ponedjeljak, 29. kolovoza 2016.
Kruh sa krumpirom i limunom
Ideja za one kada kada vam ostane pire krumpira od ručka. Da nisu uvijek njoki ili kruh sa krumpirom. Potrošite ga fini kruh za doručak.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kolač:
130 g maslaca
100 g šećera
3 jaja
120 g mljevenih badema
200 g hladnog pire krumpira
naribana korica 2 limuna
2 žličice praška za pecivo
Za preljev:
sok 1 limuna
2 žlice šećera u prahu
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za pečenje.
Mikserom pjenasto izradite maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Umiješajte jedno po jedno jaje i dobro izradite smjesu prije dodavanja sljedećega. Umijšajte mljevene bademe, ohlađeni pire krumpir , naribanu limunovu koricu i prašak za pecivo. Izmješajte. Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni lim i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50-60 minuta.
Za preljev pomiješajte limunov sok i šećer u prahu.
Ostavite kolač da se ohladi 10-ak minuta pa ga istresite iz kalupa.
Prelite ga pripremljenim preljevom pa ga ostavite da se ohladi u potpunosti.
Prije posluživanja narežite na šnite.
četvrtak, 25. kolovoza 2016.
Peciva sa pršutom i češnjakom
Fina, hrskava peciva za doručak. Češnjak koji je u tijestu daje onako taman dodatak okusu nije uopće prejaki.
Uz ova peciva sam na brzinu smućkala ovaj namaz koji sa pronašla u Mezze časopisu jer ipak je vrijeme pečenih paprika.
RECEPT:
Recept za ispis
400 g integralnog brašna
100 g brašna
1 paketić instant kvasca
1 1/2 žličice soli
1 žlica omekšalog maslaca
2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
5 šnita pršuta narezanog na manje komadiće
300 ml mlake vode
1 jaje, za premaz
U prikladnu posudu stavite obje vrste brašna, kvasac i sol. Izmješajte. Dodajte nasjeckani češnjak, pršut i maslac.
U sredini načinite udubinu pa u nju ulite vodu. Umijesite. Kada se tijesto poveže istresite ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa ga nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Tijesto stavite u lagano nauljenu zdjelu pa ga prekrite čistom kuhinjskom krpom. Ostavite na toplom mjestu da se diže 1 sat.
Dignuto tijesto premjesite i podjelite na 6 jednakih komada. Oblikujte u kuglice pa opet ostavite da odstoji 15-ak minuta.
Razvaljajte svaku kuglicu u dugačku traku. Položite je na radnu površinu tako da oblikuje slovo u. Jednom rukom uhvatite krajeve trake a drugom dno slova. Omotajte traku samu oko sebe.
Lim za pečenje obložite masnim papirom pa na njega slažite gotova peciva. Ponovno prekrite kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu još 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 230 C.
Dignuta peciva premažite lagano umućenim jajem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta pa smanjite temperaturu na 210 C i nastavite peći još 15 minuta.
Namaz od paprike:
1 pečena paprika
šaka lagano tostiranih oraha
20 g naribanog pecorina
maslinovo ulje
Sve sastojke stavite u blender pa dobro izmiksajte. Dodajte maslinovog ulja prema potrebi da dobijete gusti, lako mazivi namaz.
ponedjeljak, 22. kolovoza 2016.
Šarlota sa malinama
Još jedna fina ljetna torta. Nije baš prava šarlota kao što kaže naslov ali jako bitno, bitno da je fina.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit i roladu:
8 jaja
100 g šećera
120 g brašna
1 prašak za pecivo
Za kremu:
3 žumanjka
400 ml mlijeka
srž mahune vanilije
600 ml vrhnja za šlag
250 g malina
60 g šećera
1 želatina u prahu
3 žlice limuncella
Za slaganje:
pekmez od maline
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu. Veliki lim za pečenje obložite masnim papirom.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U zdjelu stavite jaja i šećer. Miksajte mikserom na najvećoj brzini dok smjesa ne posvijetli i udvostruči joj se volumen. Trećinu smjese stavite u pripremljeni okrugli kalup za torte, a preostale dvije trećine u plitki lim za pečenje. Zagladite površinu i jednom i drugom pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta. Izvadite. Još vrući biskvit sa lima zajedno sa papirom umotajte u roladu. Ohladite.
Za kremu u prikladan lonac stavite 300 ml mlijeka i šećer. Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. Preostalo mlijeko izmješajte sa žumanjcima. Kada mlijeko provrije dio ga ulite u smjesu mlijeka i žumanjaka kako bi temperirali smjesu. Sada pomiješajte dvije smjese pa sve vratite u lonac. Kuhajte na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Ohladite.
Želatinu pomiješajte sa 4 žlice hladne vode pa je ostavite da nabubri.
Vrhnje za šlag mikserom izradite u čvrsti šlag. Malo šlaga odvojite za ukrašavanje šarlote.
Maline ispasirajte vilicom da dobijete relativno glatku smjesu bez većih komadića malina.
Roladu odmotajte pa je premažite pekmezom od malina. Ponovno je narolajte i narežite je na šnite otprilike prst debljine.
Na tanjur za posluživanje stavite ohlađeni okrugli biskvit a oko njega stavite obruč za torte. Uz rub posložite šnite rolade.
U želatinu dodajte limuncello pa zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi. U šlag umiješajte ohlađenu kremu sa žumanjcima, ispasirane maline i otopljenu želatinu.
Dobivenu kremu ulite preko pripremljenog biskvita , unutar obruča.
Šlag koji ste odvojili stavite u dresir vrećicu. Ukoliko vam je ostala koja šnitica rolade narežite je na manje komadiće pa je složite na vrh torte. Po vrhu ukrasno naštrcajte preostali šlag. Ostavite tortu da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
četvrtak, 18. kolovoza 2016.
Drobljenac sa breskvama
Ukoliko u nekom kutku hladnjaka pronađete koju breskvu koja je vidjela i bolje dane onda je ovo recept za vas. Zna se pronaći po koja takva breskva ovih dana.
Ustvari bilo koje voće koje imate odlično funkcionira u ovom receptu.
Jako brzo gotova slastica a uz neki fini sladoled dolazite do sasvim nove razine uživanja.
Svakako bih Vam preporučila sladoled mojih Samoboraca, odličan je a ima i ponešto egzotičnih okusa a jedan bolji od drugog.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
4 zrele breskve
2 žlice vanilin šećera
malo naribane limunove korice
Za posip:
30 g muscovado šećera
prstohvat soli
70 g brašna
45 g zobenih pahuljica
100 g maslaca
Sladoled za posluživanje, svakako preporučam ovaj
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Breskve operite i odstranite im koštice. Narežite ih na manje kockice pa im dodajte vanilin šećer i izmiješajte. Pripremite 4 vatrostalne posudice za pečenje pa rasporedite breskve.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol, šećer i zobene pahuljice. Dodajte hladni maslac narezan na manje komadiće pa ga utrljajte u smjesu dok ne dobijete teksturu nalik na mokri pjesak.
Rasporedite po pripremljenim breskvama. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta dok posip ne porumeni i postane hrskav.
Ostavite da se malo ohladi pa poslužite sa sladoledom.
ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.
Mousse od limuna
Prije nekog vremena uveli smo obavezni nedjeljni obiteljski ručak. To znači da smo na ručku nas četiri "obitelji" a svaku nedjelju netko drugi kuha i nalazimo se kod njih doma.
Bez obzira koliko mi je to sa vremena na vrijeme napornjikavo, jer budimo realni svi mi obožavamo svoje obitelji ali ponekada nam jednostavno treba odmak isto toliko i volim taj osjećaj zajedništva i druženje.
Tako da smo i mi sada na ljetnoj pauzi od obiteljskih ručkova.
Ovaj mousse sam pripremila za jedan kasno proljetni ručak ali mislim da bi savršeno funkcionira i u ove ljetne dane jer mu limun daje tu jednu super dozu osvježenja.
Recept sam pronašla u Sensa sretnoj hrani.
190 g šećera
prstohvat soli
4 jaja
sok i naribana korica 2 limuna
400 ml vrhnja za šlag
1 paketić želatine u prahu
nekoliko listića metvice, sitno nasjeckane
par listića metvice, za ukras
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Pjenasto umutite bjelanjke sa soli tako da dobijete čvrsti snijeg.
Žumanjke i šećer pjenasto izradite. Dodajte iscijeđeni sok i naribanu koricu dva limuna.
Želatinu pripremite prema uputstvima na omotu.
Zagrijte malo vode sa sitno nasjeckanim listićima metvice. Dodajte želatinu pa miješajte dok se želatina ne otopi. Umiješajte u pjenastu smjesu žumanjaka.
Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag pa ga umiješajte u smjesu žumanjka. Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Rasporedite mousse u čaše pa stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Prije posluživanja po želji ukrasite listićima metvice.
četvrtak, 11. kolovoza 2016.
Pita sa breskvama
Vrlo jednostavna a stvarno fina ljetna pita.
Znate kako je fina kada sam je u razmaku od tjedan dana radila čak dva puta. Prvi puta prijteljici za rođendan, istina trebala je dobiti Schwarcwald tortu ali se rođendan dan prije malo oteo kontroli pa sam prespavala pola sljedećeg dana, i onda ponovno samo sebi za gušt.
I baš mi je dobra, čak su me i gosti na rođendanu pohvalili :)
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
200 g brašna
2 jaja
2 žličice praška za pecivo
75 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
100 g maslaca
Za nadjev:
200 ml vrhnja za šlag
75 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mljevenih badema
Za vrh:
4 veće breskve
bademi u listićima
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite.
U prikladnu posudu prosijte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte šećer, vanilin šećer i sol. U sredini načinite udubinu pa u nju stavite jaja i maslac narezan na manje komadiće.
Brzo umijesite tijesto.
Razvaljajte tijesto na veličinu kalupa za pite pa ga položite unutra. Nabockajte tijesto vilicom pa ga odložite sa strane dok ne pripremite nadjev.
Za nadjev mikserom istucite vrhnje za šlag, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete čvrsti šlag. Umješajte mljevene bademe. Dobivenom kremom premažite pripremljenotijesto.
Breskve operite i odstranite im koštice. Narežite ih na ploške pa ih posložite gusto, u krug po kremi.
Posipajte bademima u listićima.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta.
Ostavite pitu da se malo ohladi prije posluživanja.
ponedjeljak, 8. kolovoza 2016.
Muffini sa borovnicama
Ovo moje muško doma iz nekog razloga ima fiksaciju na američke slastice.
Oko Božića naručuje chocholate chip cookies.
Sada, u ovo ljetno vrijeme, blueberry muffins.
A ostatak godine brownies.
A onda pojede četvrtinu muffina i to je to. Njemu je dosta. I stalno kažem da mu više neću nikada nešto napraviti kada ne pojede skoro pa ništa a ne mogu napraviti tako malo količinu.
I uvijek popustim...
Ovo je zdravija verzija klasičnih muffina sa borovnicama a original recept možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za mufine:
200 g mrkve
100 g maslaca
4 žlice paste od datulja
2 žlice vanilin šećera
2 jaja
1 prašak za pecivo
60 g mljevenih badema
70 g brašna
70 g zobenog brašna
200 g borovnica
Za posip:
2 žlice muscovado šećera
malo cimeta
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Za pastu od datulja očistite od koštice 10-ak datulja pa ih prelite vrućom vodom. Ostavite ih da odstoje u vodi 15-ak minuta. Izvadite datulje iz vode i dodajte im žlicu do dvije vode u kojoj su se namakale. Izbledajte da dobijete glatku smjesu. Prema potrebi dodajte još vode.
Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama.
Sitno naribajte mrkvu. Iscijedite je rukama najjače što možete a ocijeđeni sok sačuvajte. Iscijeđeno meso mrkvice stavite u veću posudu. Izmjerite količinu soka koji ste sačuvali. Treba vam 180 ml, ukoliko ga imate manje dodajte vode dok ne dobijete 180 ml.
Otopite maslac.
Prosijte brašno sa praškom za pecivo.
U naribanu mrkvicu dodajte sok od mrkve i otopljeni maslac. Izmiješajte. Dodajte i jedno po jedno jaje. Umiješajte i brašno pomješano sa praškom za pecivo, mljevene bademe i vanilin šećer. Na kraju oprezno umiješajte i borovnice.
Rasporedite smjesu u pripremljeni kalup.Pomiješjte šećer sa cimetom pa posipajte po vrhu svakog muffina.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
četvrtak, 4. kolovoza 2016.
Ombre torta
Ukoliko Vam ovih vrućih ljetnih dana zatreba torta za neku svečaniju prigodu, e onda je ovo torta za vas.
Bez obzira na izgled nije komplicirana za izradu a oduševiti će sve koje je i vide i probaju.
Original recepta sam pronašla kod Mateje.
Malo sam modificirala recept, koristila sam malo drugačije voće i radila sam tortu u kalupu promjera 30 cm tako da sam i povećala količinu namirnica.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
4 jaja
420 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
195 g maslaca
dobar prstohvat soli
60 g mljevenih badema
Za kremu:
700 g mascarponea
100 g krem sira
700 ml vrhnja za šlag
srž mahune vanilije
9 listova želatine
100 g borovnica
100 g kupina
100 g ribizla
100 g malina
200 g jagoda
3 žlice šećera
Za ukras:
bobičasto voće po želji
listići metvice
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte promjera 30 cm.
U vatrostalnu posudu stavite maslac i čokoladu pa kuhajte na pari dok se ne otopi. Ostavite da se malo ohladi.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom dok smjesa ne prosvijetli i udvostruči joj se volumen.
U pjenastu smjesu jaja u tankom mlazu ulite smjesu prohlađene čokolade i izmješajte.Umiješajte i mljevene bademe.
Izlite u pripremljeni kalup pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Ohladite.
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje sa obručem okolo njega kako bi ga mogli ispuniti kremom.
Želatinu namočite u hladnu vodu.
Mikserom pjenasto izradite vrhnje u čvrsti šlag. Umiješajte mascarpone,krem sir i srž mahune vanilije pa izmješajte dok ne dobijete jednoličnu kremu. Podijelite kremu na tri jednaka djela, svaki u vlastitu posudu pa ih stavite u hladnjak dok pripremite voće.
U prikladni lonac stavite borovnice i kupine i žlicu šećera. Kuhajte dok voće omekša i pusti sok. Usitnite omekšalo voće u glatku smjesu štapnim mikserom. U ispasirano vruće voće dodajte nabubrelu želatinu pa mješajte dok se ne otopi. Uzmite trećinu kreme iz hladnjaka pa je pomiješajte sa voćnim pireom. Dobivenu kremu premažite preko pripremljenog biskvita. Stavite u hladnjak dok pripremate drugu kremu.
U prikladni lonac stavite ribizl i maline i žlicu šećera. Kuhajte dok voće omekša i pusti sok. Usitnite omekšalo voće u glatku smjesu štapnim mikserom. U ispasirano vruće voće dodajte nabubrelu želatinu pa mješajte dok se ne otopi. Uzmite trećinu kreme iz hladnjaka pa je pomiješajte sa voćnim pireom. Dobivenu kremu premažite preko kreme sa borovnicama i kupinama. Stavite u hladnjak dok pripremate treću kremu.
U prikladni lonac stavite jagode i žlicu šećera. Kuhajte dok voće omekša i pusti sok. Usitnite omekšalo voće u glatku smjesu štapnim mikserom. U ispasirano vruće voće dodajte nabubrelu želatinu pa mješajte dok se ne otopi. Uzmite trećinu kreme iz hladnjaka pa je pomiješajte sa voćnim pireom. Dobivenu kremu premažite preko kreme sa malinama i ribizlom. Stavite u hladnjak, najbolje preko noći.
Prije posluživanja odstranite obruč a tortu ukrasite bobičastim voćem i listićima metvice.
utorak, 2. kolovoza 2016.
Bezkvasni kruh sa sjemenkama
Izuzetno je praktična ova vrsta kruha sa pecilnim praškom. Kada sam u stisci sa vremenom samo na brzinu izmiješam sve sastojke i sve ubacim u pećnicu. Dok obavim nešto po kući imam gotov kruh. Jedino što sam stalno u potrazi za novim receptima i novim okusima.
Original ovog recepta možete pronaći u časopisu Mezze iz svibnja 2014.
ja se nisam baš u potpunosti pridržavala recepta jer nisam imala kod kuće hajdenog brašna pa sam povećala količinu integralnog i raženog. U originalnom receptu također stoji da kada se tijesto poveže da se prebaci na lagano pobrašnjenu radnu površinu i premijesi, što meni i nije pošlo za rukom. Moje tijesto baš i nije imalo strukturu pogodnu za mijesiti, više je nalikovalo nekom vrlo gustom biskvitu. Kupiti ću hajdeno brašno pa ću provjeriti jeli to zbog toga što sam njega mijenjala drugim vrstama brašna.
Čim provjerim svakako ću Vam javiti. Ja sam posudu u kojoj sam pekla obložila papirom za pečenje pa sam onda žlicom prebacila tijesto u nju i malo ga istom tom žlicom pritisnula. Pobrašnila sam površinu kruha i lagano je zarezala. I odlično je uspio!
I druga stvar, sjećam se da smo nedavno negdje, da li nakon mog nekog posta o ovakvoj vrsti kruha ili negdje drugdje, raspravljali o tom karakterističnom okusu koji prašak za pecivo i soda bikarbona ostave u kruhu i kako ne odgovara baš svima.
Ukoliko vam ne odgovara taj okus ovaj kruh baš i nije za vas, jer se u njemu intezivnije osjeća taj okus. Meni osobno ne smeta ali sam ga i ja primjetila.
RECEPT:
Recept za ispis
225 g integralnog brašna
225 g raženog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 prašak za pecivo
500 ml mlake vode
1 žlica sjemenki suncokreta
1 žlica sjemenki buče
1 žlica sjemenki lana
1 žlica sjemenki sezama
100 ml maslinovog ulja
1 žličica soli
U prikladnu posudu stavite sve suhe sastojke pa ih pomiješajte kuhačom. Dodajte vodu i maslinovo ulje. Miješate dok se sve ne poveže i dobijete koliko toliko jednoličnu smjesu.
Gusnatu posudu za pečenje obložite masnim papirom. Ja sam koristila ovu.
Ubacite unutra tijesto i malo za zbite stražnjom stranom žlice. Pobrašnite površinu kruha i zarežite po želji. Poklopite posudu i stavite je u hladnu pećnicu.
Upalite pećnicu na 250 C i pecite 1 sat.