četvrtak, 13. listopada 2016.

Najbolja torta ikada



Već sam u nekoliko postova spomenula kako je ovog mog muškića malo teže zadovoljiti što se tiče slastica.
Uglavnom je odgovor na pitanje jel ti fino:je dobro je ali kad bi barem dodala još malo...
Ovdje se nastavlja već od prilike do prilike oraha ili čokolade ili lješnjaka ili šta već.
I nećete vjerovati na ovu tortu nije imao prigovora, čak je izjavio da je ovo najbolja torta ikada.
Ako a i vi imate nekog tako zahtjevnog doma, pokušajte mu napraviti ovu tortu, baš me zanima hoće li biti zadovoljan.
Original recept sam pronašla u časopisu Bon Appetit i autorski je recept Johna Whaitea
Baš mi je krasna njegova internet stranica, morati ću to malo istražiti možda pronađem još neki kolač koji izazove oduševljene , ako ne isto, barem slično ovoj torti.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

200 g nasjeckane čokolade
300 g tostiranih lješnjaka
150 g muscovado šećera
1 jaje
5 žumnajka
5 bjelanjaka.

Za kremu:

250 g nasjeckane čokolade 
220 ml vrhnja za šlag
30 g maslaca
prstohvat soli

Za ukras.

čačkalice
100 g šećera
20-ak tostiranih lješnjaka

Zagrijte pećnicu na 170 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Čokoladu za biskvit otopite na pari, pa je ostavite da se malo ohladi.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
U međuvremenu u multipraktiku grubo sitnite lješnjake. Dodajte šećer pa nastavite mljeti dok ne dobijete smjesu fine, pješčane strukture. Istresite u zdjelu pa dodajte jaje i žumnajke. Dobro izmiješajte. Dobiti ćete relativno čvrstu smjesu. Kada se sve pomiješa dodajte i čokoladu. Izmješajte. Nježno umiješajte i snijeg od bjelanjka. 
Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup za tortu, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta.
Ohladite. 
Za kremu sitno nasjeckajte čokoladu pa je stavite u prikladnu zdjelu. U prikladan lonac stavite vrhnje za šlag, maslac i sol. Zagrijavajte dok ne provrije. Maknite sa vatre pa vruću smjesu prelite preko čokolade. Izmiješajte dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu. Ostavite da se malo ohladi i počne stiskati pa onda njome premažite tortu.
Za ukras nabodite svaki od lješnjaka na čačkalicu. Šećer istresite u tavicu dubljeg dna pa ga zagrijavajte dok se ne karamelizira. Svaki lješnjak umočite u dobiveni karamel pa ga onda odložite tako da karamel curi, kako bi dobili šiljke od šećera. Ja sam na prozorsku dasku složila naranče pa sam u njih ubola čačkalice sa lješnjacima.
Ostavite da se šećer ohladi i stvrdne.
Pažljivo maknite čačkalice iz lješnjaka pa njima krasite tortu.
Ova torta nije za čuvanje u hladnjaku, jer će joj se ukrasi od šećera u hladnjaku rastopiti i nestati. Znači treba je odmah pojesti :)

Broj komentara: 6:

  1. Pa ovo je raj za obožavaoce čokolade i ne znam da li bi joj iko mogao odoleti...ja imam sreće te moj ne izvoljeva, sve što mu daš, osim čokolade i šlaga, je odlično.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! D aa kod mene dijametralno suprotna situacija, ako nema čokolade onda to nie kolač.

      Izbriši
  2. Upravo tako: najbolja torta! Takve radim oduvijek (jer imam svoje lješnjake i orahe) i iako je jako, jako jednostavna, nema bolje! jedino čačkalice ne radim! :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ova je bila rođendanska pa zato čačkalice, da malo posebnije izgleda.

      Izbriši
  3. Predivno izgleda!
    A ja mislim da oni (nasi muzevi ili sinovi) moraju nesto reci, tako si daju vaznost! Kao ono - mi smo strucnjaci za sve, tocno znamo kaj fali! 😂

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! da pa nije ni to loš zaključak, daju si na važnosti na taj način.

      Izbriši