četvrtak, 13. listopada 2016.
Najbolja torta ikada
Već sam u nekoliko postova spomenula kako je ovog mog muškića malo teže zadovoljiti što se tiče slastica.
Uglavnom je odgovor na pitanje jel ti fino:je dobro je ali kad bi barem dodala još malo...
Ovdje se nastavlja već od prilike do prilike oraha ili čokolade ili lješnjaka ili šta već.
I nećete vjerovati na ovu tortu nije imao prigovora, čak je izjavio da je ovo najbolja torta ikada.
Ako a i vi imate nekog tako zahtjevnog doma, pokušajte mu napraviti ovu tortu, baš me zanima hoće li biti zadovoljan.
Original recept sam pronašla u časopisu Bon Appetit i autorski je recept Johna Whaitea.
Baš mi je krasna njegova internet stranica, morati ću to malo istražiti možda pronađem još neki kolač koji izazove oduševljene , ako ne isto, barem slično ovoj torti.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
200 g nasjeckane čokolade
300 g tostiranih lješnjaka
150 g muscovado šećera
1 jaje
5 žumnajka
5 bjelanjaka.
Za kremu:
250 g nasjeckane čokolade
220 ml vrhnja za šlag
30 g maslaca
prstohvat soli
Za ukras.
čačkalice
100 g šećera
20-ak tostiranih lješnjaka
Zagrijte pećnicu na 170 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Čokoladu za biskvit otopite na pari, pa je ostavite da se malo ohladi.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
U međuvremenu u multipraktiku grubo sitnite lješnjake. Dodajte šećer pa nastavite mljeti dok ne dobijete smjesu fine, pješčane strukture. Istresite u zdjelu pa dodajte jaje i žumnajke. Dobro izmiješajte. Dobiti ćete relativno čvrstu smjesu. Kada se sve pomiješa dodajte i čokoladu. Izmješajte. Nježno umiješajte i snijeg od bjelanjka.
Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup za tortu, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta.
Ohladite.
Za kremu sitno nasjeckajte čokoladu pa je stavite u prikladnu zdjelu. U prikladan lonac stavite vrhnje za šlag, maslac i sol. Zagrijavajte dok ne provrije. Maknite sa vatre pa vruću smjesu prelite preko čokolade. Izmiješajte dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu. Ostavite da se malo ohladi i počne stiskati pa onda njome premažite tortu.
Za ukras nabodite svaki od lješnjaka na čačkalicu. Šećer istresite u tavicu dubljeg dna pa ga zagrijavajte dok se ne karamelizira. Svaki lješnjak umočite u dobiveni karamel pa ga onda odložite tako da karamel curi, kako bi dobili šiljke od šećera. Ja sam na prozorsku dasku složila naranče pa sam u njih ubola čačkalice sa lješnjacima.
Ostavite da se šećer ohladi i stvrdne.
Pažljivo maknite čačkalice iz lješnjaka pa njima krasite tortu.
Ova torta nije za čuvanje u hladnjaku, jer će joj se ukrasi od šećera u hladnjaku rastopiti i nestati. Znači treba je odmah pojesti :)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pa ovo je raj za obožavaoce čokolade i ne znam da li bi joj iko mogao odoleti...ja imam sreće te moj ne izvoljeva, sve što mu daš, osim čokolade i šlaga, je odlično.
OdgovoriIzbrišiHvala! D aa kod mene dijametralno suprotna situacija, ako nema čokolade onda to nie kolač.
IzbrišiUpravo tako: najbolja torta! Takve radim oduvijek (jer imam svoje lješnjake i orahe) i iako je jako, jako jednostavna, nema bolje! jedino čačkalice ne radim! :))
OdgovoriIzbrišiOva je bila rođendanska pa zato čačkalice, da malo posebnije izgleda.
IzbrišiPredivno izgleda!
OdgovoriIzbrišiA ja mislim da oni (nasi muzevi ili sinovi) moraju nesto reci, tako si daju vaznost! Kao ono - mi smo strucnjaci za sve, tocno znamo kaj fali! 😂
Hvala! da pa nije ni to loš zaključak, daju si na važnosti na taj način.
Izbriši