četvrtak, 21. srpnja 2016.

Zobeni kruh




Znam, znam svi misle da nisam normalna kada mijesim kruh po ovim temperatura vani ali što mogu kada volim domaći kruh. A i dalje stojim iza toga da mi se ljepše digne kruh kada je vani toplije.
Ništa kompliciraniji nego bilo koji drugi recept za kruh samo zahtjeva vrijeme.
Lako se umijesi i kada je pečen stvarno ima i super koricu i onu dobru elastičnost, sve u svemu jedan kruh baš za preporučiti. Jedino što mi se nije dopao cimet u tijestu nekako mi ne odgovara okus u ovoj kombinaciji sastojaka.
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

240 ml mlake vode
15 g otopljenog maslaca
80 ml javorovog sirupa
2 žličice cimeta
1 žličica soli
90 g zobenih pahuljica
420 g brašna
1 paketić instant kvasca
100 g oraha
100 g grožđica

U prikladnoj posudi pomiješajte vodu sa kvascem i 150 g brašna. Dobro pomiješajte pa ostavite na toplom mjestu da se zapjeni.
U dignutu i zapjenjenu smjesu kvasca umiješajte rastopljeni maslac, javorov sirup, cimet, sol, zobene pahuljice, orahe i grožđice. 
Pomalo dodajte brašno i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Prema potrebi dodajte ili malo vode ili malo mlijeka.
Dobiveno tijesto stavite u zdjelu pa ga prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite ga na toplo mjesto da se diže 1 sat.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Premijesite tijesto i oblikujte ga u štrucu. Stavite u kalup pa ponovno stavite na toplo mjesto dizati 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 220 C.
Zarežite površinu kruha oštrim nožem.
Dignuti kruh stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta. Nakon 20 minuta smanjite temperaturu pećnice na 200 C i nastavite peći kruh narednih 30 minuta.

Broj komentara: 6:

  1. Lijepo izgleda, vjerujem da je i prefin!

    OdgovoriIzbriši
  2. Imaš pravo, kruh je puno lakše mijesiti ljeti jer nema problema s dizanjem. Priznajem da u zadnje vrijeme ne mijesim ni ljeti, ni zimi jer jedemo sve manje kruha.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja baš uživam raditi kruh. A nije ni da mi jedemo puno kruha, ovakva jedna štruca nam je za tjedan dana a uvijek i još nešto ostane za ptičice.

      Izbriši
  3. Ja bogme mislim da si normalna! 👍 I ja mesim hleb leti, jeste da je jednom - dva puta nedeljno, ali ni jedan kupovni mi nije po volji! Mnogo je fini ovaj tvoj, nisam do sada radila sa ovsenim pahuljicama, samo sam sa ovsenim mekinjama i to slani. Ovo je fino, skoro kao kolač! ❤

    OdgovoriIzbriši