četvrtak, 15. rujna 2016.
Domaći seljački kruh
Krenuli smo prošlog petka mm i ja u naš uobičajeni tjedni shooping. Na putu do shooping centar nešto razgovaramo u auto kakvi su nam planovi za sljedeći tjedan i što moramo a što bi željeli napraviti.
U jednom trenutku spominje servis auta u kojem jesmo te kao njega ostavim na servisu a kada njega majstor sredi onda vozim na servis i metalnu ljubimicu.
Metalna ljubimica je skoro pa krš od auta, kapriciozna ukoliko tu uopće za automobil možete reći ali on je se ne odriče.
I tu krenem pametovati, kao treba se riješiti tog auta, mogao bi onda ovo i ono uglavnom bla, bla, bla.
Ja i dalje imam dar govora u trenutku dok parkiramo. Izlazimo iz auta a moj monolog i dalje traje. Zatvaram vrata od auta i onda naglo stajem sa pričom.
Sama sebi sam mali prst desne ruke zatvorima vratima od auta.
Veli moja mama da mi je to opomena da sam pretjerala sa prigovaranjem.
Uglavnom nisam pojma imala koliko puno ustvari koristim mali prst. sudjeluje u otprilike svakom pokretu ruke i boli dok je pokrećeš.
S druge strane kako mi je rekla kolegica imam super boju laka na noktu :)
Ako ste bili lajavi kao ja i za to bili kažnjeni, nemojte ni pokušavati umijesiti ovaj kruh ručno. Meni je moj mikser spasio stvar.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kvas:
225 g brašna
1 žličica instant kvasca
200 ml mlake vode
Za kruh:
500 g brašna
2 žličice instant kvasca
2 žličice soli
75 ml jogurta
150 ml mlake vode
Za kvas pomiješate vodu, kvasac i brašno u posudi sa poklopcem. Poklopite pa stavite u hladnjak preko noći.
Sljedećeg dana u prikladu posudu stavite brašno za kruh, sol i kvasac. U kvas dodajte vodu i jogurt i izmješajte. Sve prelite preko smjese brašna pa umijesite tijesto. Prema potrebi možda ćete morati dodati još malo vode. Tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike 10 minuta.
Lagano nauljite zdjelu pa u nju stavite tijesto. Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 1,5 sati.
Dignuto tijesto premijesite pa ga oblikujte po želji. Stavite na lim obložen papirom za pečenje pa ga ponovno prekrite kuhinjskom krpom i dižite još 1 sat.Zagrijte pećnicu na 230 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh nekoliko puta zarežite oštrim nožem pa ga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Pecite kruh 20 minuta pa smanjite temperaturu pećnice n a210 c. Nastavite peći kruh još 25-30 minuta
Draga Petra, brz oporavak ti zelim i bez brige, tvoj muz te upravo takvu i voli, bilo bi mu dosadno da nema tvog zvocanja. A tko bi mu taako fino kuhao i pekao kolace, ha?
OdgovoriIzbrišiSigurno bi mu bilo dosadno , uostalom to mu i ja uvijek velim. Hvala za dobre želje.
IzbrišiBrz oporavak! Dobro si ti i prošla: mojoj mami su svojevremeno morali da iščupaju ceo nokat, istim povodom (priklještila na vratima od auta), tako da je obojen prst - ništa, stvarno.
OdgovoriIzbrišiHvala! Znam ja da sam dobro prošla ali i dalje sam zadivljena za sve što upotrjebljavamo mali prst.
IzbrišiJoj, joj, joj .... To užasno boli! Nemoj ni na trenutak povjerovati da si tako "kažnjena" za "prigovaranje". Previše bolna kazna, a ako si ti tako "kažnjena" za to, kako bi onda drugi bili za zaista užasne stvari koje govore i rade?!?:))
OdgovoriIzbrišiŠto se kruha tiče, ja sve radim u breadmakeru. Živjela tehnologija!
Slažem se za tehnologiju :)
IzbrišiUh...nije ti bilo lako...a što ćeš kad mi žene stalno zvocamo. Ja mislim da je malo onih koji to ne rade...i ja kruh pečem u pekaču, godina već. Kad imam vremena mjesim, ali sve manje...
OdgovoriIzbriši