četvrtak, 30. lipnja 2016.
Ajme, koliko nas je! Ribizl
Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u lipnju bio je ribizl a domaćica je bila Tanja
Nisam baš bila neki ljubitelj ribizla, mislim ovako u kolaču su mi sasvim u redu ali kao voće koje bi samostalno jela za to baš i nisam bila naročito zainteresirana. Nije da mi nije bilo fino nego ga nisam ni nešto probala krećući od pretpostavke da će mi biti kiseo i da ja to neću voljeti.
Pa prevarila sam se, nekako mi baš odgovara okusom, nije mi ni prekiseo.
Nemojte biti kao ja pa propuštati nove okuse samo zbog neke pretpostavke koju ste si utuvili u glavu.
Mjere u dolje navedenom receptu su za kuglof jer sam ga i radila u kalupu za kuglof. Kako sam kuglof nosila dalje kao slasticu uz kavu od početne smjese sam odvojila par žlica za ovaj mali kalup da ostane nama doma za večeru. Pa sam ga odmah i sliknula takvog malog, baš mi je bio slatki.
Original recept možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
180g šećera
6 jaja
100 ml ulja
1 vanilin šećer
prstohvat soli
100 g krem sira
120 g kiselog vrhnja
320 g brašna od pira
320 g mljevenih lješnjaka
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
300 g ribizla
Za preljev:
aroma vanilije
šećer u prahu
ribizl za ukras
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
U prikladnoj posudi pomiješajte brašno, mljevene lješnjake, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Mikserom pjenasto izradite jaja, šećer i vanilin šećer.Dodajte ulje, krem sir i kiselo vrhnje. Dobro izmješajte i postepeno umiješajte smjesu sa brašnom. Na kraju umiješajte i ribizl. Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Ostavite da se malo ohladi.
Za preljev pomiješajte šećer u prahu sa aromom vanilije tako da dobijete gustu smjesu. Kuglof istresite na tanjur za posluživanje pa ga glazirajte pripremljenim preljevom.
Ukrasite ribizlom.
Oznake:
Ajme koliko nas je,
kiselo vrhnje,
krem sir,
kuglof,
lješnjaci,
pirovo brašno,
ribizl
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Divan kolač i svima zavidim na ribizlama, kojih ovde još nema a i kad ih ima, spasavaj se od cene.
OdgovoriIzbrišiHvala! Pa ovo je očito dobra godina za ribizle jer nisu tako prestrašno skupi, ona košarica od cca 250 g je 10 kn.
IzbrišiJoš ih nemamo u vrtu, a kada ih imamo, jedem ih onako kako uberem. A nikada ih dovoljno da napravim nešto ovako.:))
OdgovoriIzbrišiTak ih je i najbolje pojesti.
IzbrišiMoja djeca ga obožavaju, imamo ga u vrtu, pa one samo čopaju. Sirovog ga ne volim, ali u kolaču mi je ok.
OdgovoriIzbrišiZnaći isto kao i kod mene.
IzbrišiPrekrasno izgleda... ovaj krug Ajme-ta sam propustila, ali ovaj kolač neću :)
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiNi ja nisam ljubitelj samih ribizli, ali u nekoj kombinaciji ili s drugim voćem ili u kolaču su odlične.
OdgovoriIzbrišiI ja ih tako volim ali pomalo se privikavam i na ovakve sirove bez ičega.
Izbriši