četvrtak, 9. ožujka 2017.
Štrukli sa orasima
Stvarno smo robovi navika, čak i što se okusa tiče.
Ne znam sjećate li se ali prije nekog vremena spominjala sam one obiteljske nedjeljne ručkove koje smo upražnjavali neko vrijeme.
E pa jedan od tih ručkova bio je, kako ja volim reći,pravi selski ručak.
Krvavice, dinstano zelje i restani krumpir.
Slastica je bila moj dio, naravno.
Pa sam si ja zamislila štrukle. Kako bi trebala slastica pa onda slatki štrukli.
E tu dolazimo do one rečenice sa početka da smo robovi navika.
Napravila sam dva pleha štrukli.
Jedan klasični slani i jedan slatki za koji recept slijedi u nastvaku.
Dakle ima ih koji nisi ni željeli probati slatke štrukle, jer se zna kakvi su štrukli, rekli su mi, slani naravno.
Baš me briga kaj drugi govore ja volim i slane štrukle a ovi su mi bili baš odlični.
Ako ste zainteresirani za malo uzburkati duhove kod vaših puritanaca doma ovo je onda svakako recept za vas.
Da im malo dignete prašinu na okusnim pupoljcima.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
500 g brašna
pola žličice soli
300 ml mlake vode
5 žlica ulja
žlica octa
Za nadjev:
600 g svježeg kravljeg sira
2 jaja
100 ml kiselog vrhnja
200 g mljevenih oraha
150 g šećera
Za preljev:
500 ml vrhnja za šlag
2 jaja
malo šećera
Za tijesto sve sastojke staviti u prikladnu zdjelu i umijesiti tijesto. Gotovo tijesto malo nauljiti pa ga zamotati u rastezljivu foliju i ostaviti ga da odstoji na sobnoj temperaturi 1 sat.
Kuhinjski stol prekriti čistim stolnjakom pa ga lagano pobrašniti. Staviti tijesto na sredinu, pobrašniti ga pa ga razvaljati valjkom koliko možete. Nauljiti tijesto pa ga razvlačiti rukama da bude što je tanje moguće.
Za nadjev mikserom dobro izradite kravlji sir, jaja i kiselo vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte i mljevene orahe.
Premazati tijesto pripremljenim nadjev pa zamotati savijaču.
Namastite dublji lim za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Desertnim tanjurićem izrezujete štrukle veličine otprilike širine vašeg dlana. Slažite ih u pripremljeni lim.
Za preljev pjenjačom umutite jaja, vrhnje za šlag i šećer.
Prelite preko pripremljenih štrukli.
Pecite u prethodno zagrijanopj pećnici 1 sat, dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju.
Mislim da je odlična ideja za slatke štrukle .Ni ja ih nisam nikad tako pravila. Hvala za ideju
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiJoš nikad nisam pravila ni slane štrukle a da znaš da bih trebala, a volela bih da problam i slatke.
OdgovoriIzbrišiJa baš volim štrukle, čim mi ostane svježeg sira odmah ih radim.
IzbrišiSrecom, moji doma vole isprobavati nove okuse ili namirnice, cak i vise nego ja! 😁
OdgovoriIzbrišiNedavno sam radila buhtle i umjesto pekmeza od sljiva metla filu od maka - kak za makovnjacu - i to me podsjetilo na tzv makose koji su se nekad davno, u doba moje mladosti, mogli kupiti samo na jednom jedinom mjestu u Ck.
Moje susjede, sa kojima redovno izmjenjujem tanjure kolaca su se cudile, ali su poslje rekle da je to super ideja - a zasto ne bi buhtle mogle biti i sa makom!
Tako i ovo tvoje - zasto ne bi strukle bile i ovakve, sa orasima?
Ako me nesto nervira to su ljudi koji kazu 'to ne bih probao/probala' ili 'moji kuci ne bi probali'. Ne znam, meni je to tako provincijlski. Moj sin (kao i vecina dece) po definiciji kaze da nesto ne voli, ali imamo dogovor da sve mora da proba, pa ako mu se ne svidja, ne mora da jede. Vrlo je malo stvari koje stvarno ne jede. I to ce proci dok ne bude video nekog druga ili drugo dete, pa ce i on da proba.
OdgovoriIzbrišiStrukli sa orasima, mmmmmmmmm, njami ;-)