petak, 21. listopada 2016.
Biskupski kruh
Kako se počela spuštati temperatura tako je kod nas doma češće kao slastica bio biskupski kruh.
Jednostavan je i brz za napraviti a odlično podnosi stajanje pa je stvarno često bio na meniju.
Nije mi baš bio nešto taj kolač, tako suhonjav.
Sve dok nisam otkrila da ga se može jesti i toplog dok je čokolada mekana.
Ljudi moji kako je to fino, i onaj osjećaj kada ti čokolada curi niz usnicu, ma odličan je.
Tako da sada čak i malo varam, prije nego što ga krenem jesti stavim ga u mikrovalnu na par sekundi da se čokolada omekša.
Sudjelujući u Patinom 15 naučila sam i da je poznat pod imenom Vladičin hleb.
RECEPT:
Recept za ispis
4 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica 1 limuna
400 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g nasjeckanog suhog voća
100 g nasjeckane čokolade
50 g nasjeckanih orašastih plodova
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. U prikladnu posudu prosijte brašno pomješano sa praškom za pecivo.Umiješajte i nasjeckano suho i orašasto voće te čokoladu. Promiješajte.
Dobivenu smjesu umiješajte u pjenastu smjesu jaja pa izmješajte.
Istresite u pripremljeni kalup pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta.
Izvadite kolač iz pećnice pa ga istresite na dasku. Ostavite ga da se ohladi minutu dvije pa ga narežite na šnite. Ukoliko se kolač ohladi a vi nakon toga krenete rezati, biti će vam teško jer će se lomiti.
Odličan je, pravila sam ga u okviru igrice za Patin petnaesti i baš ti hvala što si me podsetila.
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiMeni je Biskupski kolac asocijacija za predbozicno vrijeme, i ja mecem male kockice cokolade jer je tako puuno bolje, a obavezno ga pecem u rebrastom kalupu.
OdgovoriIzbrišiI moja mama ga radi u rebrastom kalupu, ali ne znam zašto ga sam ovoga puta u običnom radila.
IzbrišiDivan je, obozavam ovakve stvari zimi i super mi je ideja da ga malo zagrijes prije jela :)
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiMoji su tako odmah pojeli Stolen koji je trebao čekati Božić i Novu godinu... bitno je da znaš da može stajati, ali ništa se ne mora, zar ne? :) Hvala za ovaj recept, tražila sam nešto fino a provjereno!
OdgovoriIzbrišiMa samo neka jedu to znaći da jhe bilo fino. uvijek se stigne ponovno napraviti.
IzbrišiObožavam biskupov kruh, divna kombinacija sastojaka, a tek miris, i okus. Krasno si ga napravila !
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbriši