petak, 24. ožujka 2017.
Žarbo kocke sa makom
Kod nas doma u kuhinji postoji mišljenje o tri savršene namirnice uz koje je svako jelo bolje i kojih obavezno mora biti u frižideru.
Za slatka jela to je pekmez, za slana jela špek a podjednako za slana i slatka maslac.
I pokazalo se istinito u ovom receptu.
Ja baš i ne volim mak ali u ovom kolaču uz dodatak pekmeza mi je odličan.
Original recepta pronašla sam u Repetama.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
250 g maslaca
125 g šećera u prahu
3 žlice mlijeka
20 g svježeg kvasca
1 jaje
475 g brašna
prstohvat soli
Nadjev od maka:
9 žlica pekmeza po želji
300 g mljevenog maka
100 g mljevenih keksi
100 g šećera u prahu
250 ml mlijeka
60 g maslaca
3 žlice meda
malo ruma
Čokoladna glazura
Svježi kvasac razmutite u mlakom mlijeku pa ga ostavite na toplom mjestu da se zapjeni.
Mikserom pjenasto izraditi maslaca sa šećerom u prahu. Umiješajti jaje i zapjenjeni kvasac pa dobro izmiješati. U prikladnu posudu prosijati brašnu pa dodati smjesu sa maslacem.
Umijesite glatko tijesto.
Tijesto vratiti u posudu i prekriti rastezljivom folijom. Staviti na toplo mjesto da se diže 30 minuta.
Za nadjev pomiješati mak sa mljevenim keksima i šećerom u prahu. U prikladan lonac staviti mlijeko, med, maslac i rum. Kuhajte na umjerenoj vatri dok smjesa ne provrije. Prelite preko smjese maka i izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm.
Dignuto tijesto premijesite i podijelite na 4 jednaka djela.
Četvrtinu tijesta razvaljajte na dimenzije lima. Nabockajte ga vilicom. Premažite sa 3 žlice pekmeza pa preko njega rasporedite trećinu nadjeva od maka.
Ponovite dok ne potrošite sve sastojke i to tako da na vrh kolača dođe samo tijesto.
Nabockajte i vrh kolača.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta.
Ohladite.
Ohlađeni kolač prelite čokoladnom glazurom te je ostavite da se stisne pa narežite po želji.
Petra, ove kocke izgledaju fantastično!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiŽarbo nisam nikada radila s makom, ali mislim da je to odlična ideja jer tko ne voli mak? I zašto bi baš uvijek trebali biti orasi? Slažem se, ima namirnica bez kojih jelo nije ono nešto. Nedozvoljene namirnice, pak, za mene su, kod kolača: margarin i puding koji fingira kao krema, šlag u kombinaciji s voćem i biskvitom (kolač lijene domaćice), veće količine keksa koji zamjenjuju biskvit (osim u cheesecake-u), prezle koje zamjenjuju orahe ili bademe, grah koji zamjenjuje kesten pire....
OdgovoriIzbrišiJa baš ne volim mak :(
IzbrišiStavi rogač, fino je.
Izbriši