četvrtak, 23. veljače 2017.
Žemlje sa šafranom
Ja i dalje istražujem kuharicu Dough.
Danas su na redu peciva sa šafranom, koja su ustvari varijacija na temu peciva sa limunom.
Da vam budem iskrena nisam primijetila neki posebni okus jer je šafran dodan u tijesto ali u boji tijesta se stvarno primijeti. Kao da ste umiješali domaća jaja, ona baš žuta.
I korica je apsolutno savršena, hrskava, baš kakva treba biti.
Ovo nisu peciva sa hamburger, pretvrda su za to.
Više za dok su još topla premazati ih maslacem i doručkovati ih uz šalicu bijele kave.
Ili možda sendvič sa šunkom i sirom i uz njega čaša svježe cijeđenog soka od naranče.
E za to su savršena.
RECEPT:
Recept za ispis
550 g brašna
10 g kvasca
2 žličice soli
350 g vode
prstohvat šafrana
U prikladnu posudu prosijte brašno pomješano sa soli. Načinite udubinu pa u nju dodajte instant kvasac i mlaku vodu u kojoj ste prethodno 10-ak minuta odmakali vlati šafrana kako bi otpustili boju.. Drvenom kuhačom miješajte dok se sastojci ne povežu u tijesto.
Istresite na radnu površinu pa nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Lagano pobrašnite zdjelu u kojoj ste započeli mijesiti pa vratite tijesto u nju. Stavite na toplo i prekrite čistom kuhinjskom krpom. Dižite 1 sat.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto.
Podijelite tijesto na komadiće željene veličine ( ja sam ih dobila 8 kom po otprilike 100 g svaki) pa ih oblikujte u okrugla peciva. Dršku drvene kuhače utisnite u svaku kuglicu da dobijete žemlje.
Lim za pečenje obložite masnim papirom pa na njega rasporedite oblikovana peciva. Ponovno prekrite krpom dižite 1 sat.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 250 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuta peciva zarežite oštrim nožem pa ga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Pecite 10 minuta. Nakon toga snizite temperaturu pećnice na 220 c pa nastavite peći pecivo još 10-15 minuta, ovisno o Vašoj pećnici, dok peciva ne dobiju lijepu boju.
Obožavam peciva, tvoja su izuzetno lepa, ali šafran koristim vrlo malo, jer ovde je baš skup, 1 g oko 5-6 eura..
OdgovoriIzbrišiJe skup je ali kaj sada to par puta za gušt.
IzbrišiKako su lepe ove zemičke! Oble, lepe....
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiJeste safran je veoma skup, ali dugo traje , jer je potrebna vrlo mala količina. Ja ga najviše koristim u pirinču. Divne su zemičke , boja super
OdgovoriIzbrišiJa isto u milanskom rižotu ovo je čisto da ubijem monotoniju.
IzbrišiDivna peciva, sacuvacu jednu sutra za dorucak.:))
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiLijepo izgledaju, istina da mi je safran nepoznanica, nedavno sam probala rizoto u kojem je bila ta skupa namirnica i dopao mi se okus, pa pretpostavljam da ne bi imala nista protiv ovih tvojih peciva! ☺
OdgovoriIzbrišiVidiš a meni se čino kao da uopće nema promjene neke u okusu, nego samo u boji.
IzbrišiVidiš. A ja se klonim nekako tog šafrana jer je skup. Sad si me ohrabrila jer zaista treba samo prstohvat. A na kraju krajeva, ako koristiš na prstohvate, onda i ne košta baš toliko. Baka mi je pričala da se u njena, neka davna vremena šafran stavljao u kolače da ih zažuti umjesto jaja. Pecivo ti izvrsno izgleda! I to baš takvo, hrskavo, takav recept nemam.
OdgovoriIzbrišiBaš tako samo prstohvat pa i nije tak skupo. Ja se sjećam onog žutila u vrečici koji se dodavao da se požute biskvite. Samo prirodno :)
Izbriši