četvrtak, 30. ožujka 2017.
Pain de Champagne
Danas recept za jedan jednostavan kruh.
Jednostavan je za pripremu jedino što će od Vas zahtijevati nešto više vremena za izradu jer tijesto nakon prvog dizana mora prenoćiti u hladnjaku.
Original recepta pronašla sam na blogu Prstohvat soli.
RECEPT:
Recept za ispis
Za predtijesto:
300 g brašna
1 žličica soli
1/2 žličice instant kvasca
200 ml vode
Za kruh:
225 g brašna
50 g raženog brašna
38/4 žličice soli
1 žličica instant kvasca
170 ml vode
Na radnu površinu prosijte 280 g brašna a preostalih 20 g dodajte prema potrebi. Dodajte mu sol, kvasac i vodu. Umijesite glatko tijesto koje nije previše tvrdo. Mijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini 10-ak minuta dok ne postane glatko i elastično.
Lagano nauljite zdjelu pa u nju stavite pripremljeno predtijesto. Prekrite rastezljivom folijom pa dižite na sobnoj temperaturi 1 sat.
Nakon sat vremena tijesto premijesite, vratite u posudu i prekrite rastezljivom folijom pa stavite u hladnjak preko noći.
Sat vremena prije nego što počnete pripremati kruh izvadite predtijesto iz hladnjaka.
Istresite ga na radnu površinu pa ga nožem narežite na desetak komadića. Budite nježni kako ne bi istisnuli baš sav zrak iz njega. Stavite ih u posudi u kojoj ćete mijesiti kruh pa ga dižite na sobnoj temperaturi 1 sat.
Nakon sat vremena dodajte obje vrste brašna, sol, kvasac i vodu. Umijesite. Ukoliko je tijesto jako ljepljivo po potrebi dodajte još brašna. Mijesite 10-ak minuta.
Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u lagano nauljenu posudu u kojoj ste započeli mijesiti.
Pokrite i dižite na sobnoj temperaturi 2 sata.
Nakon dva sata tijesto sasvim lagano premijesite.
Pobrašnite krušnicu pa stavite tijesto u nju. prekrite rastezljivom folijom ali kruh prethodno obavezno pobrašnite kako se folija ne bi zalijepila za njega. Dižite 1 sat.
Vatrostalnu posudu sa posudom stavite u pećnicu pa ih zajedno zagrijte na 230 C.
Dignuti kruh iz krušnice oprezno i nježno istresite u zagrijanu posudu. Poklopite i pecite poklopljeno 20 minuta. Nakon toga maknite poklopac a kruh nastavite peći još 30 minuta.
Pečeni vrući kruh umotajte u krpu pa ga ostavite da s u njoj ohladi i omekša.
Super ti je ovaj hleb, mnogo mi se dopada tekstura, baš mi je potrebno nešto tako kompaktno.
OdgovoriIzbrišiP.S. Čitam naslov, pa pomislih - kakav li je to hleb sa šampanjcem? :-)
Hvala!Baš bi bilo fora da je sa šampanjcem nekako dekadentno djeluje kaj ne?
IzbrišiUostalom mislim da bi i šampanjac mogao poslužiti kao sredstvo za dizanje i on u sebiima kvašćeve gljivice. Trebalo bi poraditi na toj ideji.
Jako zgodno, i ja sam na trenutak pomislila da se radi o kruhu sa sampanjcem.
OdgovoriIzbrišiDa ne bude po onoj narodnoj:
Sto se babi htilo....
Sigurno da ime ima veze i sa kvalitetom. Hleb izgleda izvrsno!
OdgovoriIzbriši