utorak, 14. veljače 2017.
Rožata sa kokosovim mlijekom
Ništa od srdašca danas kod mene bez obzira na datum.
Da se razumijemo nemam ja ništa protiv slastica u obliku srca, samo ne volim te razno razne crveno umjetno obojane, nekako to nisam ja i toga na blogu nema i neće biti.
Ionako mi je danas nećaku rođendan pa se kod nas današnji dan obilježava više u vidu nekakvih traktora, bagera i kamiona i raznoraznih alata.
Dvogodišnjaci i njihove igračke :)
RECEPT:
Recept za ispis
Za karamel:
225 g šećera
60 ml vode
Za rožatu:
400 ml koksovog mlijeka
480 ml mlijeka
10 sjemenki kardamoma, smrvljenih u mužaru
naribana korica jednog limuna
4 jaja
8 žumanjaka
120 g šećera
Zagrijte pećnicu na 160 C.
Pripremite osam posudica za rožatu.
Pomiješajte vodu i šećer pa ih u tavici debelog dna kuhajte na umjerenoj vatri dok se šećer ne otopi. Pojačajte vatru i pričekajte dok ne provrije. Nastavite kuhati uz povremeno miješanje dok karamel ne poprimi zlatno žutu boju.
Raspodijelite karamel između pripremljenih posudica.
Za kremu na laganoj vatri zagrijte kokosovo mlijeko, mlijeko, kardamom i naribanu limunovu koricu. Kada provrije maknite sa vatre i ostavite da se malo ohladi dok pripremate jaja.
U posudu stavite jaja, žumanjke i šećer pa ih dobro izradite pjenjačom dok se šećer ne otopi. Ulijevajte smjesu mlijeka u tankom mlazu, uz stalno miješanje, kako se jaja ne bi zgrušala.
Procijedite smjesu kroz sito.
Rasporedite smjesu u pripremljen kalupe koje ste prethodno obložili karamelom.
Složite posudice u dublji lim pa do 2/3 visine posudica ulite vruću vodu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.
Napravite test, ubodite drveni štapić u sredinu rožate i ako izađe čist rožata je gotova,
Izvadite rožate iz vode da se ohlade pa ih onda prebacite u hladnjak da se ohlade, najbolje preko noći.
Prije posluživanja nožem pređite uz rub svakog kalupa kako bi se rožata odvojila, pa je istresite na tanjur.
Ne volim Valentinovo, nemrem si pomoci.
OdgovoriIzbrišiAli volim rozatu, to je omiljena slastica i mojeg sina koji sutra slavi rodjendan!!!
Pa sretan rođendan onda!
IzbrišiDraga super je rozata , a inače ne volim ni ja veštačke boje, ali an sreću ovde možemo nabaviti boje za kuvanje koje nisu veštačke:)
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbriši