utorak, 4. listopada 2016.

PIta sa grožđem



Ne znam kako je kod Vas ali tu kod mene u Zagrebu jesen je definitivno stigla. 
Iza nas su dva "divna dana" u kojima je kiša lijevala otprilike kao da nikada prije nije padala.
Spremam pomalo ljetne stvarčice, sandalice su već zamijenjene cipelama, a i iz ormara su izvađene jakne.
Spremila sam ljetnu stolicu za čitanje sa terase i izvadila dekicu, čitanje se sa terase seli u dnevni boravak.
Zimnica je skoro pa gotova, još samo cikla ovaj nadolazeći vikend i to je to.
Smiruje se malo ritam života, i iskreno baš se veselim tome, imam osjećaj da sam prošprintala kroz ljeto. Baš je bilo sadržajno sa puno događanja i jurnjave sa jednog događanja na drugu ili bolje rečeno od jedne obaveze do druge.
Uglavnom baš se veselim ovom djelu godine.
E a pita, ova bi se mogla svrstati u red kuhinjskih katastrofa. Iscurilo mi je pola nadjeva van iz kalupa i zapeklo se na lim koji sam stavila ispod čisto da s i ne "uredim" pećnicu.
Sama sam si kriva, krivo odabran kalup za pite. Umjesto onog cijelog ja sam odabrala onaj sa odvojivim dnom, i eto problema.
Fina je pita, barem onaj dio koji je ostao unutar kalupa. :(

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

300 g brašna
50 g šećera u prahu
150 g maslaca
prstohvat soli
1 žumanjak
1 žlica limunovog soka
2 žlice hladne vode

Za nadjev:

250 ml mlijeka 
4 jaja
125 g šećera
otprilike 30 velikih boba grožđa, prepolovljenih i izvađenih sjemenki

Za tijesto na radnu površinu prosijte brašno i šećer u prahu. Dodajte i sol. Načinite udubinu u sredinu pa u nju stavite maslac narezan na manje komadiće, žumanjak, limunov sok i vodu. Umijesite tijesto. Gotovo tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 1 sat.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite. Razvaljajte tijesto na dimenzije kalupa pa pripremljeni kalup obložite tijestom.
Za nadjev izmješajte mlijeko, jaja i šećer tako da dobijete jednoličnu smjesu. Ulite smjesu na pripremljeno tijesto. Po vrhu posložite očišćene i prepolovljene bobe grožđa.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-ak minuta ili dok vrh ne dobije lijepu zlatnu boju.
Prije posluživanja malo ohladite i narežite.

Broj komentara: 6:

  1. Eto, i ja polako pospremam ljetne haljinice...smrc,smrc.
    Makla sam hibiskus sa terase na verandu, muskatle mi je slistio stvor koji se zove listni miner (!) pa sam sve pobacala, terasa mi je zato tuzno prazna - dilema - da li u tegle posaditi macuhice, pecnicu sve vise palim jer u ovo vrijeme se podsjecamo kroasona, puterstangica, pita.
    Ukratko, ovo vrijeme jeseni nakon ljetnih vrucina i te kako pase.
    A kaj se tice tvoje pitice, hm, svima nam se dogodilo da nam je nesto iscurilo.
    Samo nismo bile mudrice pa da metnemo lim....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj uopće ne želim zamišljati kak bi pećnica izgledala bez lima.

      Izbriši
  2. I ovde je vec prava jesen, veselim se novim recepticima. Ova pita se savrseno uklapa u jesenju idilu, zanemaricemo nezgodu sa filom, inace o zgodama i nezgodama u kuhinji bi se dao napisati jedan poduzi saljivo-ozbiljni post.:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš sam jučer gledala te kalupe s odvojivim dnom. Sviđaju mi se, ali cijena je preko 200 kn pa ništa od toga, osim ako su jeftiniji na Amazonu ili eBay. I dobro da nisam kupila, jer mislim da ti se pita ipak nije trebala izliti, osim ako nije u pitanju prilično tekući nadjev. Inače, sviđa mi se recept jer ih s grožđem nema baš previše.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma u tom je i stavr nadjev je prilično tekuć, a ja sam b+već u kalup razvaljala tijesto pa sm bila ljena seliti u drugi.

      Izbriši