petak, 3. ožujka 2017.

Jednostavni kruh sa sjemankama



Povela se neki dan na poslu rasprava o kruhu, ustvari kolegica se žali kako više uopće ne zna kaj bi radila sa starim kruhom. Ima dovoljno prezli, pohani kruh joj ide na uši van i čak je radila pizzu kojoj je podloga bila stari kruh.
Uz rizik da ću zvučati oholo ali ja stvarno ne razumijem njem problem. Razumijem ishodište problema i tu, pretpostavljam, naviku svakodnevnog kupovanja svježeg kruha.
Mislim pa kupi ga manje. Planiraj, pa ne pojede se svaki dan ista količina kruha. Ovisi o vrsti ručka ako je neki čušpajz pojede se više kruha ako je nekakav tjestenina ručak naravno manje.
Nastojim da mi doma pojedemo kruh do kraja. Ukoliko umijesim kruh a radim to poprilično često ni ne kupujem kruh. Ukoliko kupujemo kruh trudim se odabrati neku vrstu koja može dulje ostati svjež.
Otkada imam ovu kutiju za kruh općenito sam primijetila da mi se u njoj kruh manje suši i dulje ostaje svjež. I zadnji alat, ali ne manje važan, u našoj misiji pojedimo kruh do kraja je toster. Da vam budem iskrena možda čak i više volim tostirani nego svježi kruh.
Dakle moja kolegica sa početka priće prezrivo je frknula nosom i rekla pa ne možemo svaki dan jesti tostirani kruh.
No nismo se našle u mišljenjima o ovoj temi.
Ja i dalje koristim kruh do kraja, i tostiram ga.
Ima nešto posebno dobro u okusu tostiranih sjemenki pa mi je ovaj kruh posebno dobar.
Kao što već znate ja sam temeljita osoba pa i dalje istražujem kuharicu Dough.

RECEPT:
Recept za ispis

315 g integralnog brašna
210 g brašna
7 g instant kvasca
2 žličice soli
375 g mlake vode
100 g mješanih sjemenki + malo za posip

U prikladnoj posudi pomiješajte obje vrste brašna, sjemenke i sol. Vodu i kvasac pomiješate pa ostavite da odstoji 10-ak minuta dok se kvasac ne aktivira i lagano zapijeni.
U brašnu napravite udubinu pa u nju ulite zapjenjeni kvasac. Mješajte drvenom kuhačom dok se smjesa ne poveže.
Istresite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa nastavite mijesiti 10-ak minuta dok se smjesa ne poveže u glatko i elastično tijesto.
Tijesto vratite u posudu u kojoj ste ga zamijesili i prekrite ga čistom kuhinjskom krpom.
Dižite na toplom mjestu dva sata ili dok se tijestu ne udvostruči volumen.
Namastite i pobrašnite duguljasti lim za pečenje.
Dignuto tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite i podijelite na tri jednaka dijela. Svaki oblikujte u kobasicu od tijesta pa ispletite u pletenicu. Stavite u pripremljeni kalup.
Ponovno prekrite krpom i dižite na toplom sat i pola ili dva ili dok se tijestu ne udvostrući volumen.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh  stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Odmah nakon što zatvorite vrata pećnice snizite temperaturu na 220 C pa pecite kruh 10 minuta.
Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 200 C pa pecite kruh još 30 minuta.
Ohladite prije posluživanja.

2 komentara: