petak, 6. svibnja 2016.

Torta kraljice od Sabe



Klasik francuskog slastičarstva i jedan od, po mom mišljenju, obaveznih recepata koje morati doma u bilježnici.
Nešto kao mala crna haljina, kada nemate ideje što bi ona je as u rukavu. 
I torta i haljina...
Original recepta sam pronašla kod Ivane samo sam malo uvećala mjere jer je moja torta bila namijenjena za malo veće društvo.


RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

190 g čokolade
2 žlice ruma 
2 žlice crne kave
190 g maslaca sobne temperature
225 g šećera
5 žumanjka
5 bjelanjka
prstohvat soli
1 žlica šećera
70 g mljevenih badema
1/2 žličice arome badema
95 g brašna

Za čokoladnu kremu:

150 g čokolade
3 žlice ruma
170 g maslaca

Za ukras:

listići badema

Zagrijte pećnicu na 175 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 28 cm.
Otopite čokoladu na pari pa joj primiješajte kavu i rum.
U prikladnoj posudi mikserom izradite maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jedan po jedan žumanjka i sve dobro izradite. 
U drugoj posudi mikserom izmutite bjelanjke sa prstohvatom soli. Kada se počne stvarati pjena od bjelanjka dodajte i žlicu šećera. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg.
U smjesu maslaca, jaja i šećera umiješajte otopljenu čokoladu i sve dobro izmješajte. U dobivenu smjesu dodajte bademe i aromu badema. Prosijte brašno. Kad ste sve dobro pomiješali smjesi dodajte naizmjenično brašno i snijeg od bjelanjaka koristeći spatulu. Umiješajte trećinu brašna pa trećinu snijega od bjelanjka i tako redom dok sve ne potrošite. Pazite da ne miješate previše jer bi smjesa trebala zadržati volumen i prozračnost od snijega od bjelanjka jer će samo tako biti izdašna.
Tijesto istresite u pripremljeni kalup za tortu i zagladite joj površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Torta će u sredini biti malo drhtava, kao nepečena. Testirajte čačkalicom, pri ubodu uz rub kalupa trebala bi izaći čista a sredini baš masna.
Ohladiti do sobne temperature na rešetki pa je onda preko noći staviti u hladnjak.
Za kremu na pari otopiti čokoladu sa rumom. U otopljenu čokoladu dodavati malo po malo omekšali maslac i dobro izmiješati. Ohladiti.
Ohlađeni biskvit staviti na tanjur za posluživanje pa tortu izvana premazati čokoladnom kremom. Prije posluživanja ukrasiti listićima badema.

Broj komentara: 13:

  1. Bilježim. Ovakve torte, vrlo jednostavne, napravljene od odličnih sastojaka, prave su torte. Kao što veliš - male crne torte!:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Divna torta, baš mi se sviđa.. Klasika! ♥

    OdgovoriIzbriši
  3. Ufff, ovo je bas za moje nepce!
    Opet vadim tekicu i prepisujem, ali ne cekam jesen, nego prvu priliku da napravim ovu krasoticu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa uz malo jagoda i šlaga sigurno će biti odlična i u proljeće.

      Izbriši
  4. Torta je super. Hvala na receptu. Eto kad pomisliš većinu klasika znaš i praviš a ono se pojavi ova lepota

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da to se i meni zna dogoditi, mislim da sam isprobala sve klasike pa onda naiđem na nešto meni novo. Zato i volim ovaj bloggerski svijet, stalno učim.

      Izbriši