ponedjeljak, 27. ožujka 2017.
Mjeseci sa orasima
Da, da znam nakon naslova očekivali ste drugačije izrezani kolač. Nekako mi i nije praktičan taj oblik polumjeseca za rezanje, ostaje puno krajeva.
Prije poprilično vremena objavila sam post o piti kraljice Marije Antonoete, koja je u osnovi vrlo slična ovom kolaču.
No mojoj svekrvi je ovaj kolač finiji.
Pa sam joj ga ja kao dobra snahica i napravila.
Ali onako ruku na srce meni je ipak bolja pita kraljice Marije Antonoete.
Sto ljudi sto čudi.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
225 g maslaca
150 g šećera
225 g mljevenih oraha
105 g brašna
pola praška za pecivo
6 bjelanjaka
Za preljev:
6 žumanjaka
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
Za kremu:
150 ml mlijeka
150 g mljevenih oraha
150 g maslaca
150 g čokolade
100 g šećera
Za posip:
mljeveni orasi
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac i šećer. Umiješajte brašno prosijano sa praškom za pecivo i orahe. Nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni lim i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
U međuvremenu pjenasto izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom
Rasporedite smjesu po vrućem kolaču i smanjite temperaturu pećnice na 50 C. Sušite kolač u pečenici još 30 minuta.
Ohladite.
Za nadjev u prikladan lonac stavite mlijeko, šećer i maslac.
Kuhajte, uz povremeno miješanje, dok smjesa ne provrije. Nasjeckajte čokoladu na manje komadiće. U kipuću smjesu mlijeka dodajte čokoladu i mljevene orahe. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite kremu da se malo ohladi.
Prohlađenu kremu rasporedite po ohlađenom kolaču.
Posipajte mjevenim orasima.
Ohladite.
Prije posluživanja čašom izrezujte polumjesece.
Vrlo fini kolacici, verujem da se samo tope.:)))
OdgovoriIzbrišiBaš se tope u ustima, hvala!
IzbrišiFino!
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbriši