Kako se bliži Uskrs, kod nas doma počinju dogovori što ćemo kuhati i tko će što skuhati. Jednina stvar oko koje nema razgovora i koja se podrazumijeva je šunka u tijestu.
Ja još voli na dno, ispod šunke umotati i jedan par češnjovke, koje su mi pripremljen na taj način iz nekog razloga posebno fine.
RECEPT:
Recept za ispis
1 kg brašna T-1100
80 g svježeg
kvasca
500 ml mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica soli
50 g rastopljenog
maslaca
50 ml ulja
1,5-2 kg rolane
šunke u komadu
U mlakom mlijeku
razmutiti kvasac sa šećerom. Staviti na toplo mjesto i ostaviti da odstoji
15-ak minuta dok se ne zapijeni.
Na radnu površinu
prosijati brašno i sol. U sredini brašna napravite udubinu pa u nju stavite
rastopljeni maslac, ulje i zapjenjenu smjesu kvasca. Umijesite glatko tijesto.
Prema potrebi dodajte mu mlijeka ili brašna. Gotovo tijesto oblikovati u kuglu
i ostavite ga diže 15-ak minuta. Odstajalo tijesto razvaljajte pa u sredinu
stavite šunka koju sa svih strana omotajte tijestom. Lim za pečenje obložite
papirom za pečenje i na njega stavite pripremljenu šunku tako da su spojevi
tijesta položeni na lim. Dižite još 15 minuta.
Pećnicu zagrijte na
180 ºC. Stavite šunku u pećnicu pa pecite 1,5 do 2 sata. Dobro ohladite prije
rezanja.
Izgleda divno i praznicno, nisam jos pravila sunku u testu, a bas bih rado jednom isprobala.:))
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiJesi primjetila da nigdje nema za kupiti dobre šunke? Sve su prethodno parene, pa nisu baš ni dimljene, pa ... Inače, šunka u kruhu mi je omiljena. No, ove nedjelje ja ću je samo peči, onako u foliji, jer kuhana je zbilja loša. kruh će biti posebno. :))
OdgovoriIzbrišiJesi primjetila da nigdje nema za kupiti dobre šunke? Sve su prethodno parene, pa nisu baš ni dimljene, pa ... Inače, šunka u kruhu mi je omiljena. No, ove nedjelje ja ću je samo peči, onako u foliji, jer kuhana je zbilja loša. kruh će biti posebno. :))
OdgovoriIzbriši