa ga poslužite uz mak od vanilije i kupine.
E i ja sam uživala praveči i jedući ga. A sad još više kad vidim i ostale recepte. Ko bi rekao da jedan isti koh može imati toliko lepih načina
OdgovoriIzbrišiI ja , to mi je najdraži dio sudjelovanja u nekoj igrici gdje je zadan recept, vidjeti kako je netko drugi to isto napravio.
IzbrišiO kohu mi je mama pricala nekad davno,zanimljivo mi je i toplo oko srca kad nakon xy godina naidjem na neke recepte o kojima nisam dugo cula i koji su, na neki nacin, povezani s mojim mladjim danima.
OdgovoriIzbrišiMislim da su kolaci takve vrste podcijenjeni, uz ogroman broj novih slastica koje dnevno nailazimo i prihvacamo.
A koh je zbilja fin i jednostavan kolac, uz voce koje nestrpljivo cekamo moze biti slatki i zdravi obrok.
Slažem se s tobom, ali mislim da se pomalo vračaju ti stari, jednostavni recepti. Na kraju krajeva zato je tu i Patin 15, da se prisjetim starih dobrih recepata i ponovno ih počnemo raditi u našim modernim kuhinjama.
Izbriši