srijeda, 2. studenoga 2016.
Kolač od maka
Baš sam nešto nostalgična danas.
Zbog jučerašnjeg dana, sjetila sam se ljudi kojih već neko vrijeme nema a na neki način su me oblikovali i zato jesam takva kakva sam.
Zato i iz foldera neobjavljenih recepata vadim jedan nostalgičan.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
100 g maslaca
150 g šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
sok pola limuna
200 g mljevenog maka
200 g brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
Za glazuru:
150 g šećera u prahu
sok pola limuna
vruće vode po potrebi
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mikserom bjelanjke izradite u čvrsti snijeg pa ih odložite sa strane.
U drugoj posudi mikserom izradite omekšali maslac, žumanjke, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu i šećer se ne otopi. Brašno prosijte sa praškom za pecivo.
U pjenastu smjesu maslaca i šećera umiješajte mlijeko pa naizmjence dodajte mak i prosijanu smjesu brašna. Izmiješajte. Na kraju oprezno umiješajte snijeg od bjelanjka.
Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 do 35 minuta, testirajte čačkalicom.
Kada izvadite kolač iz pećnice počnite pripremati glazuru. U prikladnu posudu prosijte šećer u prahu. Dodajte mu limunov sok i prema potrebi vruće vode da dobijte gustu smjesu. Prelite po još toplom kolaču. Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
I ja imam takav jedan kolač s makom, onaj koji je radila moja mama. Zaista, budi sjećanja, tužna jer mi nedostaje. Toliko mi dragih ljudi više nema. Nekada sam neopterećeno išla paliti svijeće i uživati u njihovom večernjem treperenju, a sada mi je to nešto što bih najradije izbjegla.
OdgovoriIzbrišiTočno tako se i ja osjećam, a što sam starija to mi je teže.
IzbrišiVjeruj mi da mi je taj dan najgori u godini.
IzbrišiRoditelje sam davno izgubila, kao i vecinu njihovih prijatelja za koje me vezu divne uspomene,a ono sto mi je posebno tesko je sve veci broj mojih prijatelja kojih vise nema.
Ugl, kad krenem paliti svijece po cakoveckom groblju traje to satima.
A taj dan sam sva u komi.
Kaj se kolaca sa makom tice, i ja imam jedan recept, ne radim ga cesto jer je jako zasitan, ali je fini, moji doma svi vole mak pa nema sanse da kolac traje duze od dana.
Ajoj :(
IzbrišiJa sam tek ušla u tu fazu, tata mi lani preminuo pa mi je to stvarno težak dan.
I meni su ovi dani jako tužni i teški, nekako iz godine u godinu sve teži, ali bude mi drago taj dan odnijeti nekako posebniji cvijet i svijeću. Kolač od maka je super, mak jako volim, a ovi starinski kolači su posebno dobri !
OdgovoriIzbriši