petak, 3. lipnja 2016.
Cranachan
Ideja je bila da napravim cranachan kao moju prošlomjesečnu ulaznicu za Ajme, koliko nas je!.
Nažalost prehlada me toliko smotala i izmučila da nisam imala snage za dizanje iz kreveta a kamoli za pisanje novog posta za blog.
Samo zato što sam ja tako mlitava nemojte propustiti ovu slasticu. Apsolutno je pre pre prefina.
Original recepta pronašla sam u Mezze časopisu iz svibnja 2013.
Jedina izmjena u odnosu na originalan recept je taj što sam ja koristila jagode koje su nam sada na vrhuncu sezone umjesto malina.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kremu:
150 ml vrhnja za šlag
2 žlice viskija
2 žlice meda
2 vrhom pune žlice mascarponea
Za pahuljice:
75 g maslaca
2 žlice meda
100 g zobenih pahuljica
50 g šećera
Za umak od jagoda:
300 g jagoda
1 žlica šećera
Za ukras:
čokoladne strugotine
Prvo napravite umak, jagode očistite i operite pa ih narežite na manje komadiće. Stavite ih u prikladnu zdjelicu, pomiješajte sa šećerom i stavite u hladnjak.
Za pahuljice u prikladan lonac stavite maslac, med i šećer. Kuhajte na mjerenoj vatri dok se ne otopi i svi sastojci promiješaju. Umiješate zobene pahuljice i dobro pomiješajte kako bi sve pahuljice bile obložene smjesom maslaca. Stavite smjesu na lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Rasporedite tako da budu u jednom sloji. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C Dok pahuljice ne dobiju lijepu zlatno žutu boju. Ohladite. Ohlađene pahuljice usitnite rukama.
Vrhnje za šlag istucite u ne prečvrsti šlag. Dodajte viski, med i mascarpone. Promiješajte.
Pripremite čaše za posluživanje pa u njih slažite naizmjence pahuljice, voće i šlag i tako dok ne potrošite su smjesu. Ukrasite čokoladnim strugotinama i stavite u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.
Obozavam ovakve nesvakidasnje desertice!☺
OdgovoriIzbrišiOzdravi i oporavi se sto prije!!!
Hvala!
IzbrišiDivota! Volim deserte gde ima alkohola, a ovaj tvoj mi se posebno sviđa jer je neobičan, a vrlo primamljiv.. ♥ Nadam se da si bolje i da ćeš ubrzo biti potpuno zdrava!
OdgovoriIzbrišiHvala, ide na bolje biti će još nešto od mene.
IzbrišiBas su fora deserti u casi, a ovaj posebno finoo izgleda.:)))
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiMmmm fino!
OdgovoriIzbriši