petak, 9. prosinca 2016.
Sables Bretons
Ovo je recept za klasične francuske kekse sa maslacom.
Sables što u prijevodu znači pjeskovit, i odnosi se na njihovu teksturu koja je upravo takva, vrlo mrvljiva nalik na vlažan pjesak.
Bretones označava pokrajinu Bretaniju u kojoj se ovi keksići vrlo često konzumiraju.
Recept je malo neobičan i odmaknut od originala, ali vrlo ukusan. Recept sam pronašla u časopisu Repete iz veljače 2011 a pripremila ga je Nevena.
RECEPT:
Recept za ispis
150 g brašna
150 g integralnog brašna
150 g maslaca
150 g šećera u prahu
2 kuhana žumanjka
Pećnicu ugrijte na 180 C.
Obje vrste brašna pomiješajte pa ih ravnomjerno raširite na plitki lim. Brašno pecite 20 minuta ali ga svakih 5 minuta promješajte kako bi se ravnomjerno ispeklo. Ohladite.
Maslac pjenasto izradite. Dodajte mu šećer u prahu i još jednom sve dobro izradite. Dodajte ohlađeno brašno i usitnjene kuhane žumanjke. te sve umijesite u glatko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, omotajte rastezljivom folijom i preko noći ga ostavite u hladnjaku. Drugoga dana tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite ga neko vrijeme na sobnoj temperaturi da omekša.
Obložite dva lima papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 C.
Tijesto razvaljajte na otprilike 0,5 cm debljine pa u njega utisnite pečat za kekse. Izrežite kekse oko utisnutog pečata i slažite ih na lim.
Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.
Ohladite kekse pa ih čuvajte u limenoj kutiji.
Nema komentara:
Objavi komentar