ponedjeljak, 27. ožujka 2017.

Mjeseci sa orasima



Da, da znam nakon naslova očekivali ste drugačije izrezani kolač. Nekako mi i nije praktičan taj oblik polumjeseca za rezanje, ostaje puno krajeva.
Prije poprilično vremena objavila sam post o piti kraljice Marije Antonoete, koja je u osnovi vrlo slična ovom kolaču.
No mojoj svekrvi je ovaj kolač finiji.
Pa sam joj ga ja kao dobra snahica i napravila.
Ali onako ruku na srce meni je ipak bolja pita kraljice Marije Antonoete.
Sto ljudi sto čudi.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

225 g maslaca
150 g šećera
225 g mljevenih oraha
105 g brašna
pola praška za pecivo
6 bjelanjaka

Za preljev:

6 žumanjaka
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer

Za kremu:

150 ml mlijeka
150 g mljevenih oraha
150 g maslaca
150 g čokolade
100 g šećera

Za posip:

mljeveni orasi

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac i šećer. Umiješajte brašno prosijano sa praškom za pecivo i orahe. Nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni lim i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
U međuvremenu pjenasto izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom
Rasporedite smjesu po vrućem kolaču i smanjite temperaturu pećnice na 50 C. Sušite kolač u pečenici još 30 minuta.
Ohladite.
Za nadjev u prikladan lonac stavite mlijeko, šećer i maslac.
Kuhajte, uz povremeno miješanje, dok smjesa ne provrije. Nasjeckajte čokoladu na manje komadiće. U kipuću smjesu mlijeka dodajte čokoladu i mljevene orahe. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite kremu da se malo ohladi.
Prohlađenu kremu rasporedite po ohlađenom kolaču.
Posipajte mjevenim orasima.
Ohladite.
Prije posluživanja čašom izrezujte polumjesece.

4 komentara: