ponedjeljak, 20. veljače 2017.
Pita sa jabukama i orasima
Miriši pomalo proljeće kroz prozor kaj ne?
Pogotovo danas kada je ovako krasno sunčano vani.
No dok nam proljeće za stvarno ne dođe prijedlog za jednu slasticu koja je ustvari cijelo godišnja ali nekako mi baš paše za ovo vrijeme, jedva čekam da dođu jagode, a dok ih nema jedemo jabuke.
Naranča mi je već stvarno preko glave.
Nešto kao nekakava "fancy" pita od jabuka.
Original recepta možete pronaći ovdje.
Moji doma baš i nisu neki ljubitelji karamela pa sam ja preskočila taj dio originalnog recepta i samo sam u najgornju koru valjkom za tijesto utisnula orahe.
Ukoliko ste zainteresirani za slađi i konkretniji kolač svakako ga napravite po originalnom receptu.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kore:
500 g brašna
250 g maslaca
120 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
2 jaja
2 žličice praška za pecivo
50 g mljevenih oraha
Za nadjev:
1,5 kg naribanih jabuka
100 g šećera
2 pudinga od vanilije
150 ml vode
naribana korica limuna
žličica cimeta u prahu
Za posip:
šećer u prahu
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pripremite veliki lim dimenzija pa izrežite i tri komada papira za pečenje na dimenzije lima.
U prikladnu posudu prosijete brašno pomiješano sa praškom za pecivo. U sredini brašna napravite udubinu pa u nju stavite jaja, kiselo vrhnje, šećer i maslac narezan na manje komadiće. Umijesite tijesto. Podijelite tijesto na tri djela.
Uzmite komad tijesta pa ga stavite na pripremljeni papir za pečenje i razvaljajte ga na dimenzije lima. Prebacite razvaljano tijesto na lim, nabockajte ga vilicom pa ga stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite koru 15-ak minuta.
Ponovite postupak sa preostala dva djela tijesta. Kada ste razvaljali posljednji komad tijesta skoro na dimenzije lima posipajte ga mljevenim orasima pa ih onda utisnite valjkom za tijesto.
Ohladite.
Za nadjev u veliku posudu stavite naribane jabuke pa im dodajte šećer, naribanu koricu limuna i cimet. Pokolopite pa pirjajte jabuke na umjerenoj vatri 15-ak minuta.
Pomiješajte vodu sa pudingom od vanilije. Dobivenu smjesu ulite u jabuke pa nastavite kuhati još 5 minuta.
Ostavite smjesu jabuka da se ohladi 5 minuta.
U lim u kojem ste pekli kore stavite jednu koru pa je premažite sa polovicom nadjeva od jabuka. Poklopite drugom korom pa po njoj rasporedite ostatak nadjeva. Na vrh stavite koru u koju ste utisnuli orahe.
Ohladite.
Prije posluživanja kolač posipajte šećerom u prahu i narežite po želji.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
"Još jedna pita od jabuka" je baš ono što nam treba. Iako ih ima već vazdan, uvijek im se vraćamo i nikad ne dosade. Hvala ti! :)
OdgovoriIzbrišibaš to i ja velim, nikada dosta recepata za pite od jabuka i kiflice.
IzbrišiVolimo ih i ja ću uskoro da je pravim, jer zaista su mi te poslastice iz detinjstva, najbolje.
OdgovoriIzbrišida ima nešto u tim okusim djetinjstva.
IzbrišiPite su meni asocijacija na nekadasnja nedjeljna popodneva, a sto sam starija to sam vise nostalgicna.
OdgovoriIzbrišiZnas ono, kad te okus necega podsjeti na nesto iz djetinjstva...
I meni se to sve češće i češće događa.
Izbriši