četvrtak, 30. lipnja 2016.
Ajme, koliko nas je! Ribizl
Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u lipnju bio je ribizl a domaćica je bila Tanja
Nisam baš bila neki ljubitelj ribizla, mislim ovako u kolaču su mi sasvim u redu ali kao voće koje bi samostalno jela za to baš i nisam bila naročito zainteresirana. Nije da mi nije bilo fino nego ga nisam ni nešto probala krećući od pretpostavke da će mi biti kiseo i da ja to neću voljeti.
Pa prevarila sam se, nekako mi baš odgovara okusom, nije mi ni prekiseo.
Nemojte biti kao ja pa propuštati nove okuse samo zbog neke pretpostavke koju ste si utuvili u glavu.
Mjere u dolje navedenom receptu su za kuglof jer sam ga i radila u kalupu za kuglof. Kako sam kuglof nosila dalje kao slasticu uz kavu od početne smjese sam odvojila par žlica za ovaj mali kalup da ostane nama doma za večeru. Pa sam ga odmah i sliknula takvog malog, baš mi je bio slatki.
Original recept možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
180g šećera
6 jaja
100 ml ulja
1 vanilin šećer
prstohvat soli
100 g krem sira
120 g kiselog vrhnja
320 g brašna od pira
320 g mljevenih lješnjaka
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
300 g ribizla
Za preljev:
aroma vanilije
šećer u prahu
ribizl za ukras
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
U prikladnoj posudi pomiješajte brašno, mljevene lješnjake, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Mikserom pjenasto izradite jaja, šećer i vanilin šećer.Dodajte ulje, krem sir i kiselo vrhnje. Dobro izmješajte i postepeno umiješajte smjesu sa brašnom. Na kraju umiješajte i ribizl. Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Ostavite da se malo ohladi.
Za preljev pomiješajte šećer u prahu sa aromom vanilije tako da dobijete gustu smjesu. Kuglof istresite na tanjur za posluživanje pa ga glazirajte pripremljenim preljevom.
Ukrasite ribizlom.
ponedjeljak, 27. lipnja 2016.
Jednostavan kolač sa trešnjama
Ako uspijete još negdje pronaći koju trešnju predlažem da napravite ovaj kolač. Izuzetno je brzo gotov i jednost6avan za pripremu.
Možda kao zamjena za palačinke koje radite na brzinu poslijepodne, kada vam treba nešto slatko.
RECEPT:
Recept za ispis
500 g očišćenih trešanja
12 žlica šećera
20 žlica mlaćenice
20 žlica ulja
22 žlice brašna
2 žličice chia sjemenki
1 prašak za pecivo
šećer u prahu za posip
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
U prikladnu posudu stavite chia sjemenke i šećer. Prelite sa mlaćenicom i pomiješajte pa ostavite smjesu da odstoji 10-ak minuta dok ne postane želatinasta.
Dodajte ulje, brašno i prašak za pecivo. Izmješajte.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni lim. Po vrhu rasporedite očišćene trešnje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta.
Ostavite kolač da se malo ohladi.
Prije posluživanja narežite po želji i posipajte šećerom u prahu.
četvrtak, 23. lipnja 2016.
FBI rukavice- Na tanjiru
FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za svibanj i lipanj a pod istragom je blog Na tanjiru. Jako volim Milkčin blog i već ga stvarno dugo pratim.
Sjećam se kada je prije nekog vremena u rubriku o autoru stavila svoju fotkicu, kako sam iznenađena bila koliko je mlada. Jer po postovima izgleda kao da ima puno, puno godina iskustva.
Od svega divnog ja sam odabrala sljedeće;
VRLO ČOKOLADNA TORTA
Ovo je bila rođendanska torta. Bez obzira što svi znaju za moj blog još uvijek nisam usavršila to da prerežem tortu za fotkanje pa da ju takvu nazovi načetu odnesem na rođendan. Zato i nema fotke presjeka torte.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvite:
130 g kakaa
360 g brašna
1 žličica soli
2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
240 ml mlijeka
240 ml vode
230 g maslaca sobne temperature
300 g šećera
4 jaja
Za čokoladnu kremu:
420 g čokolade za visokim udjelom kakaa
180 g vrhnja za šlag
250 g maslaca
Zagrijte pećnicu na 175 C.
Namastite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu.
U prikladnu posudu prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Stavite jaja u posudu malo ih izradite pa im dodajte mlijeko i vodu i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
MIkserom pjenasto izradite omekšali maslac sa šećerom. U pjenastu smjesu umiješajte smjesu jaja, vode i mlijeka a na kraju dodajte i smjesu suhih prosijanih sastojaka. Izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Smjesu podjelite između pripremljenih kalupa, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 -30 minuta. Provjerite jesu li biskviti pečeni čačkalicom.
Ohladite.
Za kremu nasjeckajte čokoladu na manje komadiće pa je stavite u vatrostalnu posudu. Dodajte vrhnje za šlag pa kuhajte na pari uz povremeno miješanje dok ne dobijete jednoličnu smjesu i čokolada se otopi. U toplu smjesu dodajte omekšali maslac narezan na manje komadiće pa miješajte dok se maslac ne otopi.
Ohladite kremu do teksture kada se može lako premazivati.
Na tanjur za posluživanje stavite jedna list biskvita pa tortu premažite polovicom kreme. Poklopite drugim listom biskvita pa premažite vrh i rub torte ostatkom kreme. Poslužite tortu sobne temperature.
DOMAĆI GRANOLA KEKS
Jako su mi se dopali ovi keksići. Možda su mrvicu jače pečeni nego što bi trebali biti ali sam se malo zapričala na telefon i skoro zaboravila na keksiće u pećnici.
RECEPT:
Recept za ispis
Suhi sastojci:
100 g zobenih pahuljica
30 g kokosa
40 g hajdenog brašna
1 žlica lanenih sjemenki
1 žličica praška za pecivo
2 prstohvata soli
120 g krupno sjeckanih orašastih plodova( lješnjaka i badema)
50 g suhih brusnica
70 g nasjeckanih suhih marelica
1,5 žličica začina za speculaas kekse
Mokri sastojci:
2 bjelanjka
80 g maslaca
50 ml soka od cijeđene naranče
3 žlice meda od bagrema
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dva velika lima obložite papirom za pečenje.
U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Lješnjake i bademe krupno nasjeckajte.
U prikladnu posudu stavite maslac, med i vodu pa zagrijavajte na umjerenoj vatri dok se maslac ne rastopi i svi sastojci povežu.
Bjelanjke istucite u mekani snijeg. U tankom mlazu ulite smjesu sa rastopljenim maslacem pa onda sve zajedno prelite preko suhih sastojaka. Izmješajte da se sve poveže u jednoličnu smjesu.
Oblikujte keksiće po želji. Ja sam radile kuglice pa sam ih onda malo pritisnula na limu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta.
KEKS SA LJEŠNJACIMA, ČOKOLADOM I NARANČOM
Odlični, baš odlični keksići. Njih ću zasigurno često raditi. Neodoljivo me podsjećaju na jaffa kekse mada im nisu baš slični. Vjerojatno je to ta dobitna kombinacija čokolade i naranče.
RECEPT:
Recept za ispis
Mokri sastojci:
125 g maslaca
140 g smeđeg šećera
žličica arome vanilije
naribana kora jedne naranče
2 žlice soka od naranče
1 jaje
Suhi satojci:
300 g brašna
žličica praška za pecivo
100 g nasjeckane tamne čokolade
100 g krupno sjeckanih lješnjaka
Zagrijte pećnicu na 180C.
Papirom za pečenje obložite dva veća lima.
Mikserom pjenasto izradite maslac sa šećerom, aromom vanilije i naribanom korom jedne naranče. Dodajte jaje i narančin sok pa miksajte još minutu dvije.
Toj smjesi, malo po malo, dodajte brašno koje ste prethodno izmiješali sa praškom za pecivo.
Dodajte i sjeckanu čokoladu i lješnjake.
Oblikujte kuglice od tijesta pa svaku spljoštite i slažite na pripremljene limove.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta ili dok ne dobiju lijepu boju.
JUTARNJA KAŠA OD HELJDE
Jako zanimljiv doručak, nisam nikada jela sirovu heljdinu kašu pa me znatiželje natjerala da ga isprobam. I baš mi se dopalo, mojoj drugoj polovice baš i ne kaže da mu je nekako bezokusno.
Radila sam je u dva navrata, jednom sa jagodama a drugi puta sa trešnjama. I ova vezija sa trešnjama mi je možda čak i bolja.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kašu:
120 g heljdine kaše
žličica limunovog soka za pripremu heljdine kaše
žličica chia sjemenki
polovina banane
100 ml mlijeka
žličica limunovog soka
prstohvat soli
malo ekstrakta vanilije
prstohvat cimeta
150 g očišćenih trešanja
1 žličica meda
Za ukras:
nekoliko trešanja
listići badema
Heljdinu kašu stavite u prikladnu zdjelicu i dodajte joj žličicu limunovog soka. Prelite je sa toliko vode kako bi bila prekrivena. Pokolopite pa ostavite da odstoji preko noći.
Sljedećeg jutra heljdu ocijedite od vode pa je isperite pod mlazom vode i ponovno ocijedite.
U blender stavite ocijeđenu kašu, bananu, chia sjemenke, bananu, mlijeko, limunov sok, ekstrakt vanilije, cimet, sol, med i trešnje. Izmiksajte. Ukoliko volite da kaša ima više teksture miksajte kraća a ukoliko volite glađu miksajte dulje.
Kašu podijelite između dvije zdjelice za posluživanje.
Po želji ukrasite trešnjama i listićima badema.
U tijeku je igra za svibanj i lipanj a pod istragom je blog Na tanjiru. Jako volim Milkčin blog i već ga stvarno dugo pratim.
Sjećam se kada je prije nekog vremena u rubriku o autoru stavila svoju fotkicu, kako sam iznenađena bila koliko je mlada. Jer po postovima izgleda kao da ima puno, puno godina iskustva.
Od svega divnog ja sam odabrala sljedeće;
VRLO ČOKOLADNA TORTA
Ovo je bila rođendanska torta. Bez obzira što svi znaju za moj blog još uvijek nisam usavršila to da prerežem tortu za fotkanje pa da ju takvu nazovi načetu odnesem na rođendan. Zato i nema fotke presjeka torte.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvite:
130 g kakaa
360 g brašna
1 žličica soli
2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
240 ml mlijeka
240 ml vode
230 g maslaca sobne temperature
300 g šećera
4 jaja
Za čokoladnu kremu:
420 g čokolade za visokim udjelom kakaa
180 g vrhnja za šlag
250 g maslaca
Zagrijte pećnicu na 175 C.
Namastite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu.
U prikladnu posudu prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Stavite jaja u posudu malo ih izradite pa im dodajte mlijeko i vodu i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
MIkserom pjenasto izradite omekšali maslac sa šećerom. U pjenastu smjesu umiješajte smjesu jaja, vode i mlijeka a na kraju dodajte i smjesu suhih prosijanih sastojaka. Izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Smjesu podjelite između pripremljenih kalupa, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 -30 minuta. Provjerite jesu li biskviti pečeni čačkalicom.
Ohladite.
Za kremu nasjeckajte čokoladu na manje komadiće pa je stavite u vatrostalnu posudu. Dodajte vrhnje za šlag pa kuhajte na pari uz povremeno miješanje dok ne dobijete jednoličnu smjesu i čokolada se otopi. U toplu smjesu dodajte omekšali maslac narezan na manje komadiće pa miješajte dok se maslac ne otopi.
Ohladite kremu do teksture kada se može lako premazivati.
Na tanjur za posluživanje stavite jedna list biskvita pa tortu premažite polovicom kreme. Poklopite drugim listom biskvita pa premažite vrh i rub torte ostatkom kreme. Poslužite tortu sobne temperature.
DOMAĆI GRANOLA KEKS
Jako su mi se dopali ovi keksići. Možda su mrvicu jače pečeni nego što bi trebali biti ali sam se malo zapričala na telefon i skoro zaboravila na keksiće u pećnici.
RECEPT:
Recept za ispis
Suhi sastojci:
100 g zobenih pahuljica
30 g kokosa
40 g hajdenog brašna
1 žlica lanenih sjemenki
1 žličica praška za pecivo
2 prstohvata soli
120 g krupno sjeckanih orašastih plodova( lješnjaka i badema)
50 g suhih brusnica
70 g nasjeckanih suhih marelica
1,5 žličica začina za speculaas kekse
Mokri sastojci:
2 bjelanjka
80 g maslaca
50 ml soka od cijeđene naranče
3 žlice meda od bagrema
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dva velika lima obložite papirom za pečenje.
U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Lješnjake i bademe krupno nasjeckajte.
U prikladnu posudu stavite maslac, med i vodu pa zagrijavajte na umjerenoj vatri dok se maslac ne rastopi i svi sastojci povežu.
Bjelanjke istucite u mekani snijeg. U tankom mlazu ulite smjesu sa rastopljenim maslacem pa onda sve zajedno prelite preko suhih sastojaka. Izmješajte da se sve poveže u jednoličnu smjesu.
Oblikujte keksiće po želji. Ja sam radile kuglice pa sam ih onda malo pritisnula na limu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta.
KEKS SA LJEŠNJACIMA, ČOKOLADOM I NARANČOM
Odlični, baš odlični keksići. Njih ću zasigurno često raditi. Neodoljivo me podsjećaju na jaffa kekse mada im nisu baš slični. Vjerojatno je to ta dobitna kombinacija čokolade i naranče.
RECEPT:
Recept za ispis
Mokri sastojci:
125 g maslaca
140 g smeđeg šećera
žličica arome vanilije
naribana kora jedne naranče
2 žlice soka od naranče
1 jaje
Suhi satojci:
300 g brašna
žličica praška za pecivo
100 g nasjeckane tamne čokolade
100 g krupno sjeckanih lješnjaka
Zagrijte pećnicu na 180C.
Papirom za pečenje obložite dva veća lima.
Mikserom pjenasto izradite maslac sa šećerom, aromom vanilije i naribanom korom jedne naranče. Dodajte jaje i narančin sok pa miksajte još minutu dvije.
Toj smjesi, malo po malo, dodajte brašno koje ste prethodno izmiješali sa praškom za pecivo.
Dodajte i sjeckanu čokoladu i lješnjake.
Oblikujte kuglice od tijesta pa svaku spljoštite i slažite na pripremljene limove.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta ili dok ne dobiju lijepu boju.
JUTARNJA KAŠA OD HELJDE
Jako zanimljiv doručak, nisam nikada jela sirovu heljdinu kašu pa me znatiželje natjerala da ga isprobam. I baš mi se dopalo, mojoj drugoj polovice baš i ne kaže da mu je nekako bezokusno.
Radila sam je u dva navrata, jednom sa jagodama a drugi puta sa trešnjama. I ova vezija sa trešnjama mi je možda čak i bolja.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kašu:
120 g heljdine kaše
žličica limunovog soka za pripremu heljdine kaše
žličica chia sjemenki
polovina banane
100 ml mlijeka
žličica limunovog soka
prstohvat soli
malo ekstrakta vanilije
prstohvat cimeta
150 g očišćenih trešanja
1 žličica meda
Za ukras:
nekoliko trešanja
listići badema
Heljdinu kašu stavite u prikladnu zdjelicu i dodajte joj žličicu limunovog soka. Prelite je sa toliko vode kako bi bila prekrivena. Pokolopite pa ostavite da odstoji preko noći.
Sljedećeg jutra heljdu ocijedite od vode pa je isperite pod mlazom vode i ponovno ocijedite.
U blender stavite ocijeđenu kašu, bananu, chia sjemenke, bananu, mlijeko, limunov sok, ekstrakt vanilije, cimet, sol, med i trešnje. Izmiksajte. Ukoliko volite da kaša ima više teksture miksajte kraća a ukoliko volite glađu miksajte dulje.
Kašu podijelite između dvije zdjelice za posluživanje.
Po želji ukrasite trešnjama i listićima badema.
ponedjeljak, 20. lipnja 2016.
Domaći seljački kruh
Znam da sa dolaskom vrućina večini vas ne pada na pamet mijesiti kruh kod kuće. Ja ga nekako baš volim raditi po ljeti jer imam osjećaj da mi se nakako bolje i brže digne.
Ako se nekim slučajem odlučite zamijesiti nešto ovaj kruh ima moje tople preporuke.
RECEPT:
Recept za ispis
Za starter:
225 g brašna
1 žličica suhog kvasca
200 ml mlake vode
Za kruh:
500 g brašna
2 žličica suhog kvasca
2 žličice soli
75 ml jogurta
200 ml mlake vode
Prvo napravite starter. U prikladnoj posudi pomiješajte brašno, kvasac i vodu. Zatvorite posudu i stavite je u hladnjak preko noći.
Sljedećega dana u prikladnu posudu prosijte brašno pa ga pomješajte sa soli i kvascem.
U posudu sa starterom ulite vodu i jogurt pa sve promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu prelite preko brašna pa miješajte drvenom kuhačom dok se ne formira kugla. Istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, 10-ak minuta. Posudu u kojoj ste zamijesili tijesto lagano nauljite pa stavite tijesto u nju , prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže 90 minuta.
Plitki lim obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto premijesite i oblikujte po želji. Stavite ga na pripremljeni lim pa ponovno prekrite kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu još 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 230 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh nekoliko puta zarežite oštrim nožem pa ga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Nakon 20 minuta pečenja smanjite temperaturu pečnice na 220 C i nastavite peći kruh još 25 minuta.
srijeda, 15. lipnja 2016.
Patin 15- Torta sa trešnjama
Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom.
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti tortu sa trešnjama.
Nije baš torta ja sam je više kao pitu doživjela. Fin , klasičan kolač. Jedino mi se nije dopao sloj kolača u sredini gdje se dodiruju tijesto i krema, nekaka je sirovo izgledao, Sljedećeg puta ću obavezno malo ispeći tijesto prije nego što mu dodam trešnje i kremu. I naravno smanjila sam šećer.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
250 g brašna
125 g maslaca
100 g šećera
1 jaje
1 žumanjka
2 žlica mlijeka
Za nadjev:
1 kg trešanja
3 jaja
100 g šećera u prahu
60 g brašna
prstohvat soli
srž mahune vanilije
300 ml mlijeka
U prikladnu posudu prosijati brašno. Dodati omekšali maslac, šećer, jaje žumanjak i mlijeko pa umijesiti tijesto. Tijesto omotati rastezljivom folijom pa ga staviti u hladnjak na 1 sat.
Zagrijati pećnicu na 180 C.
Trešnje oprati i očistiti ih od koštica. Za kremu u prikladnoj posudi pjenjačom izraditi jaja pa u njih umiješati šećer u prahu, brašno soli i srž mahune vanilije. Dobro izmješati tako da dobijete glatku smjesu bez grudica.
Namastiti i pobrašniti okrugli kalup za tortu.
Ohlađeno tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenoj radnoj površini. Razvaljati tijesto na debljinu od otprilike 5 mm pa njime obložiti dno i stjenke kalupa. Na razvaljano tijesto rasporediti očišćene trešnje pa sve preliti pripremljenom smjesom jaja.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Poslužiti mlako.
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti tortu sa trešnjama.
Nije baš torta ja sam je više kao pitu doživjela. Fin , klasičan kolač. Jedino mi se nije dopao sloj kolača u sredini gdje se dodiruju tijesto i krema, nekaka je sirovo izgledao, Sljedećeg puta ću obavezno malo ispeći tijesto prije nego što mu dodam trešnje i kremu. I naravno smanjila sam šećer.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
250 g brašna
125 g maslaca
100 g šećera
1 jaje
1 žumanjka
2 žlica mlijeka
Za nadjev:
1 kg trešanja
3 jaja
100 g šećera u prahu
60 g brašna
prstohvat soli
srž mahune vanilije
300 ml mlijeka
U prikladnu posudu prosijati brašno. Dodati omekšali maslac, šećer, jaje žumanjak i mlijeko pa umijesiti tijesto. Tijesto omotati rastezljivom folijom pa ga staviti u hladnjak na 1 sat.
Zagrijati pećnicu na 180 C.
Trešnje oprati i očistiti ih od koštica. Za kremu u prikladnoj posudi pjenjačom izraditi jaja pa u njih umiješati šećer u prahu, brašno soli i srž mahune vanilije. Dobro izmješati tako da dobijete glatku smjesu bez grudica.
Namastiti i pobrašniti okrugli kalup za tortu.
Ohlađeno tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenoj radnoj površini. Razvaljati tijesto na debljinu od otprilike 5 mm pa njime obložiti dno i stjenke kalupa. Na razvaljano tijesto rasporediti očišćene trešnje pa sve preliti pripremljenom smjesom jaja.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Poslužiti mlako.
petak, 10. lipnja 2016.
Torta od čokolade, mascarponea i jagoda
Razbahatim se ponekad i postanem presigurna u sebe.
Kao sa ovom tortom. Već dok sam čitala recept sam si pomislila hm, ovaj biskvit će biti teško prerezati. Ali kada sam ga radila nisam se odlučila ispeći dvije kore nego sam cijelu smjesu za biskvit izlila u jedan kalup sasvim samouvjereno misleći ma mogu a to prerezati bez problema.
I jesam ali rezultat nije bio baš spektakularan.
Tako da ako vam se svidi recept svakako ispecite biskvit kao dva lista.
Recept sam pronašla ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
6 jaja
100 g šećera
200 g maslaca
100 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
3 žlice kakaa
100 g čokolade
prstohvat soli
Za kremu:
250 ml vrhnja za šlag
500 g mascarponea
50 g smeđeg šećera
200 g naribane bijele čokolade
1 žlica arome vanilije
Za ukras.
košarica jagoda
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu.
Za biskvit prvo otopite čokoladu na pari.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke sa prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta i šećer se ne otopi. Umiješajte jedan po jedan žumanjak. Rukom umiješajte mljevene lješnjake, prosijani kakao i rastopljenu čokoladu. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu raspodijelite između dva pripremljena kalupa. Zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Ohladite.
Za kremu istucite vrnje za šlag u čvrsti šlag pa mu primiješajte mascarpone, naribanu bijelu čokoladu, smeđi šećer i aromu vanilije.
Jagode operite. Polovicu jagoda očistite i prerežite na pola a drugu polovicu ostavite cijele za ukras.
Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita pa ga premažite polovicom kreme. Na kremu složite prepolovljene jagode. Poklopite drugim listom biskvita pa premažite ostatkom kreme. Ukrasite jagodama.
Stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživannja.
ponedjeljak, 6. lipnja 2016.
Poslovna salata
Ovo baš i nije neki precizan recept, više kao ideja za ručak koji možete ponijeti na posao. I pomalo neuobičajen recept za mene, nekako su češći slatki postovi.
Ovo je specijalna post jer sam ga radila na Lanin upit. Koliko sam shvatila Lana radi na uređivanju časopisa Hrono kuhar pa me kontaktirala i zamolila za sudjelovanje. Sve što je trebalo je bilo napraviti jelo na temu salata kao kompletan obrok i poslati nekoliko fotografija, što jela u pripremi što gotovog jela. I kao zadnje vlastitu fotografiju jer kroz recepte prezentiraju food blogere.
Sve je bilo super do ovog djela sa vlastitom fotografijom. Trebalo mi je dvostruko dulje za vlastitu fotografiju nego što je trajala priprema i fotografiranje salate, zajedno sa tipkanjem recepta.
Strašno nešto, nije mi jasno kada sam postala toliko orijentirana samo na drugu stranu fotoaparata.
RECEPT:
Recept za ispis
Za salatu:
cous cous
mladi luk
peršin list
feta sir
kuhana šunka
cherry rajčica
mrkva
rotkvice
mješana salata
Za preljev:
limun
maslinovo ulje
češnjak
fish sauce
Odmjerite željenu količinu cous cousa pa ga stavite u prikladnu zdjelu. Prelite ga sa dvostrukom količinom vruće vode ( npr. 1 šalica cous cousa, dvije šalice vruće vode). Promiješajte pa ostavite da odstoji 10-ak minuta dok ne upije vodu i nabubri.
U međuvremenu nasjeckajte pripremljeno povrće, sir i šunku na manje komadiće i rasporedite ga po daski za kasnije slaganje.
Sitno nasjeckajte mladi luk i peršin pa ga umiješajte u topli cous cous.
Uzmite staklenku za zimnicu pa u nju slažite po red pripremljenih namirnica. Vodite računa da one teže stavite na dno staklenke a lakše na vrh.
Kod mene redosljed je bio: cous cous, šunka, mrkva, rotkvica, feta sir i mješana salata. Poklopite.
Za preljev u manju staklenku stavite nasjeckani češnjak, malo fish sauce-a, maslinovo ulje i limunov sok. Zatvorite i dobro protresite.Prilagodite okus i dodajte sastojaka po želji.
Prije nego što krenete jesti salatu otvorite je pa je prelite pripremljenim preljevom. Ponovno zatvorite staklenku sa salatom pa je okrenite nekoliko puta kako bi se preljev rasporedio među sastojcima. Istresite salatu u zdjelu i promiješajte je. Dobar tek!
petak, 3. lipnja 2016.
Cranachan
Ideja je bila da napravim cranachan kao moju prošlomjesečnu ulaznicu za Ajme, koliko nas je!.
Nažalost prehlada me toliko smotala i izmučila da nisam imala snage za dizanje iz kreveta a kamoli za pisanje novog posta za blog.
Samo zato što sam ja tako mlitava nemojte propustiti ovu slasticu. Apsolutno je pre pre prefina.
Original recepta pronašla sam u Mezze časopisu iz svibnja 2013.
Jedina izmjena u odnosu na originalan recept je taj što sam ja koristila jagode koje su nam sada na vrhuncu sezone umjesto malina.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kremu:
150 ml vrhnja za šlag
2 žlice viskija
2 žlice meda
2 vrhom pune žlice mascarponea
Za pahuljice:
75 g maslaca
2 žlice meda
100 g zobenih pahuljica
50 g šećera
Za umak od jagoda:
300 g jagoda
1 žlica šećera
Za ukras:
čokoladne strugotine
Prvo napravite umak, jagode očistite i operite pa ih narežite na manje komadiće. Stavite ih u prikladnu zdjelicu, pomiješajte sa šećerom i stavite u hladnjak.
Za pahuljice u prikladan lonac stavite maslac, med i šećer. Kuhajte na mjerenoj vatri dok se ne otopi i svi sastojci promiješaju. Umiješate zobene pahuljice i dobro pomiješajte kako bi sve pahuljice bile obložene smjesom maslaca. Stavite smjesu na lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Rasporedite tako da budu u jednom sloji. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C Dok pahuljice ne dobiju lijepu zlatno žutu boju. Ohladite. Ohlađene pahuljice usitnite rukama.
Vrhnje za šlag istucite u ne prečvrsti šlag. Dodajte viski, med i mascarpone. Promiješajte.
Pripremite čaše za posluživanje pa u njih slažite naizmjence pahuljice, voće i šlag i tako dok ne potrošite su smjesu. Ukrasite čokoladnim strugotinama i stavite u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.