četvrtak, 26. svibnja 2016.
Sirup od bazge
Puno ljudi sa kojima sam razgovarala ima neki vid traumatskog odnosa sa sirupom od bazge i onda to zvuči nešto kao: "Ja ti to ne pijem, nekad smo doma imali samo to i zasitio sam ga se".
Kod nas doma se pio Donin sirup od maraske. Ispod flaše sirupa uvijek je stajo poklopac od one obične flašice za zimnicu da ne zakapamo cijelu kuhinjsku radnu površina koja je naravno bila bijela. Mama je znala biti luda od nas tri i našeg rađenja soka.
A sirup od bazge se pio kod susjede Zofke. Tamo se jela i najbolja štrudla od sira i mijesili su se domaći rezanci i mlinci koje smo odmah pekli na ploči štednjaka na drva. I dan danas su mi ti topli mlinci najbolji koje sam ikada pojela.
Susjede već dugo nema, ali ja volim sok od bazge i svaki puta kad si ga smućkam u čaši sjetim je se i od nekuda me zapuhne miris njene špajze i onda uživam.
Uspomene, divna stvar.
RECEPT:
Recept za ispis
50 cvijetova bazge
5 l vode
3 kg šećera
150 g limunske kiseline
1 kg limuna
1 konzervans
Naberite bazgu. Kažu da je treba brati dalje od ceste i na sunčani dan kada su cvijetovi otvoreni i najljepše mirišu.
Stavite ih u veću plastičnu posudu i ostavite ih da odstoje koji sat do dva kako bi eventualne bubice, koje se vole sakriti među cvijetove ispuzale van.
Nakon što su cvijetovi malo odstajali još jednom ih pregledajte i izbacite eventualne zaostale bubice.
Prebacite u veliku staklenu flašu, prelite sa dvije litre vode i zatvorite poklopcem pa ostavite da odstoji 24 sata.
U prikladni lonac stavite preostale tri litre vode i šećer. Limune prepolovite pa ih iscijedite. I sok i iscijeđene polovice limuna stavite u lonac sa šećerom. Dodajte i limunsku kiselinu i konzervans. Ostavite da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje kako bi se šećer u potpunosti otopi.
Sljedećeg dana iz tekućina izvadite cvijetove bazge kao i iscijeđene polovice limuna. Pomiješajte obje tekućine pa ih procijedite kroz gaze. Procijeđeni sirup ulite u sterilizirane staklenke.
Ukoliko će vam sirup dulje stajati možete ga i pasterizirati.
ponedjeljak, 23. svibnja 2016.
Kocke sa rabarbarom
Za neko vrijeme ovo je zadnji post sa rabarbarom ko glavnom glumicom, čisto da vidite da koristim i druge namirnice :)
Poprilično zasitan i aromatičan kolač. Uz ovaj preljev od kiselog vrhnja nam je bio desert a uz šalicu čaja doručak.
RECEPT:
Recept za ispis Za tijesto:
125 g muscovado šećera
75 g maslaca
1 jaja
225 g brašna
1 žličice sode bikarbone
150 ml kiselog vrhnja
300 g rabarbare
Za posip:
15 g maslaca
25 g šećera
100 g mješanjog orašastog voća krupno nasjeckanog
1 žličica cimeta
Za pošluživanje:
kiselo vrhnje
šećer u prahu
vanilin šećer
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Za tijesto mikserom pjenasto izradite maslac, šećer i jaje. Prosijte brašno sa sodom bikarbonom pa umiješajte u pjenasto izrađenu smjesu maslaca. Dodajte i kiselo vrhnje pa sve dobro izmješajte. Na kraju umiješajte i rabarbaru. Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Za posip otopite maslac pa ga pomiješajte sa orašastim plodovima šećerom i cimetom. Dobivenu smjesu rasporedite po vrhu kolača pa ga pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta. Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji. Za posluživanje kiselo vrhnje pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom prema ukusu pa dobivenom smjesom prelite svaku kocku kolača.
četvrtak, 19. svibnja 2016.
Panna cotta sa jagodama i rabarbarom
Nastavljamo sa receptima sa rabarbarom :)
Znam da je poprilično pomodno posluživati deserte u bočicama od pekmeza.
Nemam baš ništa protiv toga, ako su neke lijepe bočice baš mi to fora izgleda. Ali u ovom mom slučaju razlog je čisto praktične naravi. Morala sam panna cottu transportirati sa jedne lokacije na drugu pa mi se ovako činilo najjednostavnije.
Ovo je prvi puta da radim panna cottu sa kokosovim mlijekom i dosta mi se dopala ta kombinacija okusa. Istina ništa ne može nadmašiti tradicionalnu panna cottu sa slatkim vrhnjem ali ni ova nije loša.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
100 g jagoda
100 g rabarbare
1 komadić đumbira veličine palca
800 ml kokosovog mlijeka
200 g šećera
2 paketića želatine u prahu
Jagode operite i prepolovite. Rabarbaru operite i narežite na komadiće veličine otprilike 2 cm. Đumbir ogulite i prerežite na pola. Stavite svo voće u prikladan lonac pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. Smanjite vatru pa nastavite kuhati još 10-ak minuta dok se voće malo ne ukuha. Skinite sa vatre i izvadite đumbir. Ohladite.
Ohlađeno voće rasporedite među osam pripremljenih čaša za posluživanje.
Pripremite želatinu prema uputstvima na pakiranju.
U prikladan lonac stavite šećer i kokosovo mlijeko. Kuhajte dok smjesa ne provrije i šećer se ne otopi.Maknite sa vatre i umiješajte želatinu. Miješate dok se želatina ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi 20-ak minuta pa je onda rasporedite u pripremljene čaše prethodno napunjene voćem. stavite u hladnjak da se ohladi i stisne, nabolje preko noći.
Prije posluživanja po želji još ukrasite narezanim jagodama i listićima metvice.
ponedjeljak, 16. svibnja 2016.
Kuglof sa rabarbarom
Ova slastice spaja moje trenutno dvije opsesije, kuglofe i rabarbaru. Konačno sam pronašla tetu na placu koja prodaje rabarbaru tako da sam sada kod nje skoro pa svaki dan. O opsjednutosti kuglofima sam već pisala u ovom postu.
Original recepta možete pronaći ovdje, ja sam ga malo pojednostavnila i naravno smanjila šećer.
Kada kuglof punite rabarbarom žlicom u biskvitu napravite nešto poput tunela u koji ćete staviti rabarbaru. Činilo mi se kao dobra ideja jer sam se bojala da mi se kuglof ne razdvoji prilikom istresanja iz kalupa baš to tom djelu sa rabarbarom. I dobro je funcioniralo, zadovoljna sam krajnjim rezultatom.
RECEPT:
Recept za ispis
450 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
120 g maslaca
200 g šećera
4 jaja
225 g kiselog vrhnja
srž 1 mahune vanilije
200 g nasjeckane rabarbare
2 žlice šećera
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli, pa stavite sa strane.
Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac sa šećerom do ne dobijete pjenastu smjesu. Umiješajte jedno po jedno jaja i dobro izradite smjesu mikserom prije dodavanja sljedećeg. Umiješajte kiselo vrhnje. Na kraju umiješajte prosijanu smjesu sa brašnom pa sve dobro izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Nascjeckanu rabarbaru pomiješajte sa dvije žlice šećera.
Polovicu smjese istresite u pripremljeni kalup za kuglof. Žlicom u smjesi napravite nešto poput tunela u koji ćete istresti rabarbaru.Po rabarbari rasporedite ostatak biskvitne smjese.
Zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 55-60 minuta.
Pečeni kuglof istresite na tanjur pa ga ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
četvrtak, 12. svibnja 2016.
Pots de creme od slanog karamela
Baš volim taj slani karamel. Moji doma baš i nisu bili nešto oduševljeni ali sam im uporno nudila slastice sa njime pa su se navikli na okus ako ga već nisu zavoljeli.
Znam ja natjerati vodu na svoj mlin.
Jako jednostavna i fina slastica, za svaku preporuku.
Original recepta možete pronaći ovdje.
Moje su nešto svjetlije od originala, ja nekako volim malo svjetliji karamel.
RECEPT:
Recept za ispis
600 ml vrhnja za šlag
150 ml mlijeka
1/2 žlice arome vanilije
1/2 žličice krupne morske soli
200 g šećera
30 g mliječne čokolade
6 žumanjka
krupna sol za posip
Zagrijte pećnicu na 160 C.
U prikladni lonac ulite vrhnje za šlag, mlijeko aromu vanilije i sol. Zagrijavajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. Odložite sa strane.
U tavi debelog dna pomiješajte šećer i 60 ml vode. Zagrijavajte na umjerenoj vatri dok se šećer u potpunost ne otopi i počne karamelizirati, te karamel dobije lijepu smeđu boju.
Maknite sa vatre pa umiješajte toplu smjesu vrhnja za šlag i mlijeka.. Dodajte i čokoladu pa sve vratite na laganu vatru i mješajte dok se karamel ne otopi.
U prikladnoj posudi malo izradite žumanjka. U žumanjke ulijevajte karamel u tankom mlazu; uz stalno miješanje, kako se žumanjci ne bi koagulirali. Smjesu procijedite kroz sito.
Pripremite šest vatrostalnih posudica. Procijeđenu smjesu podijelite između pripremljenih posudica. Napunjene posudice složite u dublji lim pa u njega ulite toliko vruće vode da dođe do otprilike polovice visine posudica sa kremom. Prekrite folijom pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 50 minuta.
Pečenu kremu izvadite iz lima i ohladite do sobne temperature.
Stavite kreme u hladnjak da minimalno dva sata ili još bolje preko noći.
Prije posluživanja, po želji, posipajte sa malo krupne soli.
ponedjeljak, 9. svibnja 2016.
Doručak peciva
Prije nego što sam započela svoju blogersku karijeru, dobro možda karijera i nije baš neki izraz za ovo što ja tipkam ali eto neka za mi za sada bude.
Uglavnom prije toga ovaj recept je bio jedini recept u našoj kući po kom su se radile kiflice. U međuvremenu sam isprobala preko nekoliko novih recepata ali ovom se nekako uvijek vraćam.
Prvi je uvijek prvi, očito.
Uglavnom trebala su mi neka brzinska peciva za doručak pa sam se sjetila ovog recepta, samo ih nisam oblikovala u kiflice nego kao kajzerice.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
500 g brašna
500 g oštrog brašna
40 g kvasca
4 žumanjka
1 žlica šećera
1 žlica kiselog vrhnja
100 ml ulja
1 žlica soli
mlijeka prema potrebi
Za posip:
mak
50 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom i kvascem. Stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
Na radnu površinu prosijte obje vrste brašna pomiješanu sa soli. U sredini napravite udubinu pa u nju stavite zapjenjeni kvasac, žumanjke i kiselo vrhnje. Dodajte i malo mlijeka i počnite mijesiti. Prema potrebi dodajte mlijeka dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za radnu površinu.
Prekrite tijesto krpom pa ga ostavite da odstoji 30 minuta.
Dva plitka lima obložite papirom za pečenje. Tijesto premijesite pa ga podijelite na kuglice željene veličine (ja sam ih napravila 16).
Svako pecivo premažite sa malo vode pa ih uvaljajte u sjemenke maka. Na vrh svakog peciva utisnite ukrasni uzorak pa ih slažite na pripremljene limove.
Stavite na toplo mjesto pa ih ostavite da se dižu 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Dignuta peciva pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta dok peciva ne dobiju lijepu boju.
Poslužite. Najbolje sa maslacem.
petak, 6. svibnja 2016.
Torta kraljice od Sabe
Klasik francuskog slastičarstva i jedan od, po mom mišljenju, obaveznih recepata koje morati doma u bilježnici.
Nešto kao mala crna haljina, kada nemate ideje što bi ona je as u rukavu.
I torta i haljina...
Original recepta sam pronašla kod Ivane samo sam malo uvećala mjere jer je moja torta bila namijenjena za malo veće društvo.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
190 g čokolade
2 žlice ruma
2 žlice crne kave
190 g maslaca sobne temperature
225 g šećera
5 žumanjka
5 bjelanjka
prstohvat soli
1 žlica šećera
70 g mljevenih badema
1/2 žličice arome badema
95 g brašna
Za čokoladnu kremu:
150 g čokolade
3 žlice ruma
170 g maslaca
Za ukras:
listići badema
Zagrijte pećnicu na 175 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 28 cm.
Otopite čokoladu na pari pa joj primiješajte kavu i rum.
U prikladnoj posudi mikserom izradite maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jedan po jedan žumanjka i sve dobro izradite.
U drugoj posudi mikserom izmutite bjelanjke sa prstohvatom soli. Kada se počne stvarati pjena od bjelanjka dodajte i žlicu šećera. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg.
U smjesu maslaca, jaja i šećera umiješajte otopljenu čokoladu i sve dobro izmješajte. U dobivenu smjesu dodajte bademe i aromu badema. Prosijte brašno. Kad ste sve dobro pomiješali smjesi dodajte naizmjenično brašno i snijeg od bjelanjaka koristeći spatulu. Umiješajte trećinu brašna pa trećinu snijega od bjelanjka i tako redom dok sve ne potrošite. Pazite da ne miješate previše jer bi smjesa trebala zadržati volumen i prozračnost od snijega od bjelanjka jer će samo tako biti izdašna.
Tijesto istresite u pripremljeni kalup za tortu i zagladite joj površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Torta će u sredini biti malo drhtava, kao nepečena. Testirajte čačkalicom, pri ubodu uz rub kalupa trebala bi izaći čista a sredini baš masna.
Ohladiti do sobne temperature na rešetki pa je onda preko noći staviti u hladnjak.
Za kremu na pari otopiti čokoladu sa rumom. U otopljenu čokoladu dodavati malo po malo omekšali maslac i dobro izmiješati. Ohladiti.
Ohlađeni biskvit staviti na tanjur za posluživanje pa tortu izvana premazati čokoladnom kremom. Prije posluživanja ukrasiti listićima badema.
utorak, 3. svibnja 2016.
Banana kruh sa narančom i bijelom čokoladom
Zabunilo se vrijeme malo, ne čini Vam se?
Valjda će se popraviti, kažu prognoze da još samo dan dva i stiže nam proljeće nazad.
Ovo je kruhić koji sam napravila u nedjelju dok je vani lijevalo kao iz kabla i meni nije bilo do ničega osim sklupčati se ispod dekice na trosjedu uz knjigu, šalicu toplog čaja i šnitu ovog kolača.
Konopljino brašno u recptu možet zamijeniti nekim drugim, ja ga već neko vrijeme gledam n akuhinjskoj polici pa sam ga odlučila početi koristiti.
Originalni recept možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
150 g šećera
100 ml ulja
2 jaja
3 banane, pasirane
naribana korica i sok 1 naranče
220 g brašna
40 g konopljinog brašna
60 g kakaa
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
70 g nasjeckane bijele čokolade
1 banana za ukras
smeđi šećer za posip
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
U posudu ulite ulje i dodajte šećer pa miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. umiješajte jedno po jedno jaje pa dobro izradite između dodavanja.
Pomiješate brašno, konopljino brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Prosijte smjesu.
U pjenastu smjesu jaja umiješajte naribanu koricu i sok naranče.
Umiješajte i prosijanu smjesu brašna. Na kraju umiješajte i nasjeckanu bijelu čokoladu.
Dobivenu smjesu ulite u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Bananu prerežite na dvije polovice. Svaku polovicu narežite na nekoliko tanjih listića. Bananu složite dijagonalno na vrh smjese. Posipajte sa malo smeđeg šećera.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta. (Testirajte čačkalicom.)