petak, 6. svibnja 2016.
Torta kraljice od Sabe
Klasik francuskog slastičarstva i jedan od, po mom mišljenju, obaveznih recepata koje morati doma u bilježnici.
Nešto kao mala crna haljina, kada nemate ideje što bi ona je as u rukavu.
I torta i haljina...
Original recepta sam pronašla kod Ivane samo sam malo uvećala mjere jer je moja torta bila namijenjena za malo veće društvo.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
190 g čokolade
2 žlice ruma
2 žlice crne kave
190 g maslaca sobne temperature
225 g šećera
5 žumanjka
5 bjelanjka
prstohvat soli
1 žlica šećera
70 g mljevenih badema
1/2 žličice arome badema
95 g brašna
Za čokoladnu kremu:
150 g čokolade
3 žlice ruma
170 g maslaca
Za ukras:
listići badema
Zagrijte pećnicu na 175 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 28 cm.
Otopite čokoladu na pari pa joj primiješajte kavu i rum.
U prikladnoj posudi mikserom izradite maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jedan po jedan žumanjka i sve dobro izradite.
U drugoj posudi mikserom izmutite bjelanjke sa prstohvatom soli. Kada se počne stvarati pjena od bjelanjka dodajte i žlicu šećera. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg.
U smjesu maslaca, jaja i šećera umiješajte otopljenu čokoladu i sve dobro izmješajte. U dobivenu smjesu dodajte bademe i aromu badema. Prosijte brašno. Kad ste sve dobro pomiješali smjesi dodajte naizmjenično brašno i snijeg od bjelanjaka koristeći spatulu. Umiješajte trećinu brašna pa trećinu snijega od bjelanjka i tako redom dok sve ne potrošite. Pazite da ne miješate previše jer bi smjesa trebala zadržati volumen i prozračnost od snijega od bjelanjka jer će samo tako biti izdašna.
Tijesto istresite u pripremljeni kalup za tortu i zagladite joj površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Torta će u sredini biti malo drhtava, kao nepečena. Testirajte čačkalicom, pri ubodu uz rub kalupa trebala bi izaći čista a sredini baš masna.
Ohladiti do sobne temperature na rešetki pa je onda preko noći staviti u hladnjak.
Za kremu na pari otopiti čokoladu sa rumom. U otopljenu čokoladu dodavati malo po malo omekšali maslac i dobro izmiješati. Ohladiti.
Ohlađeni biskvit staviti na tanjur za posluživanje pa tortu izvana premazati čokoladnom kremom. Prije posluživanja ukrasiti listićima badema.
Bilježim. Ovakve torte, vrlo jednostavne, napravljene od odličnih sastojaka, prave su torte. Kao što veliš - male crne torte!:))
OdgovoriIzbriši:)
IzbrišiI ja ju bilježim, odlično!
OdgovoriIzbrišiI ja ju bilježim, odlično!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiDivna torta, baš mi se sviđa.. Klasika! ♥
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiUfff, ovo je bas za moje nepce!
OdgovoriIzbrišiOpet vadim tekicu i prepisujem, ali ne cekam jesen, nego prvu priliku da napravim ovu krasoticu!
Pa uz malo jagoda i šlaga sigurno će biti odlična i u proljeće.
IzbrišiTorta je super. Hvala na receptu. Eto kad pomisliš većinu klasika znaš i praviš a ono se pojavi ova lepota
OdgovoriIzbrišiDa to se i meni zna dogoditi, mislim da sam isprobala sve klasike pa onda naiđem na nešto meni novo. Zato i volim ovaj bloggerski svijet, stalno učim.
IzbrišiLepotica! Divna torta.
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbriši